186 de ani de istorie şi exigenţă la Colegiul Naţional „Carol I”

0
996

Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, unitate de şcolară recunoscută pentru rigoarea educaţională menţinută în ciuda schimbărilor impuse de diversele guvernări, a aniversat, ieri, împlinirea a 186 de ani de istorie, educaţie şi performanţă. Evenimentul a fost marcat printr-un spectacol în două acte, unul oficial şi altul artistic, ce a reunit pentru câteva ore elevii şi profesorii de ieri şi de azi, care au ştiut să răspundă exigenţelor pentru a păstra tradiţia performanţei. Al 186-lea an de existenţă găseşte Colegiul Naţional „Carol I” Craiova în poziţia de lider local, dar şi în topul celor mai bune şcoli din România. 

De-a lungul timpului, elevii colegiului au adus şcolii, dar şi României, peste 50 de premii internaţionale, dintre care 17 medalii de aur, 23 de medalii de argint şi 14 medalii de bronz. Din rândul foştilor elevi, peste 50 au fost primiţi – în semn de supremă apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea ştiinţei, artei şi culturii româneşti şi universale – în cel mai înalt for al ţării, Academia Română, şi, astfel, aceşti „voievozi ai spiritului” au intrat în „familia nemuritorilor”. Toate aceste rezultate s-au datorat dascălilor, care au ştiut să transmită elevilor dragostea pentru învăţătură. La fiecare festivitate aniversară conducerea colegiului aduce cuvinte de mulţumire şi preţuire.

„Miilor de învăţători şi profesori care, demonstrând pasiune şi dăruire, s-au străduit şi au şi izbutit ca de la înălţimea catedrei să le transmită elevilor colegiului cunoştinţe despre lume şi viaţă, să-i educe în spiritul dragostei de muncă, al cinstei şi dreptăţii, al marilor idealuri ale umanităţii, le adresăm azi  cuvinte de preţuire, de mulţumire şi de laudă”, a spus directorul  Dănuţ Mic în deschiderea festivităţii.

«Să fii elev la „Carol I” reprezintă o mare responsabilitate»

A fi elev la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova „reprezintă o mare onoare, dar şi o mare responsabilitate”, după cum a mărturisit şi Iulian Badea, preşedintele Consiliului Elevilor. „Noi avem responsabilitatea de a duce mai departe acest titlu de câştigători. Avem de dus mai departe un nume care a străbătut lumea. Carol a fost un rege devotat, perseverent, care a scris istorie. După aceleaşi valori trebuie să ne ghidăm şi noi”, a spus liceanul.

Prin exigenţa impusă, Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova a reuşit să dea societăţii româneşti mai multe personalităţi. „Traian Lalescu, Nicolae Ţiţeica, Nicolae Titulescu, Theodor Aman sunt doar câteva dintre marile personalităţi care au absolvit acest liceu, ceea ce mă determină să spun că sunt într-o şcoală europeană, care creează valori şi atitudini”, a menţionat Cătălin Spiridon, absolvent al acestei unităţi de învăţământ, actual inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Şcoala are nevoie de reabilitare

Trecerea timpului şi-a pus amprenta această unitate de învăţământ preuniversitar impunătoare atât prin rezultate, cât şi prin arhitectura şi poziţionarea clădirii în Craiova. Corpul principal al acestei şcoli se deteriorează de la o zi la alta. Are nevoie de serioase lucrări de reparaţii, pentru care au început demersurile.

«Sunt optimist în demersurile de susţinere a reabilitării acestei instituţii din multe puncte de vedere, simţind foarte aproape oamenii decidenţi din Primăria Craiova, din Prefectura Dolj, din Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar. Sunt convins că oraşul Craiova şi judeţul nostru au nevoie de educaţia de calitate realizată în această şcoală, de performanţele profesorilor şi elevilor din Colegiul Naţional “Carol I”», a adăugat directorul colegiului, prof. Dănuţ Mic.

Pentru a sărbători cei 186 de ani de existenţă, elevii şi cadrele didactice au pregătit un spectacol artistic de excepţie, din care nu a lipsit recitalul lui Cristi Sanda, liceanul care a ajuns în finala concursului Vocea României.

 

Scurt istoric al colegiului

În 20 mai 1826 a fost înfiinţată în chiliile binecuvântate ale Bisericii craiovene “Obedeanu” prestigioasa instituţie – o şcoală naţională, în care gramatica, literatura şi ştiinţa erau predate în limba patriei. Era a doua şcoală de grad mediu, în limba română, din Principate. Stanciu Căpăţineanu şi Grigore Pleşoianu au fost primii dascăli, urmaţi de istoricul transilvănean Aaron Florian.

În 1885, prin decret regal, şcoala primeşte denumirea de Liceul “Carol I”, regele Carol I aşezând personal un cilindru metalic cu documentul oficial al ctitoririi acestei clădiri, care va deveni de patrimoniu.

În 1948, cu ocazia centenarului revoluţiei paşoptiste, liceul primeşte numele de Colegiul Popular „Nicolae Bălcescu”.

Din 1997 va reveni la vechiul nume „Carol I”, ce se păstrează până astăzi.