Facultatea de Mecanică a Universității din Craiova organizează, în perioada 16-18 octombrie 2024, „The Joint International Conference of the 3rd International Conference on Advanced Research in Engineering, CARE 2024, and the 7th International Conference on Mechanical Engineering, ICOME 2024”. Deschiderea oficială a manifestării științifice a avut loc joi, 17 octombrie 2024, în aula „Mihai I al României” (clădirea centrală, str. A. I. Cuza, nr. 13). După inaugurare, au fost organizate patru prezentări în plenul conferinței, susținute de experți din țară și străinătate. Rezultatele științifice vor fi explicate de participanți în cele cinci secțiuni ale conferinței: Autovehicule, Biomecanică, Inginerie civilă, Inginerie industrială și Inginerie mecanică.
La eveniment, au participat aproximativ 150 de autori din centrele universitare din România, precum și din universități din Statele Unite, Serbia, Slovacia, Bulgaria, Franţa sau Maroc. “Obiectivul principal al conferinței este să ofere un cadru pentru prezentarea celor mai recente rezultate ale cercetării și inovării în inginerie, să încurajeze schimbul de cunoștințe și expertiză între cercetători și să promoveze colaborările academice. Conferința urmărește, de asemenea, să răspundă provocărilor actuale în cercetarea doctorală și să contribuie la identificarea de noi direcții în domeniul ingineriei. Cele mai bune articole vor fi selectate de comitetul științific și recomandate pentru publicare în revista Acta Technica Napocensis, indexată Web of Science sau într-un volum indexat în baze de date internaționale, ce va fi publicat la editura Trans Tech Publications, Elveția”, a precizat prof. univ. dr. Dorel Berceanu, prorector al Universităţii din Craiova, pentru calitatea învăţământului .
Motive de mândrie
Manifestarea a fost deschisă de prof.univ.dr. Dumitru Ilie, decan al Facultăţii de Mecanică, a precizat : “Suntem mândri pentru ceea ce reuşim la Craiova. În direct, pe online, ne va trimite un mesaj domnul Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. La Craiova, avem o vechime de 75 de ani în ingineria mecanică, la nivel de studiu academic “. La rândul său, prof.univ.dr. Leonardo Geo Mănescu, preşedintele Senatului Universităţii din Craiova, a menţionat : “Cercetarea ştiinţifică duce la dezvoltare, iar Universitatea din Craiova merge pe această cale, iar Facultatea de Mecanică este un exemplu în acest sens. Nu este uşor să aduci 150 de invitaţi din toată lumea. Dar, fără sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, nu reuşeam “. Prezent la manifestare, Mihai Neaţu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a declarat : “Instituţia pe care o reprezint va sprijini învăţământul atât cel preuniversitar, cât şi cel academic”. Dar , un cuvânt a avut de spus şi prof. univ. dr. Dumitru Nicolae, prorector, pe cercetare, al Universităţii din Craiova, fost decan al Facultăţii de Mecanică : “Mergem împreună, pe acest drum al cercetării. Invăţământul superior, în domeniul tehnic, are viitor”.