Patru politicieni craioveni, premiaţi în Italia

2
602

Italia a sărbătorit 150 de ani de la unificare. Unificarea Italiei, conform termenului originar din italiană Risorgimento a fost procesul social, politic şi administrativ care a avut ca rezultat final unificarea statelor din peninsula italiană într-o singură naţiune, Italia. Este relativ dificil de a preciza limitele exacte în timp ale acestui proces, dar majoritatea istoricilor sunt de acord că extensia maximă temporală a epocii Risorgimento se situează între Congresul de la Viena din 1815 şi războiul franco-prusac din 1871, deşi finalizarea efectivă a procesului de unificare s-a produs după victoria Italiei din Primul Război Mondial.

Lupta pentru unificarea Italiei a fost percepută în primul rând împotriva Imperiului Austriac şi Habsburg deoarece aceştia controlau direct partea de nord-est, astăzi Italia, predominant vorbitoare de limba italiană, şi erau singurele mari puteri ce se împotriveau unificării. Imperiul Austriac a înăbuşit vehement sentimentul naţionalist ce se s-a născut în rândul populaţiei din peninsula italiană, precum şi în alte părţi ale imperiului. Cei ce erau în favoarea unificării s-au confruntat de asemenea cu o opoziţie din partea Sfântului Scaun, în special după eşuarea încercărilor de negociere a unei confederaţii cu Statele Papale, care ar fi lăsat papalitatea cu câteva măsuri de autonomie asupra unor regiuni. Chiar şi printre cei ce vroiau să vadă peninsula unificată într-un singur stat, diferite grupuri nu puteau agrea forma pe care statul ar fi luat-o. Mulţi lideri revoluţionari au vrut o republică, dar în cele din urmă a fost un rege şi ministrul său şef care au avut puterea de a uni statele italiene într-o monarhie.

Mitrică, Fifor şi Deaconeascu, la aniversarea a 150 de ani de la unificarea Italiei

Consiliul oraşului Vico nel Lazio a onorat festivităţile de aniversare a 150 de ani de la unificarea Italiei, la Palatul Guvernatorului. La acelaşi eveniment s-a acordat „Premiul Internaţional Pietro Sterbini al Administraţiei locale în spirit european”. Organizatorul evenimentului a fost Fundaţia „Il Labirinto dei Musei di Vincenzo ​​Bianchi onlus”, cu sprijinul şi colaborarea oraşului Vico nel Lazio. După salutul primarului Claudio Guerriero, oaspeţii şi participanţii au vorbit despre viaţa ilustrului Pietro Sterbini, fost ministru al Republicii Romane, provenit dintr-o familie de origine vichensi. Municipiul Craiova a avut reprezentanţi la acest eveniment în persoana prof. univ dr. Ion Deaconescu, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova, administratorul public al judeţului Dolj Alin Mitrică, directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor, şi consilierul local Radu Marin Traian. Cei patru au fost premiaţi de Fundaţia „Il Labirinto dei Musei di Vincenzo ​​Bianchi onlus” cu „Premiul Internaţional Pietro Sterbini al Administraţiei locale în spirit european”, pentru „viziune politică de unitate, nu numai la nivel naţional, şi pentru străduinţa de a răspândi cultura de pace şi fraternitate”, aşa cum nota cotidianul italian La Provincia.

„Am pus bazele unor viitoare proiecte culturale”

Premiul acordat de Fundaţia „Il Labirinto dei Musei di Vincenzo ​​Bianchi onlus” a venit în urma colaborării a celor patru craioveni cu Fundaţia celebrului sculptor Vincenzo ​​Bianchi. Sculptorul italian a fost în Craiova în anul 2009, la premiile anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”, manifestare care a marcat 120 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului Mihai Eminescu, la invitaţia preşedintelui Ion Deaconescu, şi a fost membru de onoare al juriului. În 2009 Diploma de Onoare a Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” a revenit sculptorului Vincenzo Bianchi, creatorul unor impresionante monumente din întreaga lume. «Diplomele acordate de Fundaţia „Il Labirinto dei Musei di Vincenzo ​Bianchi onlus” ne onorează. Vincenzo Bianchi este îndrăgostit de operele lui Constantin Brâncuşi şi pe acest segment am avut o serie de colaborări. În perioada petrecută în oraşul Vico nel Lazio am pus bazele unor viitoare proiecte culturale care se vor desfăşura atât în Craiova, cât şi în Italia», a declarat Alin Mitrică.

 

2 COMENTARII

  1. Patru politicieni, dar si socialisti. Tot socialistii sunt oamenii care se cultiva si cultiva cultura in lumea asta, care este saraca inclusiv in cultura publica. In situatia de fata se cultiva cultura istorica a neamului acesta care dupa ce ca nu stam bine la prezent macar sa nu ne uitam inaintasii. Felicitari pentru imaginea buna care ne-o creeaza cei 4 craioveni de frunte.

  2. pt autor: mai lucreaza la gramatica limbii romane si la istorie, Imperiul Austriac este unul si acelasi cu Imperiul Habsburgic,Habsburg era dinastia conducatoare.
    “Imperiul Austriac a înăbuşit vehement sentimentul naţionalist ce se s-a născut în rândul populaţiei din peninsula italiană, precum şi în alte părţi ale imperiului.” – asta e in limba romana sau ai tradus cu goagal?

Comments are closed.