A murit fostul jucător al Ştiinţei, Constantin “Titi” Bîtlan

0
153

Veste tristă pentru fotbalul craiovean: a încetat din viaţă, la vârsta de 83 de ani,Constantin „Titi” Bîtlan, care a jucat mai mult de un deceniu pentru Universitatea Craiova în anii 1960-1970. Originar din Constanța, Constantin Bîtlan a debutat în Divizia „A” la Farul, în 1959. La 18 ani a fost adus în Bănie de legendarul conducător al clubului din Bănie, Ion Constantinescu „Hamlet“.

A apărat culorile alb-albastre din 1960 până în 1972, cu o întrerupere de doi ani (1962-1964), când a evoluat pentru Poli Timișoara, şi şi-a încheiat cariera de jucător la Electroputere, iar apoi a fost un reputat arbitru. A adunat 176 de meciuri și 9 goluri în Divizia A, un meci în cupele europene. A jucat în returul din Cupa Oraşelor Târguri, viitoarea Cupa UEFA, pierdut cu 3-0 de Ştiinţa în deplasare cu formaţia maghiară Pecs Dosza, în 1970, aceea fiind prima ediţie în care Universitatea Craiova a participat în cupele europene.

Constantin Bîtlan a făcut parte din echipa Universităţii Craiova care a disputat primul meci oficial pe „Central“ şi a fost unul dintre prietenii apropiaţi ai „Tunarului”, Ion Oblemenco. Inginer agronom de profesie, s-a ocupat decenii bune de starea terenului de pe legendara arenă din Bănie. Era supranumit „Părintele gazonului“, pentru grija şi priceperea cu care s-a ocupat ani la rând de calitatea terenului de joc de pe „Central”.

În 2022, Constantin „Titi” Bîtlan a intrat în galeria „Ambasadorilor Universităţi Craiova” şi a dat lovitura de start la meciul Universitatea Craiova – FC Voluntari, pe arena „Ion Oblemenco”.

Constantin Bîtlan a fost campion european de juniori cu naţionala României în 1962, acela fiind unicul trofeu european al unei echipe naţionale româneşti. Atunci, turneul final s-a desfăşurat în România, iar tricolorii au câştigat finala pe fostul stadion „23 August“, în faţa a 80.000 de spectatori, 4-1 cu Iugoslavia. Din lot a făcut parte şi Constantin Bâtlan de la CSO Craiova (viitoarea Universitatea Craiova), alături de jucători precum: Adamache, Petescu, Neşu, Jamaiski, Dumitriu II, Gerghely, Haidu, Florea Voinea.

În acelaşi an, 1962, tot la Bucureşti, soţia lui Titi Bîtlan, Felicia Gheorghiţă Bîtlan, a devenit campioană mondială cu naţionala de handbal feminin a României. În august 2024, doamna Felicia s-a stins din viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *