O noapte la muzeu pentru zece mii de craioveni!

0
379

Ce n-a pomenit urbea până acum: oamenii au stat la cozi pentru a vizita expoziţiile!

Ediţia 2012 a evenimentului Noaptea Muzeelor, desfăşurată la Craiova sâmbătă spre duminică, s-a bucurat de un succes deosebit şi chiar nesperat, după cum au recunoscut reprezentanţii Muzeului Olteniei. Intrarea liberă la Casa Băniei, Secţia de Ştiinţele Naturii şi Sala „Ştefan Ciuceanu” din clădirea nouă, ca şi programul accesibil – de la 18.00 la 2.00 – au determinat peste zece mii de craioveni să treacă pragul instituţiei. Nu mică le-a fost mirarea muzeografilor să constate că oamenii au făcut chiar coadă la intrare, situaţie cu care nu s-au mai confruntat până acum, dar cu care spun că şi-ar dori să se mai întâlnească… într-o zi obişnuită de vizitare.

În România, aproximativ 100 de instituţii muzeale şi-au aşteptat vizitatorii în nocturnă, propunându-le în Noaptea Europeană a Muzeelor expoziţii diversificate, spectacole, proiecţii şi evenimente speciale. La Craiova, evenimentul a fost marcat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj, doar de Muzeul Olteniei, Muzeul de Artă fiind încă închis pentru lucrări de consolidare şi restaurare. Între orele 18.00 şi 2.00, craiovenii au avut acces liber în toate clădirile instituţiei, mai puţin la cea de Istorie-Arheologie, unde, recent, au fost finalizate lucrările de reabilitare a clădirii, însă nu au fost amenajate sălile de expoziţii.

Casa Băniei: spectacolul tradiţiilor şi costumelor populare

Oameni de toate vârstele şi de toate categoriile sociale au trecut pragul instituţiei, curioşi să vadă ce adăposteşte muzeul craiovean. Una dintre cele mai spectaculoase secţii ale instituţiei este cea de Etnografie sau Casa Băniei, cum este mai cunoscută, situată vizavi de Catedrala Mitropolitană (strada „Matei Basarab” nr. 14). A fost redeschisă publicului în ianuarie 2011, după patru ani şi jumătate în care, graţie finanţării Consiliului Judeţean Dolj, a trecut prin ample lucrări de consolidare şi restaurare şi în care aici a fost proiectată şi amenajată o nouă expoziţie permanentă.

Craiovenii au putut vizita expoziţiile „Facerea pâinii”, aflată la demisol – o reprezentare specifică cultivării grâului, plugul tras de două-trei perechi de boi, moara cu ciutură, vatra casei, şi „Ritmurile vieţii” – la etaj. Aici au putut admira diversitatea ceramicii olteneşti, atelierul de cojocărit, alaiul de nuntă oltenească, obiecte religioase de factură ţărănească, icoane pe sticlă, scoarţe şi chilimuri olteneşti. Un magic univers al poveştilor a încheiat traseul muzeistic: expoziţia „Memoria păpuşilor jucate”, alături de care se află un spaţiu interactiv dedicat copiilor.

Faţă în faţă cu mastodontul de la Stoina şi ursul descoperit în Peştera Muierilor

Nu mai puţin atractivă este Secţia de Ştiinţele Naturii, situată pe strada „Popa Şapcă nr. 8, lângă cofetăria „Amandina”, mai ales datorită expoziţiei de bază „Oltenia – Terra Fossilis”, inaugurată pe data de 22 februarie a.c. Amenajată la parter, pe o suprafaţă de aproximativ 130 mp, aceasta cuprinde 650 de piese fosile autentice – prezentate în vitrine, montate pe panouri caşerate cu material textil, în nişe, pe podiumuri de lemn sau pe suporţi metalici –, aparţinând colecţiei paleontologice a muzeului. Printre cele mai spectaculoase exponate se numără mastodontul de la Stoina, de aproape 2 milioane de ani, ursul de peşteră descoperit la Baia de Fier, în Peştera Muierilor, sau elefanţii de la Leu, de-acum 1,6 milioane de ani.

Tot la Secţia de Ştiinţele Naturii, craiovenii au putut descoperi expoziţiile „Ecosisteme din Oltenia”, „Colecţia de roci şi minerale” şi „ABC ecologic”, ca şi expoziţia temporară de flori de mină, realizată de Muzeul de Mineralogie Baia Mare –   deocamdată singurul de acest fel din România şi cel mai important din această parte a Europei. De altfel, asemenea „bijuterii” vor putea admira şi cumpăra în curând de la Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, care va fi deschis pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” în perioada 25-27 mai şi care se va bucura de participare internaţională, reunind reprezentanţi din Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova, dar şi din România (Baia Mare, Satu Mare, Cluj, Arad, Bucureşti).

Comoara de la Muzeul „Brukenthal” din Sibiu

Nici Sala „Ştefan Ciuceanu” din clădirea nouă (strada Madona Dudu nr. 14) nu i-a lăsat pe vizitatori indiferenţi, cu atât mai mult cu cât aceasta adăposteşte o adevărată comoară: 110 piese din argint aurit, ce fac parte din patrimoniul cultural al Muzeului „Brukenthal” din Sibiu, unul extrem de valoros: potire, cristelniţe, sfeşnice de altar, pahare, obiecte de decor etc. Expoziţia „Capodopere din argint” a fost vernisată pe data de 29 martie a.c. şi va rămâne deschisă până la jumătatea lunii iunie a.c.

Muzeul Olteniei este deschis şi în week-end, iar un bilet costă mai puţin de 1 euro!

Deşi luaţi – plăcut – prin surprindere de numărul foarte mare de vizitatori, muzeografii craioveni au făcut faţă cu brio solicitării, chiar dacă după miezul nopţii au început să resimtă oboseala. Conducerea instituţiei a apreciat că „peste 10.000 de craioveni şi-au petrecut seara de sâmbătă la Muzeul Olteniei” şi a recunoscut că «până la Noaptea Muzeelor cea mai mare afluenţă de vizitatori a fost în cadrul săptămânii „Şcoala altfel”, când ne-au călcat pragul peste 9.000 de elevi şi profesori».

Întrebaţi de ce au ales să viziteze muzeul noaptea, unii dintre craioveni au declarat că este vorba despre experienţa unui eveniment inedit, alţii au recunoscut că au venit ca la promenadă. Nu puţini au susţinut că programul nu le permite să ajungă în timpul săptămânii. Ce nu ştiu, probabil, cei mai mulţi dintre ei este că atât Casa Băniei, cât şi Secţia de Ştiinţele Naturii şi Sala „Ştefan Ciuceanu” din clădirea nouă sunt deschise şi sâmbăta şi duminica, între orele 9.00 şi 17.00, şi că lunea este singura zi din săptămână în care sunt închise. Cât despre preţul unui bilet, acesta este modic: 3,64 lei, cu reducere pentru elevi şi studenţi la 1,82 de lei.