Părinţii copiilor cu autism cer ajutorul autorităţilor

0
655

De Ziua Internaţională pentru Conştientizarea Autismului, marcată astăzi în întreaga lume, specialiştii şi părinţii copiilor afectaţi de această boală au dorit să atragă odată în plus atenţia asupra dramei pe care o trăiesc. Deşi autismul nu mai este de mult timp o afecţiune rară, interesul autorităţile române vizavi de acestă boală rămâne acelaşi, unul foarte scăzut.

În Craiova după estimările Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala locală, există peste 80 de familii care au în îngrijire copii diagnosticaţi cu această afecţiune. Cea mai mare problemă pe care aceştia o întâmpină este legată de lipsa posibilităţilor de integrare în comunitate. Până în clasa a X-a copiii pot merge în şcolile speciale, însă după acest moment sunt practic condamnaţi la o permanentă dependenţă de familie. Fără a avea posibilitatea de a continua procesul de recuperare în instituţii ale statului, cei mai mulţi tineri cu autism rămân în grija exclusivă a părinţilor. Tocmai din acest motiv, în anul 2003, la Craiova, lua fiinţă la iniţiativa unui grup format din părinţi de copii cu autism fondat de ANCAAR Craiova primul şi singurul centru de zi pentru recuperare. Acolo unde o echipă de specialişti pune în aplicarea metodologia specifică acestei afecţiuni. Lipsa fondurilor face, însă, ca misiunea celor de la centrul „Dr. Innocenzo Fiore” să fie în permanenţă îngreunată.

Bal caritabil la Craiova

Pornind de la aceste dificultăţi pe care le întâmpină, ANCAAR Craiova a lansat pe parcursul acestei luni campania de sensibilizare „Copilăria eternă”, principalul moment fiind organizarea pe 12 aprilie a.c. a unui bal de caritate, primul bal vienez care are loc în Craiova. Printre cei care vor susţine programul artistic se numără Quartetul de coarde „Prelude”, „Duo Classic” Tavi Gorun şi Corina Stănescu, Ella & Bogdan, soprana Anca Pârlog şi dansatorii profesionişti ai clubului KATAMIS. Programul va fi completat de o prezentare de modă, urmată de o licitaţie. Produsele licitate au fost donate de designerul vestimentar Andreea Dogaru, „Famous Fashion Lounge” şi artiştii Aurora Speranţa, Silviu Bîrsanu şi Emil Segărceanu. Rezervarea unui loc sa face contra sumei de 100 de lei, iar ţinuta de seară este obligatorie. Printre invitaţi se numără reprezentanţi ai autorităţilor locale, oameni de afaceri şi artişti de renume. „Vor fi scoase la licitaţie mai multe produse printre care şi obiecte de artă aparţinând artiştilor, plus obiecte realizate de copii având ca temă specificul sărbătorii pascale ce se apropie. Toţi banii strânşi vor merge către acest centru de zi al Asociaţiei ANCAAR –filiala Craiova. Vom încerca în funcţie de sumele pe care le obţinem să amenajăm o grădină aici care urmeză să fie utilizată în cadrul terapiei educaţionale. Avem şi sponsorizări. Din fericire răspunsul la eveniment este unul pozitiv. Vor fi peste 200 de persoane prezente la acest bal caritabil”, a declarat Alina Şerban, unul dintre organizatorii evenimentului.

Autismul, o boală fără explicaţii

Autismul este o tulburare generală de dezvoltare care afectează comunicarea verbală şi non-verbală, aşa cum ar fi, spre exemplu relaţionarea cu cei din jur şi prelucrarea informaţiilor. Aproximativ jumătate dintre copiii afectaţi se dezvoltă normal până undeva între un an şi trei ani, când încep să apară primele simptome. Un copil din 150 născuţi dezvoltă tulburări din spectrul autist. În ciuda progreselor înregistrate cauzele ce duc la apariţia autismului sunt încă necunoscute. „În Craiova am identificat peste 80 de familii ce au copii cu autism. Numai la noi în centru ne-au trecut pragul peste 40 de copii şi tineri. Este nevoie de o mai bună cunoaştere a acestui fenomen la nivelul comunităţii. Părinţii trebuie să ştie care sunt paşii de urmat. Problema începe după diagnosticare când respectivul copil ar trebui să intre într-un program de recuperare. Aceasta nu este medicamentoasă ci strict educaţională. Copilul trebuie să fie asistat de o echipă multidisciplinară din care nu trebuie să lipsească psihologul, kinetoterapeutul sau logopedul”, a precizat Carmen Alexiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, filiala Craiova.