PDL a trecut în opoziţie – Guvernul Ungureanu a fost demis, Victor Ponta – desemnat premier

0
391

Moţiunea de cenzură iniţiată de USL, intitulată „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!” a fost adoptată, ieri, de Parlament, în favoarea acesteia votând 235 de senatori şi deputaţi, cu 4 mai mulţi decât era nevoie, iar 9 parlamentari au votat împotrivă, patru voturi fiind declarate nule. În consecinţă, Guvernul Ungureanu a fost demis, după numai 78 de zile. Imediat după aflarea rezultatului, premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi miniştrii s-au reunit la Guvern, pentru a discuta măsurile aferente perioadei următoare. Şedinţa a durat doar 15 minute, după care prim-ministrul a plecat la Palatul Cotroceni, pentru o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, apoi a revenit la Palatul Victoria şi a continuat şedinţa. Începând cu ora 17, şeful statului i-a convocat pe reprezentanţii formaţiunilor parlamentare la consultări, în vederea desemnării unui nou prim-ministru. Primii care s-au întâlnit cu Traian Băsescu au fost democrat-liberalii, Emil Boc spunând, la final, că PDL nu desemnează candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar cei care au majoritatea în Parlament să îşi asume guvernarea. Deşi au fost invitaţi separat, liderii PSD, PNL şi PC au mers împreună la Cotroceni şi l-au anunţat pe preşedinte că îl susţin pe Victor Ponta pentru postul de premier. În cele din urmă, Traian Băsescu l-a desemnat premier pe Victor Ponta.

Victor Ponta

Cu toate că a început ziua de ieri cu un deficit de cinci voturi, având 226 de parlamentari de partea sa în loc de 231, câţi i-ar fi trebuit, USL a reuşit, până la începerea votului la moţiune, să mai „fure” încă două voturi. Deputatul PDL Cătălin Croitoru a anunţat că va vota moţiunea de cenzură şi, totodată, că va părăsi partidul de guvernământ şi va trece la PSD. Independentul Daniel Oajdea a anunţat şi el că va vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei, dar din convingere. „Puterea m-a contactat pentru a vota împotriva moţiunii, iar eu votez aşa cum este normal. Sunt consecvent cu mine însumi, prin urmare voi vota moţiunea. Încă de la început, când s-a introdus taxa de sănătate la pensie, am criticat această măsură (…). În ceea ce priveşte facultatea în limba maghiară, sunt împotriva acestei hotărâri de Guvern”, a declarat, pe holul Parlamentului, Oajdea. Singurul care s-a sucit în ultimul moment a fost independentul Gheorghe Zoicaş, care, deşi anunţase că ia în calcul votarea moţiunii de cenzură, după discuţii, în biroul Robertei Anastase, cu liderii puterii, i-a revenit încredere în Emil Boc şi a spus că votează contra moţiunii.

PDL, „lucrat pe la spate” de minorităţi

Preşedintele PDL, Emil Boc, a acuzat, însă, grupul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, că „a lucrat pe la spate” Guvernul, spunând că susţin guvernarea, dar votând moţiunea de cenzură. „Dacă grupul minorităţilor naţionale nu ar fi votat moţiunea de cenzură, Guvernul ar fi rămas în exerciţiu. Mi se pare incorect pentru un participant la guvernare să nu fie fair-play”, a spus Boc. El a precizat că reprezentanţii minorităţilor naţionale ar fi trebuit să spună în coaliţie că nu mai susţin Guvernul, afirmând că este „un gest de profundă ineleganţă şi lipsă de demnitate”. El a catalogat votul de la moţiune drept „o victorie a traseismului, a oportunismului şi a lipsei de caracter în politică”. Poate acesta este şi motivul pentru care, înainte ca liderii USL să meargă la consultări cu Traian Băsescu, Victor Ponta s-a întâlnit cu deputaţii minorităţilor naţionale.

UDMR ar vrea anticipate

„Eu pot să vă spun că noi ne-am făcut datoria, am făcut ceea ce trebuia să facem pentru România, pentru cetăţenii români, şi viaţa merge mai departe”, a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Acesta a declarat că agreează ideea alegerilor anticipate, menţionând că dacă se pune această problemă UDMR va susţine acest lucru. „Eu am susţinut încă de anul trecut necesitatea anticipatelor şi susţin în continuare, dar nu depind de noi. Parlamentarii noştri, dacă se pune problema anticipatelor, noi vom fi de acord cu anticipatele, cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a conchis Hunor.

