Statele Unite au dezminţit, joi, că sunt pregătite să acorde, alături de Marea Britanie, un permis de liberă trecere şi imunitate preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, pentru a încerca să rezolve conflictul care afectează ţara din martie 2011, aşa cum anunţase presa britanică. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a declarat că informaţiile conform cărora liderul sirian ar putea primi un permis de liberă trecere pentru a se deplasa la Geneva, în cursul lunii curente, în vederea participării la o reuniune cu opoziţia, „nu sunt adevărate”. „Probleme de responsabilitate în cazuri ca acesta, în care asistăm la grave încălcări ale drepturilor omului împotriva unui popor, sunt, din principiu, o decizie relevantă şi pentru populaţie…Nu pretindem să vorbim pentru ea”, a insistat Nuland. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney, a declarat, la rândul său, că nu există nici un semn conform căruia Bashar al-Assad ar fi pregătit să părăsească ţara şi să accepte cedarea puterii, aşa cum solicită Statele Unite.
Mai multe ziare britanice au relatat, joi, că Londra şi Washington au discutat posibilitatea de a acorda imunitate juridică preşedintelui Assad, în cadrul unei tentative de reglementare a conflictului sirian . „Marea Britanie şi Statele Unite vor să ofere lui Bashar al-Assad un permis de liberă trecere pentru a pleca din ţara sa şi clemenţă în cadrul unei iniţiative diplomatice pentru organizarea unei conferinţe sub egida ONU, la Geneva”, afirma „Guardian”, citând o „sursă britanică de rang înalt”. Times scria, la rândul său, că „întrebarea dacă Assad poate negocia imunitate pentru a evita urmărirea penală în faţa Tribunalului Penal Internaţional va fi, de asemenea, pusă”. „The Independent” susţine că, în acest caz, preşedintele sirian s-ar putea refugia în altă ţară, cum ar fi Rusia sau Iran. Însă Moscova a subliniat, joi, că ideea conform căreia comunitatea internaţională l-ar putea forţa pe Bashar al-Assad să plece pentru a rezolva criza siriană este „irealizabilă”.
Aproximativ 170 de persoane, majoritatea civili, au fost ucişi, joi, în luptele din Siria. Rami Abdelrahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, a afirmat, pentru AFP, că „este ziua cea mai sângeroasă de la instaurarea acordului de încetare a focului şi una dintre cele mai sângeroase de la începutul revoltei împotriva regimului sirian”.