Atelier de meşteşuguri deschis pentru şomerii din mediul rural

1
423

În următoarea perioadă, 260 de persoane din mediul rural vor beneficia de pregătire şi consultanţă profesională în cadrul unei iniţiative pentru dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale. Aceasta se doreşte a fi nu doar o şansă acordată dezvoltării economiei locale, ci şi o soluţie pentru revitalizarea tradiţiei populare. Intitulat în mod sugestiv Atelierul de Meşteşuguri, proiectul a fost lansat ieri, la sediul Muzeului Olteniei din Craiova.    

Cifrele îngrijorătoare ale şomajului, mai ales pentru mediul rural, sunt o realitate cu care autorităţile se confruntă de ani buni. În 2010, doar unul din doi locuitori apţi de muncă din mediul rural avea o ocupaţie, iar şomajul a afectat în mare măsură absolvenţii de învăţământ mediu şi scăzut. În plus, statisticile sunt cele care arată că trei sferturi din veniturile din mediul rural, în regiunea Sud-Vest Oltenia, provin în principal din surse precum alimentele produse în gospodării pentru autoconsum. În acelaşi timp, economia rurală non-agricolă din regiune utilizează doar 24,5% din populaţia rurală activă.

Şomerii doljenii vor învăţa artizanat textil şi ţesut manual

Ieri, la Muzeul Olteniei, Fundaţia World Vision şi Ascendo au lansat proiectul Atelierul de Meşteşuguri, o şansă, în opinia iniţiatorilor, pentru doljenii din mediul rural care nu au un loc de muncă. „Satul românesc merită să-şi recapete mândria, integritatea şi vitalitatea, păstrându-şi totodată intacte valorile şi preţuindu-le ca element definitoriu pentru identitatea sa. Vrem să valorificăm resursele existente înainte ca ele să fie pierdute pentru totdeauna. La sfârşit de proiect ne propunem să lăsăm în urmă meşteşugari calificaţi, bine instruiţi în arta afacerilor şi mai bine pregătiţi pentru provocările economiei de piaţă”, a precizat Roberto Pătrăşcoiu, manager de proiect.

În ceea ce priveşte derularea proiectului, ce se va încheia în luna ianuarie 2014, într-o prima fază beneficiarii vor urma cursuri de formare profesională în ţesut manual, artizanat textil şi antreprenoriat. Se porneşte de la premisa că o ridicare a nivelului de instruire duce cu sine mai multe şanse de ocupare profesională şi de creştere a veniturilor.

Atelier-pilot de meşteşuguri

Transformarea ucenicilor cu diplomă în meşteşugari cu abilităţi de antreprenori, capabili să îşi susţină propria afacere, se finalizează prin crearea infrastructurii necesare dezvoltării afacerilor meşteşugăreşti. Cea de-a doua etapă a proiectului vizează asigurarea sustenabilităţii şi sprijinirea demarării activităţilor independente în domeniu. Astfel, World Vision România va înfiinţa un atelier pilot de meşteşuguri având ca scop manufacturarea şi valorificarea produselor de artizanat.

În Râmnicu Vâlcea şi Craiova vor fi constituite două centre de suport pentru meşteşugari. Trei asociaţii profesionale locale ale meşteşugarilor, o reţea de colaborare cu pensiunile rurale şi o platformă comercială online vor completa pachetul integrat de servicii destinate meşteşugarilor. Accesul la toate aceste servicii, precum şi la cursurile de calificare va fi gratuit.

Foarte important: beneficiari ai proiectului nu pot fi decât cei care au domiciliu în mediul rural din regiunea Sud-Vest Oltenia, care se află în căutarea unui loc de muncă, sunt şomeri sau persoane inactive, meşteşugari, precum şi cei care practică agricultura de subzistenţă. „Ideea este lăudabilă. Mai ales că, la diversele târguri tradiţionale organizate, meşteşugarii din zona noastră au fost destul de slab reprezentanţi. Este un proiect generos şi cred eu că va reuşi să regenereze acest domeniu. Satul e mai sărac acum şi pe măsură ce timpul trece riscăm să pierdem aceste tradiţii”, a precizat Gheorghe Barbărasă, secretar al Consiliului Judeţean Dolj.

1 COMENTARIU

  1. Bani aruncati in vant! Foarte putine dintre proiectele acestei fundatii sunt viabile. Pentru cei care dirijeaza sume uriase catre apa sambetei nu conteaza, insa. Prietenii din Canada sa traiasca si sa mai dea bani!!

Comments are closed.