Românii consumă 500 de grame de miere într-un an, occidentalii – de cinci ori mai mult

0
378

Consumul de miere, în România, a crescut de circa 10 ori, în ultimii 20 de ani, de la 50 de grame pe locuitor în anii ”90 la 500 de grame în prezent, a declarat, ieri, la Târgul Naţional al Mierii, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA), Cristina Mateescu.

Cu toate acestea, România se află, încă, mult sub nivelul consumului de miere din ţările UE şi cele nordice, unde anual se mănâncă între 1,5 şi 3 kilograme în Germania, Olanda, Belgia, chiar şi în Norvegia, o ţară în care nu sunt crescute albine.

Aceasta a mai precizat că în ultimul timp apicultorii s-au orientat şi către producţia de lăptişor de matcă, deşi are o tehnologie extrem de laborioasă, dar şi către producţia de venin de albine, un produs foarte important utilizat în cosmetică.

Cu toate acestea, reprezentantul ICDA consideră că piaţa autohtonă nu este încă obişnuită să consume miere şi produse din miere, aşa cum se întâmplă în ţările occidentale, deşi în tradiţia românească mierea este utilizată ca ingredient.

Reprezentanţii apicultorilor consideră că derularea unor programe în şcoli ar putea influenţa creşterea consumului de miere. “Dacă ar fi funcţională legea 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I-IV, la ora actuală consumul intern de miere ar fi crescut semnificativ şi nu am fi aprovizionat mai mult piaţa externă cu miere românească, recunoscută pentru calităţile şi proprietăţile ei în toată lumea”, a precizat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACAR), Ioan Fetea.

România are, în prezent, un potenţial mare de dezvoltare a sectorului apicol, de circa 1,5 milioane de familii de albine în funcţie de potenţialul melifer. La finele anului 2010, în România erau înregistrate 1,2 milioane familii de albine, producţia de miere fiind estimată la 16.000-17.000 tone. (AGERPRES)