Merkel – „o personalitate puternică”, Obama – „foarte elaborat”

0
375

Francois Hollande (foto) o percepe pe Angela Merkel ca pe „o personalitate puternică, dar nu tulburată”, iar „contrar faţă de ceea ce se spune”, relaţiile sale cu ea „nu sunt proaste”, potrivit unor fragmente dintr-un material publicat astăzi de săptămânalul francez Marianne. „Am înţeles repede personalitatea sa, puternică, dar nu tulburată. Ştim ceea ce vrea şi are simţul compromisului, păstrându-şi poziţia”, afirmă preşedintele francez despre cancelarul german. În opinia acestuia, la summitul european de la Bruxelles, din perioada 28-29 iunie, cancelarul a „jucat un rol preţios”, pentru că „ea a înţeles că trebuia să acţionăm în privinţa Italiei şi Spaniei, care şi-au utilizat slăbiciunea în chip de forţă”.

În ceea ce îl priveşte pe preşedintele american, Barack Obama, „el este foarte elaborat, foarte informat, dar este, mai înainte de toate, un american care este foarte conştient de puterea Statelor Unite”, apreciază François Hollande. El afirmă că Obama „a fost complice (n.r. – la poziţia franceză în cadrul UE), deoarece el are nevoie de creştere în Europa în vederea relansării activităţii (economice) a ţării sale”.

Evocând viaţa la Palatul Elysée, săptămânalul francez notează că noul preşedinte şi-a „reorganizat” biroul, pentru a-l face mai prietenos. „Este nevoie de timp pentru a te apropia de un asemenea loc. Este dificil să îl personalizezi”, recunoaşte Hollande, care a ales să locuiască, în continuare, în apartamentul din Paris pe care îl împarte cu partenera sa, Valérie Trierweiler. „Instalându-mă aici, ştiam două lucruri, pe care faptele mi le-au confirmat. Mai întâi aspiraţia spre internaţional. În sensul bun. Ridică. Nu ignoram faptul că urma să trăiesc o intensă secvenţă străină, dar nu aveam nici o idee despre cât de captivant este”, mărturiseşte preşedintele. „Cea mai mare parte a programului prezidenţial este european şi internaţional. Câştigăm prestigiu, dar acest lucru creează distanţă şi poate suscita în rândul francezilor un sentiment de îndepărtare, chiar abandonare”, spune Hollande, care şi-a făcut campanie pe tema unei preşedinţii „normale”, apropiate de cetăţeni.