Aproape 41 de miliarde de euro vor fi alocate pentru programul de mobilitate dedicat educației, formării, tineretului și sportului, Erasmus+, a precizat Comisia Europeană, după adoptarea noului buget al organizației pentru perioada 2028-2034. Suma este cu peste 55 de puncte procentuale mai mare decât cea stabilită pentru perioada 2021-2027, adică aproape 14 miliarde de euro, conform Edupedu.ro, care prezintă mai multe detalii.
FOTO : Kirill Ryzhov/Dreamstime.com
Programul Erasmus+ a avut, între 2021 – 2027 , un buget alocat de 26,2 miliarde de euro, se precizează în comunicatul Comisiei Europene. Noul buget stabilește o sumă de 40,8 miliarde de euro pentru program, deci cu 14,6 miliarde de euro mai mult. Astfel, bugetul a crescut cu 55,73 puncte procentuale, conform informaţiilor publicate pe site-ul oficial al Programului. Aceste fonduri urmează să fie suplimentate din bugetul programului de finanțare EU’s Global Europe, se mai arată în comunicat. Comisia Europeană a propus ca programul să fie extins astfel încât să acopere și acțiunile de voluntariat, inclusiv voluntariatul întreprins în sprijinul operațiunilor de ajutor umanitar. În prezent, aceste activități sunt finanțate și gestionate prin Corpul European de Solidaritate. „Programul propus va sprijini mobilitatea în scop educațional de la o vârstă fragedă și consolidarea capacităților în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului”, au menţionat reprezentanții Comisiei Europene. Vicepreședintele Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, a precizat, într-o postare pe Facebook, că „va urma o perioadă (probabil doi ani) de negocieri foarte grele, intense cu cei doi co-legiuitori. Începând chiar de la sursele de venit. Am propus un buget mărit la aproape două trilioane Euro. Ele trebuie aprobate atât de statele membre (Consiliu) cât și de Parlament”. Aceasta a afirmat vineri, 18 iulie, la Antena 3 CNN, că România va beneficia de 60 de miliarde de euro, cu 14,2 miliarde mai mult decât actualul exercițiu bugetar.
Ce este Erasmus +
Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2021–2027. Are ca scop sprijinirea mobilității și cooperării internaționale în aceste domenii și se adresează atât persoanelor, cât și organizațiilor. Programul oferă oportunități pentru: elevi, studenți, profesori, formatori, tineri, lucrători de tineret și voluntari să participe la schimburi de experiență, stagii de practică, studii sau formare în alte țări europene și nu numai; organizații (precum școli, universități, ONG-uri, autorități publice) să colaboreze în proiecte educaționale, să inoveze și să împărtășească bune practici. Printre prioritățile programului se numără incluziunea socială, tranziția verde, transformarea digitală și participarea tinerilor la viața democratică. Participarea la Erasmus+ se face prin intermediul instituțiilor care aplică pentru proiecte și selectează beneficiarii, nu prin înscriere individuală directă. Programul oferă sprijin financiar pentru costuri de călătorie, cazare și alte cheltuieli legate de mobilitate.