Desfăşurată în cadrul proiectului “Munca pe primul loc” în perioada 23 aprilie – 2 mai a.c., campania “Vreau să muncesc!” a fost organizată de Asociaţia Şanse Egale pentru Fiecare Craiova (ASEF) şi Comisia Interregională pentru Probleme cu şomerii, împreună cu partenerii proiectului “Munca pe primul loc. Dedicată în mod special Zilei Internaţionale a Muncii – Mai, acţiunea a fost realizată pentru a venii în sprijinul celor 26.126 de şomeri din judeţul Dolj. Prin desfăşurarea Campaniei “Vreau să muncesc!”, organizatorii au dorit să aducă în atenţia opiniei publice şi a autorităţilor centrale şi locale atât problema lipsei locurilor de muncă din judeţul Dolj, cât şi pe aceea a lipsei unei strategii de integrare a tinerilor pe piaţa muncii.
În acest sens, ieri, sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj a găzduit ieri dezbaterea cu tema „Tendinţe pe piaţa forţei de muncă din judeţul Dolj. La eveniment au fost prezenţi atât reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai AJOFM Dolj, ISJ Dolj, ai Universităţii din Craiova, membrii Comisiei Interregionale pentru Probleme cu şomerii, precum şi reprezentanţi ai angajatorilor doljeni, ai ONG-urilor sau sindicatelor << “Munca pe primul loc” este un proiect strategic care se adresează atât regiunii S-V Oltenia cât şi regiunii Sud Muntenia. Mulţi dintre cei prezenţi la dezbatere sunt şi membrii ai Comisiei Interregionale pentru Probleme cu Şomerii, sunt prezenţi şi angajatori care au interacţionat cu acest centru, s-au confruntat împreună cu noi cu problemele de pe piaţa forţei de muncă. Comisia Interregională pentru Probleme cu Şomerii şi-a propus exact ceea ce încercăm să facem şi în cadrul acestei acţiuni – să se facă un schimb de informaţii şi idei bazate pe nişte cifre statistice care să rezolve atât problemele angajatorilor, cât şi ale celor care îşi caută un loc de muncă”, a precizat Tania Levcenco, manager pe relaţii cu comunitatea.
Piaţa muncii – locul de întâlnire al angajatorilor şi al şomerilor
La dezbaterea de ieri au fost prezentate două studii realizate în cadrul proiectului “Munca pe primul loc” de Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova şi Institutul Social Oltenia: “Opţiunile şi preferinţele angajatorilor” şi “Cunoaşterea aprecierilor şi orientărilor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă”. Potrivit studiilor, judeţul Dolj se află în topul primelor cinci judeţe ale României cu cea mai ridicată rată a şomajului “Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova s-a integrat în realizarea unui proiect destul de complex şi important pentru cunoaşterea ştiinţifică şi pentru descifrarea problemelor sociale cu care se confruntă judeţul nostru. Economiştii ne învaţă că piaţa muncii este locul de întâlnire al angajatorilor şi al şomerilor, însă această întâlnire are loc numai în mod abstract, pentru că în realitate nu e cunoscut nici angajatorul şi aşteptările sale, nici şomerul şi nevoile sale. Prins studiile pe care le-am realizat, am încercat să cunoaştem cum funcţionează piaţa muncii atât în regiunea S-V Oltenia cât şi în Craiova şi judeţul Dolj. Universitatea din Craiova, prin Institutul Social Oltenia şi prin Facultatea de Ştiinţe Sociale specializarea sociologie s-a implicat în acest demers care este important nu numai din punct de vedere ştiinţific şi managerial dar şi din punct de vedere politic şi social. Şomajul reprezintă nu doar o problemă socială sau economică, ci una care poate să stea pe agenda oricărui om responsabil de activitatea instituţiei sau de menirea lui într-o comunitate. Potrivit studiilor, judeţul Dolj se află în topul primelor cinci judeţe ale României cu cea mai ridicată rată a şomajului. Pe primul este Vaslui – 9,64%, locul 2 Mehedinţi – 9,54%, locul trei Teleorman – 8,72%, locul patru Dolj – 8,71%, locul cinci Covasna – 8,52%. De asemenea, din cele cinci judeţe ale regiunii S-V Oltenia, judeţele Mehedinţi şi Dolj au cea mai mare rată a şomajului, iar această regiune este situată printre primele locuri în ceea ce priveşte rata şomajului”, a explicat Prof. Univ. Dr. Dumitru Otovescu.
Rata şomajului în Dolj, influenţată de numărul mare de populaţie
La rândul său, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, a afirmat că principala cauză a numărului mare de şomeri din Dolj este şi faptul că populaţia judeţului este foarte mare. “Creşterea şanselor de ocupare se realizează de AJOFM Dolj prin pachete de servicii personalizate, astfel că şomerii pot beneficia de măsuri active de consiliere, formare profesională şi mediere. De asemenea, angajatorii beneficiază şi ei de asistenţă şi consultanţă pentru începerea unei activităţi independente sau iniţierea unei afaceri. Rata şomajului la nivelul judeţului Dolj la sfârşitul lunii martie, a fost de 8, 71 procente, în scădere faţă de lunile ianuarie şi februarie. Se pare că trendul este descrescător iar această rată mare a şomajului nu numai în regiunea S-V Oltenia ci la nivelul întregii ţări este şi din cauza faptului că avem foarte multă populaţie, iar numărul mare de şomeri este crescut de cei care beneficiază de ajutorul social. Cred că dacă vom găsii cu toţii o soluţie pentru rezolvarea problemelor acestor oameni, judeţul nostru nu va mai fi pe primele locuri ca rată a şomajului şi ca număr de şomeri”, a afirmat Aurora Tiribeja, director AJOFM Dolj.
Tot în cadrul acţiunii de ieri a avut loc şi flashmob-ul “Vreau să muncesc!”, eveniment la care au participat mai mulţi beneficiari ai Centrului pentru Reintegrarea Şomerilor Craiova, şomeri în căutarea unui loc de muncă. În cadrul acestei acţiuni, în Piaţa „Mihai Viteazul” a fost amplasată o urnă care, până pe data de 2 mai a.c., va colecta cererile de angajare ale şomerilor, dar şi opiniile şi propunerile tuturor celor interesaţi de problemele sociale generate de lipsa locurilor de muncă.
Alina Ştefania Andreescu, managerul proiectului “Munca pe primul loc:
” <<În momentul de faţă ne limităm doar la judeţul Dolj, dar avem intenţia de a continua aceste dezbateri şi în celelalte judeţe aflate în regiunea S-V Oltenia iar apoi în regiunea Sud Muntenia. Proiectul “Munca pe primul loc” are ca obiective crearea unui Centru pentru Reintegrarea Şomerilor, care să deservească regiunea S-V Oltenia şi după acea crearea unei Comisii Interregionale pentru Probleme cu Şomerii care are ca rol. Ceea ce vrem să facem în cadrul acestui proiect este să furnizăm tehnici de consilier, mediere şi formare pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, lucru pe care deja îl facem în cadrul Centrului de Reintegrarea Şomerilor din Craiova>>.