Spectacol de culoare la Expoflora

0
356

Primarul Antonie Solomon, alături de rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor, au deschis, ieri, expoziţia de flori, organizată, ca în fiecare an, chiar de 1 Iunie. Expoflora se bucură de foarte mulţi participanţi, care au adus în Bănie aranjamente spectaculoase, specii de plante rare, creând un adevărat spectacol de culoare în centrul Craiovei. 

Cei care doresc să admire aranjamentele florale deosebite cu care au venit, din toate colţurile ţării, cei mai buni florari, nu trebuie să rateze expoziţia deschisă, în week-end, în holul Universităţii din Craiova, dar şi prezentarea impresionantă – o adevărată grădină! – care este găzduită în Piaţa ”Mihai Viteazul”. „Deschidem astăzi Expoflora, expoziţie organizată împreună cu domnul primar Antonie Solomon, şi vreau să-i mulţumesc cu acest prilej domnului primar pentru atenţia pe care o manifestă faţă de Universitatea din Craiova, pentru colaborarea pe care am avut-o până acum şi pe care o s-o avem de acum înainte. Sunt convins că Universitatea trebuie să se implice mai mult în viaţa comunităţii şi  sunt convins că domnia sa ne va sprijini cu toate forţele astfel încât Universitatea să devină un centru de interes regional, nu numai de interes local”, a declarat Dan Claudiu Dănişor, decanul Universităţii din Craiova.

Grădina Botanică revine în centrul atenţiei

Unele dintre exponate provin dintre exemplarele crescute în serele Grădinii Botanice. Admirându-le, primarul Antonie Solomon a promis că va acorda tot sprijinul lumii academice pentru a reface această oază de verdeaţă: „Relaţia mea cu lumea academică a fost tot timpul bună şi va fi şi mai bună. Discuţia legată de Grădina Botanică se poate materializa foarte repede, dar mai este o condiţie: să pot continua munca în Primărie. Grădina Botanică, aproape 18 hectare, este în paragină. Nu din cauza noastră, nu din cauza Universităţii, ci a crizei. Nu poţi să laşi o grădină de izbelişte în centrul Craiovei. Alţii ar da oricât să aibă o oază de verdeaţă. Noi o avem şi am tratat-o cu spatele. Va fi o altă relaţie cu domnul rector”, a precizat edilul-şef al Craiovei.

”Zilele Craiovei” ar putea fi sărbătorite pe 1 Iunie

Tot ieri, primarul a făcut şi un anunţ în ceea ce priveşte mutarea datei în care se sărbătoresc ”Zilele Craiovei”. Solomon a mărturisit că este tentat să schimbe data de 25 octombrie, când se sărbătoreşte patronul spiritual al oraşului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cu data de 1 Iunie. ”De 1 Iunie a devenit o tradiţie să inaugurăm această expoziţie de flori şi la Universitate, dar şi în centru. Sunt expozanţi din peste 20 de oraşe ale ţării. Eu când ajung în lumea florilor dau în mintea copiilor. Adică de 1 Iunie mă simt bine. Mă rog la Dumnezeu ca niciodată să nu dispară copilul din mine şi să vă mai spun ceva. Astăzi (n.r. – ieri), pe burtieră la Realitatea TV, am văzut că, în 1475, pe timpul lui Laiotă Basarab, Craiova a fost atestată documentar pe 1 iunie 1475. Mi-a venit astfel ideea de a strămuta Zilele Municipiului Craiova în luna iunie. Iată cum se leagă Ziua Copilului cu Zilele Craiovei, cu lumea academică. Avem mari obligaţii faţă de Universitate pentru că toţi aici am învăţat carte, ne-am format, ne-am creionat personalitatea şi caracterul”, a precizat primarul Craiovei. Expoflora reuneşte expozanţi din 73 de participanţi din aproape toate judeţene ţării şi se încheie luni, pe 4 iunie.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE