Craiova, prezentă la Noaptea Muzeelor din Cluj-Napoca

0
398

Închis pentru ample lucrări de consolidare şi restaurare, Muzeul de Artă din Craiova va organiza Noaptea Muzeelor de anul acesta în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Asociaţia „Focus” Oltenia, Fotoclubul „Mircea Faria” şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România. Gazda evenimentului: Muzeul de Artă Cluj-Napoca, care va fi deschis, în mod excepţional, sâmbătă, 14 mai, între orele 20.00 şi 24.00.

Expoziţia propusă publicului în Noaptea Muzeelor de la Cluj va fi „Henri Cartier-Bresson în Oltenia fotografii de Victor Boldâr”, o reformulare a proiectului „7.05.75” iniţiat de Muzeul de Artă, Asociaţia „Focus” Oltenia şi Fotoclubul „Mircea Faria” şi prezentat în premieră în luna mai a anului trecut, la Craiova.

«Atunci, la 35 de ani de la realizare, fotografiile au fost prezentate pentru prima oară, constituind o reală surpriză atât pentru public, cât şi pentru „cunoscători”. Acum, va fi prezentată o selecţie de 50 de fotografii care îi au în prim-plan pe celebrul fotograf francez şi pe Martine Franck, în timpul vizitei acestora din 1975 la Craiova şi la mănăstirile din zona Vâlcea. Imaginile reprezintă, la nivel subtil, şi un „documentar” emoţional al acelor ani, captând un „peisaj” ce nu are doar statul de fundal, ci poate evolua surprinzător ca personaj principal», precizează reprezentanţii muzeului craiovean.

Deschiderea oficială a expoziţiei „Henri Cartier-Bresson în Oltenia fotografii de Victor Boldâr” va avea loc sâmbătă 14 mai, ora 20.00, iar expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 12 iunie a.c., intrarea fiind liberă.

Victor Boldâr (n. 1935) este membru de onoare al A.AFR şi a făcut parte din grupul de artişti fotografi care i-au însoţit pe oaspeţii francezi în călătoria lor în Oltenia. Este printre puţinii care deţin în acest moment imagini cu celebrul fotograf francez, care, după cum se ştie, rar accepta să fie fotografiat.

Concursul „Fotografiază o celebritate!”

Cu prilejul Nopţii Muzeelor a fost lansat un concurs naţional de fotografie digitală, cu tema „Fotografiază o celebritate!”. Competiţia este deschisă fotografilor amatori, indiferent de vârstă. Fotografiile se pot transmite la o rezoluţie cuprinsă între 3 şi 5 megapixeli împreună cu datele personale (nume, prenume, data naşterii) până la data de 11 mai 2011, la adresa de mail concurs.macn@yahoo.com. Un juriu va selecta cele mai bune 12 fotografii trimise, care vor fi imprimate pe suport de hârtie şi expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca în perioada 14 mai – 12 iunie a.c. Autorului celei mai bune fotografii îi va fi acordat marele premiu: un aparat foto digital.

 

50 de muzee din ţară vor putea fi vizitate gratuit

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a VII-a ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009.

Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituită de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), care are loc pe 18 mai. În anul 2011, Noaptea Muzeelor este pentru prima dată patronată oficial şi de ICOM. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional.

Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc în anul 2011 evenimentul, în timp ce în România aproape 50 de muzee îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă, propunând publicului expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale interactive, conform site-ului oficial al evenimentului, www.noapteamuzeelor.ro.

Cu acest prilej se creează ocazia unică pentru fiecare muzeu participant să se afirme ca spaţiu de descoperire, de împărtăşire, de schimb şi de creaţie, pentru a atrage un numeros public, inclusiv tineri. Manifestarea îşi propune, ca şi la ediţiile precedente, să asigure intrarea gratuită la colecţiile muzeale pentru a permite publicului descoperirea şi conştientizarea valorilor culturale, precum şi creşterea accesului la cultură, prin deschiderea porţilor muzeelor.

 

Noaptea Muzeelor în Bucureşti

În noaptea de 14 spre 15 mai 2011, muzeele bucureştene îşi aşteaptă vizitatorii la expoziţii, spectacole de muzică, dans, teatru şi film, proiecţii şi evenimente speciale interactive. Veţi putea vizita, între cele 17 instituţii participante, Muzeul Aviaţiei, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional de Geologie
Muzeul Naţional „George Enescu”, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeul Naţional Cotroceni.

Noaptea Muzeelor la nivel naţional

Între cele 32 de muzee din ţară care vă invită să sărbătoriţi Noaptea Muzeelor se numără Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş (Baia Mare), Muzeul de Mineralogie Baia Mare, Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea), Complexul Naţional Muzeal ASTRA (Sibiu), Muzeul de Istorie Sighişoara, Muzeul Naţional Peleş (Sinaia), Muzeul Literaturii Române Iaşi ş.a.