Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj, implicat în lupta împotriva violenţei şcolare

0
83

Violența școlară, în România, este o problemă tot mai prezentă și îngrijorătoare, afectând siguranța elevilor, calitatea actului educațional și climatul din unitățile de învățământ. Potrivit mai multor rapoarte ale Ministerului Educației și organizațiilor nonguvernamentale (ex: “Salvați Copiii”), numărul cazurilor raportate de violență a crescut în ultimii ani. Cyberbullying-ul a devenit una dintre cele mai frecvente forme de agresiune în rândul elevilor de gimnaziu și liceu. În acest sens, Centrul Judeţean de Resurse şi  Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj este implicat complet în derularea unui proiect de prevenirea a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar.

Prin intermediul unui CJRAE, privind anul școlar 2021-2022, Ministerul Educației atrăgea atenția asupra creșterii actelor de violență în școli. Potrivit raportului, 69% (6.744 de cazuri) din numărul total de 9.741 de acte de violență raportate pentru anul 2021-2022, au fost încadrate în categoria “atac la persoană”, restul fiind catalogat ca “atentat la bunuri” (14%), “alte fapte de violență” (13%) sau “atentat la securitatea unității școlare (4%)”. Legea Învățământului preuniversitar nr. 198/2023 definește violența psihologică – bullying – ca fiind acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţilor, în crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale şi care se desfăşoară în instituţiile de învăţământ preuniversitar şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale. Programul național „Împreună prindem curaj” este o inițiativă a Ministerului Educației, lansată în anul școlar 2023-2024, dedicată prevenirii violenței și a infracțiunilor în mediul școlar. Scopul său principal este crearea unui climat de siguranță și încredere în școli, prin implicarea activă a elevilor, cadrelor didactice și a părinților. În județul Dolj, programul este coordonat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Dolj și ISJ Dolj.

Proiecte ambiţioase

În anul școlar 2023-2024, a fost implementat programul de prevenire a violenței și infracțiunilor în mediul școlar ”Împreună prindem curaj”, în urma căruia au fost selectate, de către CJRAE Dolj, zece unități de învățământ preuniversitar din teritoriu. “Proiectele derulate în școlile beneficiare de finanțare au vizat crearea unui climat sigur în mediul școlar, îmbunătățirea coeziunii dintre profesori-elevi-părinți, îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale implicate în prevenirea și reducerea infracțiunilor în mediul școlar. În anul școlar 2024-2025, la nivelul județului Dolj, 19 unități școlare au beneficiat de acest program în prima sesiune, iar în cea de-a doua sesiune au beneficiat de finanțare încă 12 unități școlare. Fiecare unitate școlară selectată realizează lunar activități corespunzătoare obiectivelor propuse, acțiuni atât cu elevii, cât și cu părinții acestora, activități concepute pentru a sprijini dezvoltarea abilităților de comunicare, empatie și rezolvare a conflictelor în rândul elevilor. Tot in acest an școlar,  s-a desfășurat Cercul profesorilor consilieri școlari din CJRAE Dolj. “Împreună prindem curaj” și “Ia atitudine, spune stop violenței!” sunt proiecte desfășurate de CJRAE Dolj și ISJ Dolj, având ca parteneri Biroul de Siguranță Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, Direcția Generală de Asistență Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGSAPC) Dolj, asociațiile de părinți din unităţile de învăţământ preuniversitar din județ, precum și Baroul Dolj. Totodată, materialele şi mijloacele propuse în cadrul Cercului pedagogic permit elevilor să facă alegeri cu privire la sănătatea și bunăstarea lor și îi încurajează să participe la activități de sensibilizare, pe o problematică diversă, astfel încât încât să poată explora noi căi și să găsească modalități în premieră noi de a se proteja de pericolele societății în care trăiesc. Tot in cadrul actiunilor de prevenire a violenţei din mediul scolar, CJRAE Dolj, în parteneriat cu ISJ Dolj, organizează, în data de 09 Mai 2025, un concurs de interpretare muzicală, dans și pictură. Proiectul urmărește promovarea exemplelor de bună practică, în scopul prevenirii și combaterii violenței din mediul școlar. În cadrul acestui proiect au participat, la cele trei secțiuni ale concursului,  110 elevi din clasele V-XII. Lucrările de la secțiunea Pictură vor fi expuse în foișorul de lângă “Casa Bibescu”, din Parcul “Nicolae Romanescu”, pe data de 09 mai, zi care marchează şi “Ziua Europei”. Expoziția se desfășoară pe durata a trei zile, publicul având posibilitatea de a vota lucrarea câștigătoare”, a precizat prof dr. Mariana Pădureanu, director al CJRAE Dolj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *