Decanul Baroului Dolj salută decizia de achitare a unui avocat craiovean şi se întreabă cine ar putea să-i reabiliteze imaginea

1
1734

La evenimentul organizat, ieri, de Baroul Dolj, pentru omagierea a 160 de ani de la apariţia legii care statuta, pentru prima dată, profesia de avocat, Decanul Baroului Dolj, Mihai Dragoş Nicu, a atras, în mod public, atenția asupra soluției de achitare a avocatului craiovean Adi Remus Ciucă, amintind organelor penale că, atunci când decid să pună sub acuzare un avocat, trebuie să cântărească atent dacă faptele cercetate sunt specifice profesiei sau o exced, pentru că o asemenea acuzație riscă să afecteze pe termen lung reputația unui profesionist. Avocatul Ciucă a trecut prin clipe grele, timp de şase ani, până când, pe 03 decembrie, a venit soluția definitivă de achitare a acestuia, pronunțată  de Înalta Curte de Casație și Justiție. Rămâne o problemă importantă: cum va putea fi reparată reputaţia lui Adi Remus Ciucă.

În 2018, procurorii DIICOT- ST Craiova l-au reținut pe Ciucă, alături de o altă persoană, fiind acuzat că, în perioada 2016-2017, în înțelegere cu un alt inculpat din cauză, ar fi acordat asistență juridică persoanelor vătămate dintr-un dosar de trafic de persoane/minori și le-ar fi determinat să dea declarații mincinoase, favorabile inculpaților din dosarul de trafic aflat în cercetare la anchetatori. Procurorii antimafia au comunicat la vremea respectivă că avocatul le-ar fi promis victimelor că vor primi bani din partea rudelor celor anchetați. Procurorii DIICOT- ST Craiova au solicitat chiar arestarea preventivă a avocatului Ciucă, însă cererea a fost respinsă atât de Curtea de Apel Craiova, cât și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Punerea sub acuzare și reținerea avocatului au iscat revoltă în rândul avocaților doljeni, cu atât mai mult cu cât povestea aducea în discuție o temă sensibilă: linia uneori neclară care delimitează serviciile juridice specifice avocaturii și săvârșirea unei infracțiuni. Baroul Dolj a organizat, în 2018, decan fiind av. Lucian Săuleanu, o masă rotundă pentru apărarea reputației lui Ciucă, precizând că demersul procurorilor este disproporționat și nejustificat. Demersul avocaților doljeni a fost susținut și de cei din Baroul Cluj, care au transmis, la rândul lor, un mesaj de susținere.

Susţinere totală

SONY DSC

Achitarea definitivă a avocatului Adi Remus Ciucă (foto: Jurnalul Olteniei, SONY DSC) a atras atenţia tuturor, iar cazul a fost prezentat, în cadrul evenimentului de pe 05 decembrie, de av. Mihai Dragoş Nicu, decanul Baroului Dolj.  „Încă trăim în România momente în care profesia de avocat este bruscată prin diverse situații particulare iar o asemenea situație l-a vizat pe colegul nostru, Adi-Remus Ciucă. În anul 2018, colegul Adi Ciucă, apărător într-un dosar penal pentru părțile vătămate, și-a exercitat profesia de avocat. Maniera în care și-a exercitat această profesie nu a convenit unui procuror de la DIICOT, care l-a inculpat într-un dosar și a dispus reținerea domniei sale pentru 24 de ore. A fost scos cu cătușe la mâini, a dormit o noapte la arest, toată presa a vuit atunci, pentru că Parchetul a avut grijă să dea comunicatele de rigoare cum că un avocat din Baroul Dolj este acuzat de favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor. A fost dus la Curtea de Apel cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar soluția a fost de respingere cu următoarea motivare: activitățile domnului Ciucă s-au circumscris atribuțiilor ce privesc exercitarea profesiei de avocat”, a precizat Mihai Dragoş Nicu, care a mai spus : „Ar fi fost cumplit să fie o altă soluție pentru că în momentul acela nu am mai fi avut avocați în România”.

Alte precizări

Decanul Baroului Dolj a cerut prudență organelor de urmărire penală care cercetează un avocat și evaluarea corectă a probelor. „Parchetul reține că avocatul Ciucă le-ar fi și învățat ce să spună în condițiile în care probatoriul era în cu totul altă direcție, la 180 de grade. Pentru aceste fapte, Ciucă a stat 24 de ore în arest, pentru aceste fapte, timp de șase ani, Ciucă nu a dormit bine noaptea. A stat timp de șase ani de zile cu sabia lui Damocles deasupra capului. S-a confirmat că a fost nevinovat. Nu știu dacă această soluție poate să compenseze cumva cei șase ani de defăimare profesională, de atingere a reputației profesionale prin existența unui dosar pentru exercitarea activității de avocat. Organele penale trebuie să manifeste prudență atunci când obiectul cercetării îl constituie un avocat, trebuie să se uite cu mare atenție la specificul profesiei de avocat. Nu spun că un avocat este deasupra legii, ci că trebuie cântărit ce anume din activitatea unui avocat se circumscrie activității profesionale și ce excede acesteia”, a mai spus decanul Baroului Dolj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *