Ziua Internaţională a Reducerii Riscurilor de Dezastre, la ISU Dolj

0
342

Ziua Internațională a Reducerii Riscurilor de Dezastre, organizată în fiecare an în data de 13 octombrie, a fost celebrată, la Craiova, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Oltenia” al judeţului Dolj . În cadrul manifestărilor dedicate acestui eveniment, vor avea loc acţiuni şi în zilele de 12 şi 13 octombrie.

Adunarea Generală a ONU a solicitat Ziua internațională pentru reducerea dezastrelor în 1989 ca o modalitate de a promova o cultură globală de sensibilizare a riscurilor și de reducere a dezastrelor. Aceasta include prevenirea dezastrelor, atenuarea și pregătirea. Acesta a fost sărbătorit inițial în cea de-a doua zi de miercuri octombrie (Rezoluția 44/236, 22 decembrie 1989), dar după două decenii, Adunarea Generală a ONU a desemnat 13 octombrie ca dată anuală (Rezoluția 64/200 din 21 decembrie 2009). Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin dezastre se înţelege o degradare serioasă a societăţii, care produce pierderi umane şi materiale importante, sau modificări majore ale mediului, care depăşesc capacitatea de răspuns a comunităţii respective, utilizând mijloacele proprii disponibile. Pentru societatea afectată este nevoie de un răspuns de sprijin extraordinar din afara ei pentru a putea reveni la starea de normalitate. Dezastrele sunt determinate de riscuri ca evenimente rare şi extreme, apărute în mediul natural sau generate de activitatea umană, care afectează negativ viaţa oamenilor, proprietatea, mediul sau activitatea social-economică. În repetate rânduri, istoria ne-a demonstrat că omul este extrem de capabil şi inventiv, atunci când vine vorba de distrugere. Nu luăm în calcul motivele lui, ci numai puterea de care dispune în acest sens. Este vorba despre o forţă apreciabilă care, atunci când este descătuşată, poate face prăpăd. Cu toate acestea, natura se ambiţionează uneori să ne demonstreze că nu este numai o forţă creatoare, fascinantă şi docilă, pe care o putem exploata după bunul plac. Nu! Natura poate distruge şi, ironic, o poate face cu o eficienţă mult superioară mijloacelor umane. Dezastrele naturale sunt rare, dar atunci când se întâmplă, suplinesc cu succes potenţialul distructiv al războaielor, producând pagube colosale atât în rândul vieţilor omeneşti, cât şi de ordin material. Expunerea la factorul de risc generator de dezastre, vulnerabilitatea unei comunităţi este rezultatul faptului că persoane sau bunuri materiale se găsesc la un moment dat, voluntar sau involuntar, într-un loc în care nu ar trebui să fie. Reducerea efectelor dezastrelor constituie o provocare globală, prezentă şi viitoare, care necesită o implicarea a tuturor comunităţilor umane, cu toate eforturile de care acestea sunt capabile.

