Sindicaliştii din Educaţie atacă plafonarea salariilor la forurile internaţionale

0
392

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ se arată dezamăgită de decizia Curţii Constituţionale, care a hotărât că Legea de salarizare în 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar, precum şi Legea Dialogului Social sunt constituţionale. „Acest lucru demonstrează, încă o dată, influenţele politicului asupra deciziilor pe care le iau judecătorii CCR. Suntem convinşi că, indiferent de prevederile celor două acte normative, judecătorii CCR ar fi dat aceeaşi decizie”, se arată într-un comunicat emis de federaţie.

Prin adoptarea Legii de salarizare în 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar se anulează prevederile Legii 221/2008, recunoscute prin hotărârile judecătoreşti irevocabile, iar sindicatele consideră că acest lucru este neconstituţional.

„Ca reprezentanţi ai angajaţilor din învăţământ putem spune că ne-am pierdut cu desăvârşire încrederea în instituţiile statului şi, în consecinţă, ne vom adresa forurilor internaţionale, unde credem că ni se va face dreptate. Din păcate, nici preşedintele Traian Băsescu nu mai este garantul respectării legilor în România, pentru că a fost primul care a întors spatele sistemului de educaţie românesc”, se mai arată în comunicat. Totodată, liderii de sindicat susţin că prin Legea Dialogului Social, Guvernul României nu vrea să facă altceva decât să distrugă organizaţiile sindicatele, iar în felul acesta angajaţii să devină vulnerabili.

Legea micşorează salariile managerilor de şcoli

Prin noua lege de plafonare a salariilor se reduc şi indemnizaţiile de conducere ale managerilor din învăţământul preuniversitar. În loc de 50%, indemnizaţia va fi de 25% şi 35%. Conform noii grile, un manager cu 10-14 ani vechime şi gradul didactic I va avea un salariu de 1.393 de lei, iar un manager cu 35-40 de ani vechime va avea un venit de 1.805 lei.