Căluşarii din Giurgiţa au reprezentat Doljul la Festivalul de Folclor de la Caracal

0
609

S-au întors acasă cu Trofeul pentru menţinerea tradiţiei şi invitaţia la ediţia următoare a evenimentului, din 2013

Renumite cete de căluşari din mai multe judeţe – Olt, Argeş, Dolj, Caraş-Severin – au participat, în perioada 22-24 iunie, la cea de-a 43-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Căluşul Românesc”, organizată la Caracal. Doljul a fost reprezentat de ceata de căluşari din comuna Giurgiţa – una dintre cele mai apreciate din ţară, până nu demult condusă de bătrânul vătaf Nicolae Veleanu, stins din viaţă în primăvara anului trecut, la vârsta de 89 de ani. Căluşarii doljeni au fost răsplătiţi cu ropote de aplauze şi au primit Trofeul pentru menţinerea tradiţiei, fiind, deja, invitaţi să participe şi la ediţia următoare a festivalului, din 2013.

Organizat de Consiliul Judeţean Olt, Consiliul Local şi Primăria municipiului Caracal, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt şi Centrul Cultural „Radu Şerban” din Caracal, Festivalul Naţional de Folclor „Căluşul Românesc” a reunit cete renumite de căluşari din mai multe judeţe ale ţării. Aşa au fost formaţia „Virtuoşii” a Centrului Militar Caracal şi ceata de căluşari a Centrului Cultural „Radu Şerban” din Caracal, cetele din Iezeriş (Caraş-Severin), Stolnici (Argeş), Coloneşti, Vâlcele, Cârlogani şi Cezieni (judeţul Olt) şi din Giurgiţa (Dolj).

Căluşarii doljeni au evoluat pe scena festivalului în seara de duminică, 24 iunie, de data aceasta fără cunoscutul vătaf Nicolae Veleanu, care, la vârsta de 89 de ani, a plecat „să se odihnească puţin”, după ce mai bine de 70 de ani a fost în fruntea acestei cete. „De altfel, foarte mulţi împătimiţi ai festivalului au întrebat de bătrânul vătaf, care era deliciul oricăror întâlniri cu spectatorii…”, spune Mihaela Tomescu, director al Căminului Cultural Giurgiţa.

Purtând cămăşi lungi, bătrâneşti, cu pelin, usturoi şi clopoţei la brâu, cu fesurile roşii pe cap, căluşarii din Giurgiţa au încântat publicul cu întregul ritual căluşeresc: plimbarea, bătaia cu bâtele, băutul apei din strachină, doborârea unui căluşar – moment care a impresionat publicul spectator –, pentru a-şi încheia evoluţia cu hora de mână. Au fost răsplătiţi cu ropote de aplauze şi felicitaţi de organizatorii festivalului, au primit Diplomă de participare şi Trofeul pentru menţinerea tradiţiei, fiind, deja, invitaţi să participe şi la ediţia următoare, cea de-a 44-a, de anul viitor.