Duminică, 25 mai 2025, Asociaţia Macedonenilor din România (AMR) a fost prezentă cu Ansamblul Sonţe la cea de-a 58-a ediţie a Festivalului Folcloric Păstoresc „Urcatul Oilor la Munte”, desfăşurat în oraşul Novaci, judeţul Gorj.
Evenimentul, devenit o tradiţie de suflet în zona submontană a Gorjului, marchează simbolic începutul transhumanţei şi aduce în prim-plan valorile pastorale şi bogăţia folclorică a regiunii. Festivalul a debutat cu un spectacol de deschidere susţinut de Ansamblul „Nedeia” din Novaci, urmat de parada portului, cântecului şi dansului popular — un moment de excepţie care a adus în faţa publicului esenţa identitară a fiecărei comunităţi participante.
Fiecare formaţie invitată a purtat cu mândrie costume populare autentice, specifice zonei şi etniei reprezentate, transformând evenimentul într-un adevărat regal vizual şi cultural. Culorile, broderiile şi simbolurile tradiţionale cusute cu grijă în fiecare piesă de port popular au povestit, în tăcere, istoria şi tradiţiile comunităţilor din care provin.
Ansamblul Sonţe, reprezentând comunitatea macedoneană din România, a oferit un moment artistic deosebit în cadrul spectacolului „Românii, oameni frumoşi”, alături de alte formaţii invitate din mai multe judeţe ale ţării. Prezenţa AMR la acest festival a fost o oportunitate de reafirmare a bogăţiei culturale a minorităţilor naţionale şi a diversităţii tradiţiilor ce convieţuiesc armonios în spaţiul românesc.
Participarea Ansamblului Sonţe a fost apreciată de public, dovedind încă o dată rolul important pe care AMR îl are în promovarea culturii macedonene şi în susţinerea dialogului intercultural prin folclor, dans şi obiceiuri autentice.
Felicitări organizatorilor pentru efortul de a duce mai departe această frumoasă tradiţie! Festivalul Folcloric Păstoresc „Urcatul oilor la munte” de la Novaci rămâne un eveniment emblematic, care adună laolaltă comunităţi, generaţii şi culturi, sub semnul respectului pentru identitate şi patrimoniu.