Genică Boerică, condamnat de Tribunalul Dolj la 7 ani şi 6 luni de închisoare

0
339

 După mai bine de patru ani de la trimiterea în judecată, Genică Boerică, Radu Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi şi-au aflat, ieri sentinţa în dosarul rambursărilor ilegale de TVA în valoare de aproximativ 2,65 milioane lei. Judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovaţi pe cei patru inculpaţi şi i-au condamnat la închisoare cu executare. Boerică a primit cea mai mare pedeapsă, respectiv 7 ani şi 6 luni de închisoare, Drăgan patru ani, Prie cinci ani şi şase luni, iar Şargarodschi trei ani şi jumătate. Decizia Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurorii DIICOT, care au instrumentat dosarul.

Procurorii Direcţiei de  Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată, în februarie 2008, pe Genică Boerică, Radu Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi pentru constituire, respectiv aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare, ţinta finală constituind-o, potrivit anchetatorilor, obţinerea ilegală de rambursări de TVA în cuantum de peste 2,65 milioane lei. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că inculpatul Genică Boerică, i-a instigat, în mod repetat, în perioada martie – septembrie 2004, pe ceilalţi trei inculpaţi ca, prin mijloace frauduloase, să-i inducă în eroare pe reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj şi să obţină în mod ilegal suma respectivă pentru societăţi comerciale pe care le administrau doar scriptic (SC KIKI IMPEX COM SRL Bucureşti, SC STONEART & DESIGN SRL Craiova şi respectiv SC REGINA SRL Craiova), dar care se aflau sub controlul direct al omului de afaceri craiovean. Era vorba, în concret, despre trei rambursări ilegale de TVA, obţinute de membrii grupării infracţionale în numele societăţilor comerciale SC REGINA SRL Craiova (în mai şi iulie 2004) şi, respectiv, SC DRAGSTRO SRL Craiova (în septembrie 2004). Mai mult, în perioada mai 2004 – ianuarie 2005, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, Boerică i-a determinat pe ceilalţi inculpaţi să dispună, direct sau prin intermediar, retragerea sau transferarea din conturi deschise la unităţi bancare din municipiul Bucureşti şi Craiova a întregii sume care a făcut obiectul rambursărilor ilegale de TVA.

După mai bine de patru ani de la trimiterea în judecată a celor patru inculpaţi şi după ce au amânat de trei ori pronunţarea, ieri, judecătorii de la Tribunalul Dolj au anunţat soluţia în dosar: toţi patru au fost găsiţi vinovaţi. Astfel, Genică Boerică a fost condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare, Drăgan la patru ani, Aurel Dorian Prie a primit cinci ani şi şase luni, iar Şargarodschi trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. În plus, instanţa a mai dispus obligarea inculpaţilor la plata sumei de 1,1 milioane lei către ANAF Bucureşti (atât cât a rămas neachitat din prejudiciul creat prin activitatea infracţională) şi a câte 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, atât inculpaţii, cât şi procurorii DIICOT putând formula apel.

 

În luna martie a.c., Genică Boerică a fost condamnat, într-un alt dosar, de judecătorii Tribunalului Bucureşti, la 12 ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani. Boerică a fost trimis în judecată, în acest dosar, în anul 2005, împreună cu soţul interpretei de muzică populară Niculina Stoican, Vasile Stănescu şi cu alţi 10 inculpaţi, majoritatea cetăţeni arabi. Nici această sentinţă nu este definitivă.