Au fost făcute cunoscute rezultatele iniţiale ale Examenului de Evaluare Naţională, susţinut de absolvenţii clasei a VIII-a. În Dolj, promovabilitatea este de 79,32%, cu o creştere cu aproape opt procente faţă de 2024 (71,74%). Au fost obţinute două medii de 10, iar nouă unităţi de învăţământ au avut promovare maximă. La polul opus se află patru şcoli cu 0%.
După afişarea rezultatelor iniţiale ale Examenului de Evaluare Naţională, înainte de depunerea contestaţiilor, promovabilitatea în Dolj este de 79,32%, faţă de 71,74% în anul precedent. Au fost obţinute două medii maxime, la Colegiul Naţional “Carol I” şi la Şcoala Gimnazială “Mircea Eliade”, ambele din Craiova. În ceea ce priveşte notele peste 5,00, defalcate pe probele de examen, situaţia stă astfel: la Limba şi literatura română – 83,19%, respectiv 75,68% – Matematică. “Avem nouă unităţi de învăţământ cu procentaj maxim, dar şi patru cu 0%, dar acolo a fost vorba şi de numărul celor prezenţi, între unul şi opt în fiecare centru de examen. O situaţie specială a fost la Liceul Tehnologic Special “Pelendava”, unde au fost prezenţi şase elevi, însă acolo este un regim aparte, vorbind de un Centru de Detenţie. Rezultatele bune au demonstrat că simulările şi-au arătat efectul, trinomul elev – profesor – părinte funcționând foarte bine. Trebuie amintit că avem 30 de şcoli cu o rată de promovare de peste 90%. A fost un echilibru între mediile obţinute de fiecare unitate de învăţământ, neputând vorbi de discrepanţe foarte mari faţă de 2024″, a precizat prof. dr. Aida Virginia Ionescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, preşedintele Comisiei Judeţene de Evaluare Naţională.
Astăzi, în intervalul orar 14:00 – 17:00, în centrele de examen vor putea fi depuse cererile de vizualizare a lucrărilor, de către elevi şi părinţi. “Vizualizarea lucrărilor nu duce obligatoriu la depunerea contestaţiilor, acestea urmând a fi soluţionate în perioada 6-9 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie. Apoi, urmează etapa de admitere în liceu, pe baza opţiunilor elevilor. Conform calendarului aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 6479/2024 și al Procedurii privind vizualizarea de către candidați a lucrărilor din cadrul examenului de Evaluare Națională 2025:
- joi, 3 iulie 2025 – Depunerea cererilor de vizualizare a lucrărilor, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor, la unitatea de învățământ – centru de examen, conform programului de mai jos:
- 14:00–17:00 – Depunerea cererilor de vizualizare a lucrărilor scrise
- 17:00–18:00 – Vizualizarea lucrărilor scrise
- 17:00–18:00 – Depunerea contestațiilor
- 4–5 iulie 2025 – Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul 9:00–17:00, conform graficului afișat)
- 6-9 iulie 2025 – Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025 – Afișarea rezultatelor finale”, a mai spus Aida Virginia Ionescu.
Şcolile de vârf
Iată care sunt cele nouă unități școlare au obținut un procent de 100% medii peste 5: Colegiul Național “Carol I” Craiova, Colegiul Național “Nicolae Titulescu” Craiova, Liceul Teologic Adventist Craiova, Școala Gimnazială “Mircea Eliade” Craiova, Școala Gimnazială “Traian” Craiova, Școala Româno-Britanică Craiova, Școala Gimnazială “Terraveda” Craiova, Școala Gimnazială “Sf. Dumitru” Măceșu de Sus, Școala Gimnazială nr. 5 „Av. P. Ivanovici” Băilești.