Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj a fost evidenţiată luna trecută de conducerea ANAF, ocupând astfel locul al II-lea după DGFP Suceava, ca urmare a realizărilor sarcinilor de plan şi a sarcinilor suplimentare. Totodată, inspectorii fiscali, în colaborare cu alte instituţii, au organizat o acţiune de amploare în vederea combaterii evaziunii fiscale în ceea ce priveşte comerţul cu fructe şi legume în spaţiul intracomunitar. 17 agenţi economici au intrat sub lupa inspectorilor fiscali, iar acţiunile de verificare şi control vor continua până la beneficiarii finali. În urma acestor acţiuni s-a înregistrat o creştere declarată a Taxei pe Valoare Adăugată şi o suplimentare substanţială a încasărilor la bugetul general consolidat al statului. Despre aceste demersuri ale finanţiştilor doljeni am stat de vorbă cu directorul executiv al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu.
R : D-le director cum stăm cu încasările la bugetul de stat şi mă refer aici la colectarea veniturilor pe luna trecută. Poate reuşiţi să ne faceţi şi o comparaţie cu veniturile colectate lunile trecute, respectiv în mai 2011.
E.C : Am avut o lună foarte bună din punct de vedere al încasărilor la bugetul de stat, dar şi o perioadă grea, în care inspectorii au muncit foarte mult şi au înţeles cu exactitate ceea ce ni se cere de la Bucureşti. Sarcina de plan pe care am realizat-o pe luna mai 2012 a fost de 123% şi, în plus, Finanţele doljene au mai îndeplinit o sarcină suplimentară, reprezentând încasările din combaterea evaziunii fiscale, care a fost de 5 milioane de lei noi. Adică, faţă de ceea ce era deja stabilit, noi am colectat un plus de 22 milioane de lei noi la bugetul de stat şi acest lucru înseamnă ceva. Putem, astfel, să facem şi o comparaţie. De exemplu, în luna februarie 2012 au fost colectate 130,39 milioane RON, reprezentând 102,55%, în martie 2012 s-au încasat peste 138 milioane, adică, 106,63%. Anul trecut, în luna mai, s-au colectat la bugetul de stat în jur de 127,66 milioane de lei.
Furnizorii Ford au contribuit la bugetul general consolidat
R : Despre mediul de afaceri şi contribuţia sa la creşterea veniturilor ce ne puteţi spune ? Se simte ceva, în sensul bun al lucrurilor? …
E.C : Luna trecută chiar s-a simţit contribuţia mediului de afaceri. În luna mai conformarea la plată din declaraţiile de TVA a înregistrat o creştere de 20 milioane de lei noi şi ea provine de la cinci furnizori Ford, ceea ce este îmbucurător. Este un semnal că lucrurile au început să meargă bine şi mediul de afaceri se revigorează.
R: Pe linia combaterii evaziunii fiscale ce s-a întreprins în ultima perioadă de timp ? Veţi continua să aplicaţi aceleaşi măsuri celor care încearcă să eludeze legea ?
E.C Avem o creştere declarată şi plătită de TVA pe un număr de agenţi economici pe care i-am verificat, dar controalele vor continua şi în perioada următoare. Este vorba de cei care fac comerţ en-gross, pe spaţiul intracomunitar. S-au făcut verificări la cei care-şi aduc marfa prin Punctele de Trecere a Frontierei de la Calafat şi Bechet şi o depozitează în târguri en-gross. Vor fi verificaţi şi beficiarii finali ai acestora. Aş dori să explic cititorilor cotidianului dumneavoastră mai în detaliu mecanismul. Noi discutăm aici doar despre TIR-urile de peste 3,5 tone. Acestea nu se desigilează în vamă, inspectorii fiscali fac doar inventarul mărfii existente, desigilarea se face doar în locul de unde pleacă marfa către magazine, către comercianţii cu amănuntul. Am început verificarea ca urmarea a declaraţiilor acestor agenţi economici, care în luna aprilie declarau foarte puţin, ceea ce înseamnă că restul produselor se vindeau pe piaţa neagră.
R : Câte societăţi comercile au fost verificate prin acest mecanism ? Şi ce va urma ?
E.C: 17 agenţi economici au fost verificaţi, care fac afaceri în domeniul comerţului cu fructe şi legume. Aceştia sunt beneficiarii acestor produse şi în urma acestor controale s-a înregistrat o creştere a declaratului cu aproximativ 16 milioane de lei noi, ceea ce a condus la un TVA suplimentar şi plătit de peste 4 milioane de lei. Dar nu ne oprim aici. Vom continua verificările pe lanţul comercial. Am verificat, aşa cum bine v-am spus, agenţii economici de la prima mână, adică cei de la nivelul comerţului en-gross, acum vom continua verificările şi la micii comerciaţi, la cei la care trebuiau să ajungă produsele nedeclarate.