Judeţul Dolj, unul expus dezastrelor

Județul Dolj se află într-o zonă expusă la o varietate de hazarduri naturale, dintre care amintim inundații, alunecări de teren, precum și fenomene meteorologice periculoase, cum ar fi seceta, canicula, grindina, înghețul, furtunile și viscolul. “Cazuistica ultimilor ani ne arată că aceste manifestări meteorologice au crescut în frecvență și intensitate, fapt pentru care acțiunile de informare și educare preventivă continue pe care le întreprinde Inspectoratul pentru Situații de Urgență “OLTENIA” Dolj au ca scop creșterea conștientizării și sensibilizării populației, dar și pregătirea acesteia pentru a reacționa eficient în cazul producerii unei situații de urgență. Întrucât, în cazul producerii unui dezastru, puteţi fi puşi în situaţia de a părăsi urgent locuinţa, este indicat să pregătiţi din timp rucsacul de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare, precum: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbrăcăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, o sumă de bani”, a precizat col. Bogdan Vlăduţoiu, inspector – şef al ISU Dolj . La rândul său, lt.col. Bogdan  Răducan, şef al serviciului pregătire pentru Intervenţii şi Rezilienţa Comunităţilor, din cadrul ISU Dolj, a menţionat : “Conștientizarea reduceri riscului de dezastre începe la şcoală, şi are drept obiectiv conştientizarea de către elevi a riscurilor ce decurg în urma producerii dezastrelor naturale şi a modului de comportare pe timpul producerii acestora, copiii fiind deosebit de vulnerabili la ameninţările reprezentate de către dezastrele naturale. În acelaşi timp, ei pot fi agenţi puternici de schimbare, cu condiţia să fie bine înarmaţi cu cunoștințe despre cum să se pregătească în avans, cum să acţioneze la avertismente şi cum să se protejeze în cazul producerii dezastrelor. Este esenţial, prin urmare, să se facă educaţie în fiecare unitate de învăţământ privind riscurile generate de către dezastrele naturale, pentru a avea siguranţa înţelegerii de către copii a pericolelor generate de acestea, precum şi a modului în care ele interacţionează cu mediul înconjurător. Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență “FII pregătit” (https://fiipregatit.ro), sau pe site-ul nostru la adresa https://igsu.ro/Comunitate/MaterialeInformare”.

 Activităţi dedicate aniversării

Cu ocazia „Zilei Internaționale a Reducerii Riscurilor de Dezastre”, zi dedicată promovării unei culturi a prevenirii și celebrării comunităților în reducerea expunerii și vulnerabilităților la dezastre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj  întreprinde o serie de activități. Astfel, în ziua de 10.2024, intervalul orar 10:00 – 14:00 s-au desfășurat activități de informare preventivă în unitățile de învățământ, metode practice în acordarea primului ajutor medical în situații de urgență și exerciții de evacuare. În acest sens, pompierii au fost prezenți la următoarele unități școlare: Colegiul Național “Carol I”, Colegiul Național “Elena Cuza”, Școala Gimnazială “Mircea Eliade”, Școala Gimnazială  “Gheorghe Țițeica”, Școala Gimnazială  “Traian” , Colegiul Național “Frații Buzești”, Colegiul Național “Ștefan Velovan”, Liceul Tehnologic “George Bibescu”, Școala Gimnazială “Sf. Dumitru” și Liceul “Traian Vuia”. “În zilele de 12-13.10.2024, intervalul orar 10:00 – 14:00, se vor organiza puncte de informare pentru cetățeni în cele două mall-uri din Craiova, precum și în Parcul „Nicolae Romanescu”, în care se vor prezenta următoarele: metode de prim-ajutor pentru exersarea/învățarea măsurilor de prim-ajutor de bază, utilizarea defibrilatorului, tratarea arsurilor, etc…;  informare preventivă privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de tipurile de risc manifestate; promovarea ofertei educaționale pentru unitățile de învățământ postiliceale militare; promovarea programului ”salvator din pasiune”. M-aș opri puțin asupra acestui termen, menționând faptul că, acest program este foarte agreat de elevi și studenți, dar nu numai…pe această cale doresc să le adresez mulțumiri pentru devotamentul și implicarea dumnealor, aportul acestora fiind unul semnificativ în misiunile ce revin inspectoratului nostru. Totodată, la aceste activități vom avea prezenți voluntari din cadrul inspectoratului nostru, voluntari din cadrul Filialei Dolj „Crucea Roșie”, precum și din cadrul Filialei Dolj „Salvați copiii”. În cazul în care situația meteorologică nu va permite desfășurarea activităților în aer liber, respectiv în Parcul „Nicolae Romanescu”, atelierele vor fi relocate în incinta centrului comercial Mercur Center Craiova. De asemenea, în zilele de 12-13.10.2024 la toate subunitățile de pompieri din județul Dolj va fi organizată „Ziua porților deschise”, activitate ce oferă tuturor care doresc să ne viziteze posibilitatea de a lua contact cu salvatorii profesioniști, precum și să observe tehnica de intervenție”, a precizat col. Florin Cocoşilă, purtător de cuvânt al ISU Dolj .