„Nu mi-am spus ultimul cuvânt”

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, imediat după aflarea rezultatului, că este onorat că a avut posibilitatea să conducă Guvernul şi că rezultatul votului la moţiune este un efect al democraţiei: „Aceasta este democraţia şi trebuie să o înţelegem în toate formele ei. Am fost onorat să conduc un asemenea Guvern şi sunt mândru de miniştrii care au fost alături de mine în Cabinet, mă bucur că împreună cu ei am reuşit, chiar şi în scurtul răstimp, în 78 de zile, să facem ceea ce trebuie pentru ţară, iar acest lucru se va vedea. Iar eu, personal, nu mi-am spus ultimul cuvânt”.

Antonescu a anunţat propunerea Ponta – premier

Liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat că USL i-a prezentat preşedintelui Traian Băsescu propunerea ca Victor Ponta să fie desemnat premier, iar şeful statului a luat act de aceasta. „Grupurile parlamentare ale USL, respectiv PSD, PNL şi PC, consideră că, în situaţia politică survenită după căderea, prin moţiune de cenzură, a Guvernului Ungureanu, practic, nu mai avem o majoritate parlamentară, aşa cum era până acum aşazată, iar cel mai mare grup politic capabil să constituie o majoritate şi să susţină un guvern este grupul nostru”, a spus Antonescu.

„Există un singur nume pronunţat în cadrul consultărilor”

La doar câteva ore de la demiterea Guvernului Ungureanu, Traian Băsescu a anunţat că l-a desemnat pe liderul PSD, Victor Ponta, premier. „Astăzi am avut consultări în vederea desemnării unui nou prim ministru. Minorităţile au spus că vor rămâne consecvente abordării pe care au avut-o dintotdeauna: vor susţine orice premier desemnat. UNPR nu a avut o propunere, mesajul e de stabilitate. UDMR nu a avut o opţiune, PDL nu a avut opţiune. PSD-ul este singurul partid care a avut opţiune, susţinută de PNL şi PC. Există un singur nume pronunţat în cadrul consultărilor: Victor Ponta. L-am invitat la Cotroceni, am semnat decretul şi îi încredinţez misiunea de a forma noul cabinet”, a spus Băsescu.

 

Componenţa Guvernului Ponta, pe surse

Titus Corlăţean, Ecaterina Andronescu şi Liviu Voinea ar putea face parte din viitorul Guvern Ponta, conform unor surse politice. Astfel, Titus Corlăţean ar putea fi ministru de Externe, Corneliu Dobriţoiu – ministrul Apărării, preşedintele PC, Daniel Constantin,  – ministrul Agriculturii, Mariana Câmpeanu – ministrul Muncii, Andrei Marga sau Ecaterina Andronescu – ministrul Educaţiei, Dan Nica sau Ioan Rus – ministru de Interne, Mircea Diaconu – ministrul Culturii, Liviu Voinea – ministrul Economiei şi Dan Şova – ministrul Justiţiei.

Va fi înlocuit Boc din fruntea PDL?

Odată cu trecerea în opoziţie, în PDL au apărut discuţii referitoare la înlocuirea lui  Emil Boc din funcţia de preşedinte. Întrebat pe acest subiect, Boc a declarat ieri că va lua o decizie în zilele următoare: „Voi lua o decizie şi voi vedea în zilele următoare ce voi face”. La aceeaşi întrebare adresată de jurnalişti, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a răspuns: „Nu, nu are de ce”. Ieri seară însă, pe surse a apărut informaţia potrivit căreia democrat-liberalii urmau să aibă o şedinţă extraordinară, la care să ia parte şi liderii din teritoriu şi la care Emil Boc trebuia să-şi depună demisia.

„Este un moment special”

„Este un moment special în viaţa noastră politică şi înţeleg să accept acest mandat şi să încerc să îl duc la îndeplinire până la alegeri. Mă bazez în special pe USL şi pe toţi ceilalţi parlamentari. Este un moment în care responsabilitatea care trebuie să îi revină fiecărui om politic trebuie să funcţioneze. Voi prezenta în cel mai scurt timp şi programul de guvernare şi lista miniştrilor”, a anunţat aseară, la Palatul Cotroceni, noul premier desemnat, Victor Ponta.