Din toamnă – Tinerii timoceni promit că revin ca studenţi ai Universităţii din Craiova

0
356

Timp de trei zile, în perioada, 25-27 mai, Asociaţia Studenţilor Timoceni şi Fundaţia Română pentru Artele Comunicării în parteneriat cu Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor “Dunărea” din Kladovo a organizat „Şcoala de Vară”, la Craiova. Sub sloganul “Vizitează oraşul Marelui Ban”, 15 liceeni vorbitori de grai românesc au participat la acest eveniment care i-a determinat în cele din urmă să aleagă  mediul universitar craiovean. Proiectul a fost susţinut de Prefectura judeţului Dolj, Primăria Craiova şi nu în ultimul rând, de cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii”.   

În prima zi, tinerii timoceni au participat la mai multe cursuri, organizate special pentru ei, în sălile de curs din incinta Universităţii Craiova. Le-au fost predate cursuri de Istorie, Limba Română şi nu în ultimul rând, cursuri de Cultură şi Civilizaţie. „Viitorilor studenţi ai Universităţii din Craiova li s-au prezentat Facultăţile de Litere, Ştiinţe Sociale-Jurnalism, Chimie, Drept, Economie, dar şi Facultăţile din cadrul Universităţii din Drobeta Turnu Severin”, a precizat Aleksandar Najdavic, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni.

Li s-au predat cursuri de Istorie şi Limba Română

Liceenii din Timoc au văzut şi sălile de cursuri precum şi dotarea acestora, familiarizându-se atât cu mediul universitar, cât şi cu profesorii care le vor fii dascăli începând cu anul universitar 2012-2013. „Profesorii de la Universitatea din Craiova au fost deosebiţi şi foarte ospitalieri. Le-au prezentat tinerilor veniţi din Valea Timocului şi avantajele pe care le ofere studiile la forma de învăţământ de zi, dar şi faptul că diploma la absolvirea studiilor este recunoscută în Uninea Europeană. Tinerii sunt foarte încântaţi şi vom continua acest proiect de promovare a învăţământului craiovean în liceele din Valea Timocului”, a mai spus preşedintele AST. Tot în prima zi de vizită, dar în partea a două a programului, liceenii din Valea Timocului au susţinut „Echipa Timoceni” care a jucat fotbal pe Stadionul Ion Oblemenco. Atmosfera a fost una incendiară, iar spiritul de echipă a fost din nou pus în valoare.

Muzeul Olteniei şi-a deschis porţile

În cea de-a doua zi, sâmbătă, 26 mai, tinerii timoceni au fost primiţi cu care drag de reprezentanţii Muzeului Olteniei, care le-au prezentat tinerilor crâmpeie din istoria poporului român. Li s-au prezentat pe rând Colecţia de Capodopere de Argint, sălile încărcate de istorie, iar tinerii au trecut şi pragul Casei Baniei unde le-au fost prezentate: colecţia de ocupaţii tradiţionale (1400 de piese), colecţia de port popular (2600 de artefacte), colecţia de ceramică (2000 de piese), colecţia de covoare şi scoarţe (300 de piese), colecţia de ţesături de interior (400 de piese), colecţia de obiceiuri (icoane, obiecte de cult – 400 de pise), colecţia “Maria Tănase” (1400 de documente şi artefacte), etc. „Am fost impresionaţi de ceea ce am văzut la Muzeul Olteniei şi la Casa Băniei. Este un muzeu extraordinar, unic în Europa, aş dori să avem posibilitatea ca noi, toţi românii, din Valea Timocului să putem trece pragul Muzeului să ne cunoaştem cu toţi mai bine istoria. Este un început sper să mai existe şi alte ocazii… ”, a mai spus Aleksandar Najdanovic. În ultima zi, timocenilor li s-a prezentat oraşul şi cele mai importante instituţii din Craiova : Teatrul Naţional „Marin Sorescu”; Filarmonica Olteniei; Primăria, Consiliul Judeţean, Prefectura şi nu în ultimul rând, impozanta statuie a domnitorului Mihai Viteazul.