Şcolile doljene pică testul în faţa situaţiilor de urgenţă

0
454

Unităţile de învăţământ din judeţul Dolj nu au pus până acum accent pe pregătirea elevilor pentru situaţii de urgenţă frecvente -cutremure şi incendii- iar imobilele prezintă foarte multe probleme la instalaţiile electrice, centralele termice care pot degenera în evenimente neplăcute. Acestea sunt constatările pompierilor doljeni expuse, ieri, managerilor şcolari după controalele întreprinse.

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Dolj au aplicat mai multe amenzi pentru neregulile găsite în unităţile şcolare, dar au atras atenţia managerilor că nu există preocupare pentru simularea evacuărilor, iar în cazul unui dezastru natural numărul victimelor ar fi foarte mare din cauza lipsei de informare şi exerciţiu.

„În urma controalelor au observat că sunt foarte multe unităţi de învăţământ unde nu există alarmă pentru situaţii de urgenţă, sau de cele mai multe ori este aceeaşi cu soneria care anunţă pauza. Elevii şi uneori chiar şi profesorii nu ştiu care sunt căile de evacuare rapidă, ceea ce înseamnă că nu s-au făcut simulările practice. Nici nu există puncte de informare în şcoli despre cum se procedează în caz de cutremur sau incendiu. Profesorii diriginţi nu desfăşoară la clase activităţi teoretice şi educative pentru situaţii de urgenţă şi nici elevii nu sunt implicaţi în concursurile desfăşurate de noi”, a precizat cpt. Gheorghe Roşu din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.

În plus, s-au găsit şi praguri mai înalte de care copii s-au împiedicat la simulări.

Instalaţiile electrice prezintă defecţiuni

În plus, în multe unităţi de învăţământ există riscul să izbucnească incendii de la instalaţiile electrice.

„Am găsit instalaţii electrice cu defecţiuni. Tot timpul se înlocuieşte fuzibilul siguranţei cu sârmă, deşi o siguranţă costă doar un leu. Măi găsim corpuri de iluminat suspendate pe conductorii electrici, ceea ce determină distrugerea izolaţiei electrice şi produce scurt circuit. În plus, în clase sunt prize şi întrerupătoare sparte, care în loc să fie înlocuite, se dă repede vina pe elevi”, a precizat Adrian Sandu, căpitan în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.

În plus, la mijloacele de încălzire coşurile au fost găsite fisurate sau nu aveau înălţimea necesară şi vântul bagă fumul în interior, fapt care pune viaţa elevilor în pericol. Şi sobele periclitează siguranţa copiilor, dacă nu au uşi la focar sau la cenuşar.

Pe lângă aceste constatări, reprezentanţii IGSU au informat directorii că există un nou ordin care schimbă termenul de vizare şi autorizare a unităţilor şcolare pentru securitate la incendii. Autorizaţia imobilului va trebui obţinută în termen de  şase luni de la avizare, iar dacă se depăşeşte această perioadă toate documentele întocmite până atunci se anulează. Acest lucru i-a nemulţumit pe directori, care au ripostat pentru că nu au bani să respecte termenele impuse.