Personalităţi ale Baroului Dolj, omagiate de Ziua Avocatului

1
394

Generaţii mai vechi şi mai noi de avocaţi doljeni au răspuns prezent invitaţiei de a participa, sâmbătă, la sărbătoarea profesiei. Respectând tradiţia ultimilor ani, Ziua Avocatului a reînnodat legătura cu trecutul de peste o sută de ani al Baroului Dolj. Pe urmele personalităţilor care au marcat istoria corpului profesional al avocaţilor craioveni, cei prezenţi l-au omagiat anul acesta pe Ion B. Georgescu-Beyon, decanul Baroului în perioada 1939-1945.

Ziua Avocatului Român marchează, practic, punerea pietrei de temelie a avocaturii moderne în România şi evocă momentul înfiinţării primului Colegiu de disciplină al unui barou românesc. Pe 24 iunie 1865, era înfiinţat Baroul de Ilfov, ca rezultat al intrării în vigoare a legii din 6 decembrie 1864, prima lege modernă de organizare a profesiei de avocat.

Revenind la prezent, astăzi, Baroul Dolj are în componenţă aproximativ 1.000 de avocaţi. Dintre aceştia, 750 sunt pledanţi, în timp ce restul sunt suspendaţi din diferite motive. „Avocatura este una din puţinele profesii a cărei apariţie este legată de divinitate. Nu trebuie să uităm că prima pledoarie s-a făcut în faţa judecăţii lui Dumnezeu. Avraam pledează pentru salvarea celor două cetăţi căzute în păcat, Sodoma şi Gomora, şi încearcă să-l înduplece pe Dumnezeu. Revenind la istoria avocaturii doljene, trebuie spus că al treilea barou înfiinţat în această ţară a fost cel de Dolj. La vremea înfiinţării sale, el avea 17 membri, dintre care 4 erau doctori în ştiinţe juridice în străinătate”, a spus, în cuvântul de deschidere al evenimentului, prof. univ. dr. Ion Turculeanu, decanul Baroului Dolj.

Simpozion dedicat fostului decan Ion B. Georgescu

Celebrarea Zilei Avocatului, la Craiova, s-a remarcat anul acesta prin evocarea personalităţii lui Ion B. Georgescu. Despre rolul pe care fostul decan l-a jucat atât în viaţa comunităţii, cât şi în cadrul Baroului Dolj, au susţinut prelegeri şeful secţiei de Istorie-Arheologie de la Muzeul Olteniei, dr. Toma Rădulescu, prof. dr. Ion Pătraşcu, avocatul Ion Şt. Diaconu şi prof. univ. dr. Bianca Predescu. „Istoria zbuciumată a poporului român a făcut ca mulţi oameni de mare valoare să îşi găsească cu greu locul după anul 1948. Avem însă datoria să ne cunoaştem trecutul şi să punem lucrurile la locul lor. Ioan B. Georgescu rămâne peste timp o mare personalitate a Craiovei, a Olteniei şi a lumii juridice româneşti, nu numai prin opera sa exemplară ca avocat, apoi ca om politic şi de cultură, ci mai ales prin faptul că a înfiinţat prima „Revistă Penală” din România, ce reunea cele mai strălucite minţi ale timpului său din Europa, ca practicieni şi teoreticieni ai Dreptului Penal”, a precizat prof. univ. dr. Bianca Predescu, membru în Consiliul Baroului Dolj.

„Una din personalităţile cele mai strălucite pe care le-a avut avocatura României”

Prezent la simpozionul organizat de Baroul Dolj, Ion Predescu, judecător la Curtea Constituţională a României, a evocat, la rândul său, memoria fostului mare decan Ion B. Georgescu. Judecătorul CCR le recomandă, de altfel, avocaţilor doljeni să nu uite să se raporteze la origini, cu atât mai mult cu cât regiunea Oltenia are în spate o moştenire valorică de necontestat. «Apreciez pregătirea, temeinicia şi profunzimea informaţiilor comunicate în cadrul simpozionului, dedicat uneia dintre personalităţile cele mai strălucite pe care le-a avut avocatura României, nu numai Baroul Dolj. Ion B. Georgescu a fost primar al Craiovei, dar, la fel de important – şi este bine să se ştie – a fost un mare jurist, specialist în Drept Penal. A întemeiat „Revista Penală” Română pe care a condus-o timp de aproape 10 ani. A participat în delegaţia României grupând specialişti, mari profesori de Drept Penal, în frunte cu Vintilă Dongoroz. La Varşovia, la Congresul Internaţional de Drept Penal, delegaţia României a prezentat o problematică de Drept Penal care a răsturnat concepţia lumii despre participaţiunea în materia infracţiunilor din culpă. Până în acel moment, în toată lumea, trimufa concepţia potrivit căreia în infracţiunile săvârşite din culpă participaţiunea este incompatibilă. Pe temeiurile ştiinţifice, fundamentate juridic, psihologic, sociologic şi moral, delegaţia României a susţinut teza contrarie şi, după trei zile, a fost acceptată în unanimitate de întregul Congres Internaţional de la Varşovia», a precizat Ion Predescu, judecător la Curtea Constituţională.

 

Personalitate a lumii juridice româneşti, avocat şi decan al Baroului Dolj, Ion B. Georgescu a fost şi Primar al oraşului Craiova. Primul mandat a fost în perioada 1920-1922, al doilea mandat între 1926-1927 şi al treilea mandat între anii 1941-1943. Primele două mandate le-a obţinut prin sufragiu universal, pentru cel de al treilea, pe perioada Războiului, a fost numit în funcţie, prin Decret, de Şeful Statului – Mareşalul Ion Antonescu.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Nu i-ati omagiat si pe Constantin Catrina si pe carmolista de sor-sa Georgeta Sandu, pentru fapte deosebite in domeniul imobiliar? Nu de alta, dar a lua declaratii notariale unor oameni lipsiti de discernamant si care traiau efectiv sustinuti de aparate la acel moment, constituie o incoronare a stiintelor juridice. My ass.

Comments are closed.