După ce, miercuri, liderul PDL, Emil Boc, l-a acuzat public pe noul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, că a plagiat o lucrare japoneză şi i-a cerut demisia, mai mulţi cercetători de origine română de la universităţi din străinătate au continuat investigaţiile pe cont propriu şi ceea ce au descoperit este extrem de grav. Noul ministru al Educaţiei nu a plagiat doar o lucrare, ci vreo patru, dacă este să o punem la socoteală şi pe aceea invocată de Emil Boc.
Într-un e-mail trimis Realitatea.net, cercetătorul Marian C. Ghilea, fizician la Universitatea California Santa Barbara, spune că a fost direct interesat de cazul de plagiat al noului ministru, Ioan Mang, aşa că „am decis că ar fi interesant să văd personal textele. Am văzut două cazuri care m-au convins de gravitatea situaţiei şi am hotărât să trimit versiunea copiată autorilor articolelor originale”. Primul răspuns venit este semnat de Takeshi Shimoyama (cercetător la celebrele Laboratoare Fujitsu), care şi-a recunoscut o lucrare ce fusese prezentată în cadrul conferinţei AES (Advanced Encryption Systems – Sisteme de Criptare Avansată) din anul 2000 într-una din scrierile ministrului Mang. „Chiar dacă titlul nu e acelaşi, toate datele, algoritmii şi propoziţiile sunt identice. Sunt foarte trist că o astfel de lucrare a fost publicată. Şi, de asemenea, sunt surprins că un ministru al Educaţiei are un asemenea comportament”, a fost răspunsul lui Takeshi Shimoyama. Acelaşi lucru l-a transmis cercetătorul japonez şi profesorului Răzvan Orăşanu, angajat al Harvard Kennedy School, care l-a contactat în aceeaşi problemă, în numele agenţiei Hotnews.
Revenind la Marian Ghilea, un alt răspuns la solicitarea acestuia a venit de la Eli Biham, decan al Departamentului Computer Science de la Technion, din Haifa, Israel, care spune că lucrarea „Square attack against reduced variants of rijndael”, a lui Ioan Mang, este un plagiat după „Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael” scrisă de el şi de Nathan Keller. „Dar trebuie să adaug că aceasta nu este singura problemă. Lucrarea plagiată nici măcar nu citează originalul. Oricum, este clar că Ioan Mang nici nu a citit manuscrisul original. Nici nu putea să dezvolte acelaşi rezultat, pentru că tot conţinutul este greşit. Faptul că lucrarea apare pe Internet este din cauza unei greşeli făcute de un coleg care l-a trimis fără consimţământul autorului. De fapt, cred că Ioan Mang este prima persoană care nu a sesizat greaşeala din plagiat”, a scris Eli Biham.
Un al treilea plagiat este confirmat de Răzvan Orăşanu pentru Hotnews.ro. Este vorba despre lucrarea „Public-key cryptosystem based on the
diophantine equations”, care îi are ca autori pe ministrul Ioan Mang şi pe soţia acestuia, Erica Mang. Lucrarea este copiată după o alta, publicată în ianuarie 1995 în jurnalul IEEE Transactions on Computers, vol. 44, care îi are ca autori pe Chu Hsin Ling (absolvent de doctorat, în 1991, al prestigioasei universităţi chineze TsingHua), pe Chin Cheng-Chang (editor asociat la foarte multe publicaţii de cercetare: Journal of Computers, International Journal on Policy and Information, Journal of Information and Education) şi pe R.C.T. Lee (care are un doctorat de la University of California at Berkeley, fiind şi el editor plin sau asociat la mai multe jurnale academice). Într-o discuţie prin e-mail cu cercetătorul Chu Hsin Ling, acesta nu doar confirmă plagiatul, spune Răzvan Orăşanu, dar, fiind un specialist în sisteme IT, îi pune la dispoziţie screenshot-uri făcute comparativ între cele două lucrări, în care paragrafele plagiate sunt încercuite cu roşu. „După o verificare a similarităţii, am aflat că majoritatea conţinutului acestui manuscris este copiat din lucrarea noastră, iar în ataşament am indicat blocurile 1-4 cu linii roşii”, spune cercetătorul.
Consiliul Naţional de Etică s-a sesizat ieri cu privire la acest caz şi îl cercetează pe ministru pentru acuzaţia de plagiat.