Consilierul local Bianca Predescu propune: Parteneriat public-privat pentru sterilizarea câinilor

0
511

Foarte mulţi craioveni invocă problema câinilor fără stăpân. Din păcate, nici legea nu ajută prea mult autorităţile locale publice, dar, la nivelul Consiliului Local Municipal Craiova, se discută despre o iniţiativă demnă de luat în seamă, care aparţine consilierului local Bianca Predescu şi care, în zilele următoare, va antrena atât aleşii locali, cât şi ONG-urile. 

Bianca Predescu

– La ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal Craiova, aţi anunţat un proiect destul de interesant, care poate fi o soluţie la una dintre cele mai acute probleme ridicate insistent de craioveni. Este vorba de sterilizarea câinilor fără stăpân şi, îndeosebi, a celor cu stăpân. Ne puteţi spune mai multe amănunte despre această iniţiativă?

– Am studiat ieri şi astăzi întreaga reglementare naţională şi convenţiile internaţionale la care ţara noastră este parte şi am ajuns la următoarea concluzie: la nivelul municipiului Craiova, există o reglementare prezentă, care a fost adoptată în noiembrie 2011 şi care va continua măsurile anterioare luate în 2001 şi 2007, dar care se impun a fi reactualizate, în sensul că trebuie schimbată denumirea Serviciului de Ecarisaj în Serviciu pentru Gestionarea Câinilor fără stăpân, terminologie pe care o are întreaga reglementare română, adoptată din 1991 până în 2011. Am propus schimbarea în acest sens a denumirii serviciului din cadrul SC Salubritate SRL, cât şi modificarea corespunzătoare a regulamentului său de funcţionare. În rest, cu privire la acest serviciu, am observat că el funcţionează în conformitate cu normele în vigoare.

– Întotdeauna au existat opinii diferite pe acest subiect între autorităţi şi organizaţiile pentru protecţia animalelor. Cum credeţi că va fi colaborarea cu acestea de acum înainte?

– Nu vă ascund nici faptul că am primit un referat, întocmit de două asociaţii neguvernamentale privind protecţia animalelor, care priveau mai multe măsuri. Cele mai importante sunt înregistrarea şi sterilizarea câinilor. Am constatat că sterilizarea câinilor cu stăpân nu poate fi realizată decât dacă stăpânul este de acord, pentru că acesta exercită, conform Codului Civil şi legii speciale nr. 205/2004, un drept de proprietate asupra animalului, condiţie în care orice măsură poate fi luată numai cu acordul lui, după cum şi acesta răspunde pentru fapta animalului.

– Şi cu ce se poate începe?

– În aceste condiţii, am decis că sunt două situaţii: prima problemă este aceea a înregistrării tuturor animalelor, evidenţă care e conformă întregii legislaţii în vigoare, şi, pe de altă parte, problema sterilizării câinilor. În această situaţie, am distins între sterilizarea câinilor fără stăpân, care se realizează conform legii în toate situaţiile de autorităţile publice locale, şi a celor cu stăpân. Am avut în vedere şi faptul că, de multe ori, proprietarii animalelor, gândindu-se la plata acestui serviciu, renunţă la a lua vreo măsură. Am propus astfel ca, în cadrul unui proiect de interes local privind protecţia animalelor – care cred că se va realiza cel mai bine în cadrul unui parteneriat public-privat –, odată cu înregistrarea animalelor şi constatarea stării de sănătate a acestora, proprietarilor să li se aducă la cunoştinţă faptul că pot beneficia de sterilizarea gratuită a animalului.

– Cine se va implica în acest parteneriat public-privat?

– Acestea sunt ideile de bază pe care le voi discuta mâine (n.r. – astăzi) cu consilierii, cu domnul Gheorghe Nedelescu şi cu ONG-urile care şi-au manifestat intenţia de a participa urmărindu-se dacă parteneriatul public-privat, pe care îl am în vedere, se va realiza doar între Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din cadrul SC Salubritate SRL Craiova şi asociaţiile privind protecţia animalelor sau vor fi angrenate şi alte instituţii cu atribuţii, în primul rând, Direcţia Sanitar-Veterinară.

– Cum v-a venit această idee, a parteneriatului cu ONG-urile şi DSV-ul?

– Când fac această precizare mă gândesc la faptul că, înainte de 1990, în fiecare an, primăvara, se desfăşura o campanie pe raza municipiului Craiova, în organizarea Direcţiei Sanitar-Veterinare, când toţi proprietarii de câini erau obligaţi să se prezinte pentru vaccinarea anuală. Eu îmi amintesc participarea la acţiunea ce se desfăşura în Piaţa Chiriac în acest sens, cum tehnicienii veterinari ai acestui serviciu, pe o perioadă mai lungă, se prezentau din casă în casă pentru a vaccina păsările. După 1990, reglementarea s-a schimbat, este adevărat că majoritatea proprietarilor de animale le au în evidenţă la un medic veterinar, realizând astfel anual această obligaţie de vaccinare, cât şi tratamentul curent dacă este cazul, după cum alţii, care nu dau importanţă, nu au ajuns niciodată cu ele la medicul veterinar.

– Ce aşteptări aveţi după discuţiile programate?

– Sper ca împreună toţi cei care ne-am gândit să dăm o rezolvare acestor probleme ridicate de cetăţenii muncipiului Craiova să găsim cea mai bună soluţie care să satisfacă toate interesele şi drepturile pe care trebuie să le avem în vedere.

LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN