La sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti a avut loc întâlnirea reprezentanţilor a trei Consilii Naţionale ale Revoluţionarilor din Decembrie 1989. Au fost ridicate mai multe probleme cu care se confruntă atât aceştia, cât şi societatea românească. Este vorba despre Mişcarea Revoluţionarilor Liberi (MRL), Federaţia pentru Demnitatea Revoluţionarilor (FDR) şi Alianţa Poporului (AP). Demn de remarcat este faptul că, în perioada următoare, la Craiova, va fi semnat un protocol de colaborare cu reprezentanţii Diasporei.
Şedinţa a început cu un moment de reculegere în cinstea Eroilor din Decembrie 1989 şi a continuat cu intonarea Imnului de Stat al României. Consiliul Consultativ al celor trei asociaţii ale revoluţionarilor a avut pe Ordinea de Zi propunerea numirii membrilor Consiliului Prezidenţial şi numirea Secretariatului de Stat al Revoluţionarilor. Din prezidiu au făcut parte Neculai Costache, Milică Rădulescu, Alexandru Chiş şi Marian Trandafirescu. Iată câteva scurte precizări ale acestora : “La 35 de ani de la Revoluţie, vedem sărăcie lucie produsă de partidele care s-au aflat la guvernare. Ne dorim respectarea Legii nr. 341/2004, “ad literam”. Solicităm deblocarea indemnizaţiei de revoluţionar” – Neculai Costache ; “Trebuie să plecăm de la ideea de a cere partidelor, Guvernului, preşedinţilor Consiliilor Judeţene, primarilor şi prefecţilor să respecte revoluţionarii- Am cerut Parlamentului reverificarea celor 65 de certificate de revoluţionar anulate” – Milică Rădulescu . Pentru funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), Marian Trandafirescu l-a propus pe Milică Rădulescu, aprobarea fiind votată în unanimitate. În urma discuţiilor, pentru funcţia de consilier prezidenţial a fost propus Alexandru Vasile, aprobat în unanimitate. Pentru delegaţia permanentă propunerile au fost următoarele : Neculai Costache, Nicolaie Bălănoiu, Milică Rădulescu, Marian Trandafirescu, Alexandru Chiş, votate în unanimitate, iar ca supleanţi au fost votaţi Vasile Alexandru, Dan Savaricu, Jane Bădici.
Protocolul de colaborare cu Diaspora va fi semnat la Craiova
Mesaje au fost transmise şi de reprezentanţi ai Diasporei : Carmen Constanda – Italia, Aurel Horăscu – Germania, precum şi de reprezentanţi ai Asociaţiei ALTAR 1989 Timişoara , prin Virgil Hosu, şi ai Asociaţiei 17 Decembrie 1989 Timişoara . “Sunt de acord cu ceea ce au spus colegii mei. S-a punctat necesitatea continuării relaţiilor cu poporul român şi faptul că toate acţiunile întreprinse sunt pentru bunăstarea românilor. Am finalizat discuţiile privind încheierea unui protocol de colaborare cu diaspora, care va fi semnat la Craiova, la o dată pe care o vom comunica”, a precizat Marian Trandafirescu, preşedintele Consiliului Nanţional al luptătorilor din Decembrie 1989 – “Alianţa Poporului”, care, în acele zile fierbinţi, a fost pe baricade în Craiova.