Fostul poliţist Vîrcan, condamnat definitiv pentru ucidere din culpă

0
456

Săptămâna trecută, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins ca nefondat recursul fostului poliţist Marius Vîrcan, judecat pentru ucidere din culpă, după ce, băut fiind, a accidentat mortal un biciclist. În urma acestei decizii, care este definitivă, bărbatul rămâne cu pedeapsa de patru ani închisoare cu executare, la care a fost condamnat de Tribunalul Dolj, în noiembrie, anul trecut. Procesul continuă, însă pe latura civilă.

La sfârşitul lunii trecute, mai exact pe 26 aprilie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, ca nefondate, recursurile declarate de părţile civile Tene Claudia Marinela, Nicola Gheorghe, Tene Gheorghe, Tene Andreea Marina, Tene Georgiana Mihaela şi Nicola Ionuţ Daniel şi de inculpat Vîrcan Marius împotriva deciziei penale din 23 ianuarie 2012 a Curţii de Apel Craiova, prin care s-a menţinut pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare la care l-a condamnat Tribunalul Dolj pe Vîrcan. Hotărârea ÎCCJ este definitivă. Se judecă, în continuare, procesul, pe latura civilă, dosarul fiind în acest moment pe rolul Curţii de Apel Craiova, după ce Tribunalul Dolj l-a obligat, în primă instanţă, pe Marius Vărcan, la plata unei sume de peste 160.000 lei – daune morale şi despăgubiri materiale – către părţile civile.

Reamintim că Marius Vîrcan, de 26 de ani, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei după accidentul pe care l-a provocat. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori la finalizarea cercetărilor, pe 26 iunie 2011, în jurul orei 19.30, Marius Vîrcan a plecat de la părinţii săi, din Dăbuleni, către comuna Bistreţ, unde lucra ca ajutor al şefului Postului de Poliţie, la volanul autoturismului său, un Volkswagen Passat, cu numărul DJ-40-WMW. Deşi băuse bere împreună cu mai mulţi cunoscuţi, poliţistul a plecat cu maşina, iar în apropierea pădurii Zăval a spulberat un biciclist care circula regulamentar, cel mai probabil din cauza faptului că aţipise la volan. ”În jurul orelor 20.40, în timp ce rula pe DN 55A, la Km 8+600, în afara comunei Ostroveni, în direcţia localităţii Zăval, inculpatul a aţipit la volan, împrejurare în care a pierdut controlul direcţiei de deplasare, pătrunzând pe contrasens, respectiv pe partea stângă a drumului, pe care rula regulamentar o bicicletă, condusă de victima N. A. (n.r.- Nicola Alexandru). Autoturismul condus de inculpat a lovit cu partea stângă faţă bicicleta condusă de victimă, iar în urma impactului N. A. a fost proiectat pe marginea carosabilului. Victima a suferit leziuni traumatice grave, ce au condus în scurt timp la deces”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori. După cum s-a stabilit ulterior, victima accidentului a fost Alexandru Nicola, de 60 de ani, din comuna Ostroveni. Cu partea din faţă a autoturismului avariată, Marius Vîrcan a plecat mai departe şi s-a ascuns într-un lăstăriş din pădurea Zăval, la o distanţă de aproximativ 150 de metri de şosea. Bărbatul mort şi bicicleta distrusă au fost observate de ocupanţii unui autoturism care circula către localitatea Zăval şi care, realizând că s-a produs un accident rutier, au anunţat evenimentul la serviciul unic de urgenţă 112. Ulterior, şi agentul Vîrcan a sunat de două ori la 112, prima oară fără să-şi decline identitatea. A doua oară a povestit ce s-a întâmplat şi unde s-a ascuns, în pădurea Zăval, acolo fiind găsit de colegii săi care făcuseră şi cercetarea la locul impactului. Conform procedurii, poliţiştii l-au testat pe Vîrcan cu aparatul etilotest, rezultatul fiind o concentraţie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Dăbuleni, unde i-au fost recoltate probe de sânge.

Marius Vîrcan şi-a dat demisia din Poliţie în seara accidentului, pe 26 iunie 2011, tot atunci fiind reţinut pentru 24 de ore. Ziua următoare, Tribunalul Dolj a admis propunerea procurorilor şi a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele acestuia, tânărul fiind după gratii şi la ora actuală.

Pe 8 noiembrie 2011, judecătorii de la Tribunal l-au găsit vinovat pe Marius Vîrcan de ucidere din culpă, faptă pentru care a primit 4 ani de închisoare, în timp ce pentru părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea poliţiei a primit 2 ani de închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 4 ani închisoare. Apelul i-a fost respins în ianuarie, anul acesta.