„Turcia: între laicism și conservatorism” eveniment inaugural al Atelierului Synaxis

0
32

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în parteneriat cu Muzeul Cărții și Exilului Românesc, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, organizează în zilele de 30-31 octombrie o serie de evenimente inaugurale ale Atelierului Synaxis, aflat la cea de-a treia ediție.

Astfel, miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 17, în Sala „Acad. Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, va avea loc conferința-dezbatere intitulată „Turcia: între laicism și conservatorism”.

La dezbatere vor participa conf. univ. dr. Ionuț Cojocaru, cadru didactic la Universitatea Politehnică din București, dl. prof. Apostolos Patelakis de la Institutul de Studii Balcanice din Salonic (Grecia) și dl. Romeo Couți, realizator la TVR Cluj-Napoca. Dezbaterea oferă o introducere în tensiunile dintre discursurile oficiale, axate pe valori culturale și religioase, respectiv percepția asupra adevărului. „A reușit Mustafa Kemal Atatürk să lase moștenire un stat consolidat? Îl mai consideră azi Turcia pe fondatorul ei model sau rădăcinile islamice se consolidează tot mai mult în mentalul turcilor? Mai vor turcii un stat bazat pe principiile kemaliste sau nostalgia trecutului îi îndeamnă către un model oriental? Se poate vorbi despre democrație într-un stat musulman?”-  Ionuț Cojocaru

În data de 31 octombrie, de la ora 12, în aceeași sală va avea loc o dublă lansare de carte în prezența autorilor. Este vorba despre cartea scrisă de Romeo Couți, „Lebăda neagră de pe Balaton. Victor Orban și o obsesie asumată” (Creator, București, 2024), respectiv despre ediția a doua, revizuită, a cărții scrisă de Ionuț Cojocaru, „Turcia: de la Ataturk la Erdogan” (Cetatea de Scaun Târgoviște, 2023). La acest eveniment, vor lua cuvântului lect. univ. dr. Constantin Crăițoiu, de la Facultatea de Științe a Universității din Craiova și pe dl. Mircea Canțăr, redactor-șef al ziarului craiovean „Cuvântul Libertății”.

Atelierul de lectură Synaxis, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Irineu Ion Popa, arhiepiscopul Craiovei și mitropolitul Olteniei, a fost conceput din dorința de a orienta lecturile studenților și de a încuraja dezbaterile transdisciplinare. Aflat la a treia ediție, Atelierul a păstrat, în esență, același format: fiecare întâlnire are în centru o carte reprezentativă, care oferă o perspectivă specifică asupra temei generale. În anul universitar 2024-2025 tema generală a întâlnirilor Synaxis este „Ce este adevărul? Despre cunoaștere și discurs”. Lectura constituie punctul de plecare al unei călătorii mai ample, întreprinse sub îndrumarea unor invitați, specialiști în domeniu.

Întâlnirile furnizează cadrul propice nașterii unor discuții vii, a reflecțiilor și a reacțiilor menite să suscite interogații și căutare personală. Prelegerile susținute de-a lungul anului vor fi publicate într-un volum dedicat temei, împreună cu discuțiile și sugestiile participanților la dezbatere.

Coordonatorii proiectului sunt pr. lect. dr. Mihai Ciurea și pr. lect. dr. Lucian Zenoviu Bot.

Mai multe informații și înscrierea la adresa electronică bot_lucian@yahoo.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *