Demersul împotriva etnobotanicelor, susţinut de putere şi opoziţie

0
441

Iniţiativa legislativă pentru modificarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, aparţinându-i senatorului doljean Mario Oprea, a trecut cu succes de comisiile de specialitate din Senat, fiind votată în unanimitate. În demersul lui, liberalul a fost susţinut şi de senatorii PDL.

Potrivit senatorului Mario Oprea, în urmă cu câteva săptămâni iniţiativa a trecut de Comisia pentru Sănătate Publică şi raport de admitere din partea Comisiei Juridice şi cea pentru administraţie publică. „Raportul de admitere a fost obţinut în unanimitate de voturi”, a precizat liberalul, care a explicat de ce senatorii puterii l-au susţinut în demersul pentru modificarea Legii 339/2005. „Guvernul a venit odată cu mine în faţa acestor comisii, încă de acum patru săptămâni, şi a declarat că este în stadiul de a rescrie o lege care să conţină modificări la Legea 339 şi la Legea 143, pentru consumul şi traficul de astfel de substanţe şi la magazinele de vise, o lege foarte aspră, care să se bazeze pe sistemul polonez şi care va diminua acest fenomen nociv. Eu i-am rugat pe colegii senatori să amânăm dezbaterea, până când această lege a Guvernului va veni. (…) Însă, Guvernul nu a avut nici o lege, drept pentru care colegii senatori din partea puterii au avut această reacţie: să veniţi cu proiectul de lege pe care doriţi să-l faceţi la Camera Deputaţilor, până atunci noi vom susţine această iniţiativă legislativă în Senat, pentru a demonstra părinţilor acelor minori că noi dorim rezolvarea acestor probleme”, a explicat, recent, Oprea, care şi-a arătat convingerea că proiectul său, privind completarea şi modificarea Legii 339/2005,  va fi votat şi va trece de plenul Senatului.

„Adversaul nostru este bine pregătit, bogat şi foarte hotărât”

Senatorul doljean a afirmat că după ce a studiat mai multe materiale a ajuns la concluzia că „legislaţia noastră a fost blândă”, făcând trimitere la alte ţări membre UE, în care problema drogurilor este mult mai bine gestionată. „În Franţa, Luxemburg, Olanda – unde noi ştim că sunt legalizate drogurile uşoare, pedepsele sunt mult mai aspre, iar sancţiunea de privare de libertate este însoţită de amenzi foarte mari. De închisoare, pe vicii de procedură, cei care fac aceste nereguli pot să scape, ori, de acele amenzi ar fi mult mai greu. Pentru instigare la utilizare sau trafic de droguri, în Franţa, pe lângă cinci ani de închisoare, se dau 75.000 de euro amendă, pentru implicarea minorilor în consumul de droguri – 150.000 de euro, pentru producerea sau fabricarea de stupefiante – 750.000, implicarea unui minor – 150.000 de euro sau chiar 300.000 de euro amendă, asta pe lângă pedepsele de privare de libertate”, a punctat Mario Oprea. Pe de altă parte, acesta a afirmat că şi ministrul Justiţiei din Polonia este un exemplu de urmat. „Ne pregătim să urmăm acest model polonez, însă nu-i văd pe guvernanţii noştri la fel de categorici ca acest ministru al Poloniei”, a declarat senatorul PNL, care a adăugat că „va fi un război lung şi dificil, pentru că adversaul nostru este bine pregătit, bogat şi foarte hotărât”: „pentru noi, acesta a fost doar începutul. Intenţionăm să acoperim golurile din legislaţia antidrog şi să introducem o pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani pentru orice persoană care vinde minorilor substanţe ce prezintă un risc pentru viaţa şi sănătatea lor”.

Mario Oprea, senator PNL de Dolj: „Vrem să propunem un amendament prin care inspectorii sanitari să aibă voie să retragă de pe rafturi, pentru o perioadă de până la 18 luni, orice substanţă suspectată de a fi dăunătoare sănătăţii”.