Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj avertizează: Atenţie la caniculă!

0
348

Temperaturile ridicate din ultimele zile, dar şi prognoza meteorologilor pentru perioada următoare i-au determinat pe medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj să avertizeze populaţia cu privire la riscurile expunerii prelungite la soare.

Ţinând cont şi de ce s-a întâmplat în ultimii ani, când temperaturile extreme au doborât în plină stradă chiar şi persoane care nu figurau în evidenţele medicilor cu vreo boală, specialiştii DSP Dolj îi avertizează pe craioveni să-şi ia măsuri de precauţie atunci când ies din casă. Mai ales că, de cele mai multe ori, de suferit de pe urma temperaturilor ridicate au avut în special cei care au ignorat indicaţiile medicilor şi au ieşit din casă la orele amiezii. Iar cei care ar trebui cu precădere să respecte recomandările specialiştilor în următoarea perioadă sunt bătrânii şi bolnavii cronic. Este vorba în principal de cardiaci şi diabetici care, de obicei, întâmpină reale dificultăţi din cauza caniculei.

„Având în vedere că în perioada următoare meteorologii anunţă temperaturi peste 30 de grade Celsius, specialiştii DSP Dolj fac o serie de recomandări  pentru populaţie în vederea prevenirii incidentelor determinate de temperaturile extreme. În primul rând, este importantă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11.00 şi 18.00”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Trebuie respectate o serie de recomandări

Pentru ca temperaturile caniculare să fie uşor mai suportabile şi pentru a evita apariţia unor incidente ar trebui să se ţină cont şi de câteva sfaturi. În primul rând, zilnic trebuie consumate lichide – între 1,5 şi 2 litri de apă –, fără a aştepta ca senzaţia de sete să apară. De altfel, în perioadele cu temperaturi ridicate se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute. Nu sunt recomandate, în schimb, nici băuturile alcoolice, nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină – cafea şi cola – sau de zahăr, aşa cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice. Pe de altă parte, o recomandare importantă este aceea de a consuma cât mai multe fructe şi legume proaspete, întrucât acestea conţin o cantitate mare de apă. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Bolnavii trebuie să continue tratamentul

La fel de importante sunt şi indicaţiile pentru persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice. Pentru acestea medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a plimbărilor în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, să folosească îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale şi o pălărie de protecţie împotriva soarelui. De asemenea, persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte important ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Potrivit specialiştilor DSP Dolj, şi angajatorii ar trebui ca, în perioadele de caniculă, să asigure condiţii pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor.

De asemenea, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.