Universitatea din Craiova, recunoaştere adresată Monarhiei române

0
72

 Astăzi , 04 octombrie, Universitatea din Craiova (UCV) a organizat  Conferința Națională „Monarhia română în context național și european – de la cercetarea sociologică la dezbaterea academică”. Evenimentul a fost unul de anvergură, prin care s-au adus în atenţia publicului meritele Monarhiei Constituţionale, care datează din anul 1866. Momentul a fost foarte bine ales, deoarece Universitatea din Craiova a luat fiinţă în urma unuia dintre ultimele  Decrete Legale, emise de Majestatea Sa Mihai I al României,  în aprilie 1947. Ţinând cont de faptele petrecute, manifestarea din 04 octombrie a avut loc chiar în fosta “Sală Albastră” a Universităţii din Craiova, care , acum, portă numele “Aula Regele Mihai I al României”

Conferința a fost deschisă de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, unul dintre cei care au pus bazele Şcolii Doctorale de Ştiinţe Sociale şi Umaniste, în anul 2000 în cadrul UCV Craiova. “Vorbim despre o premieră, în ceea ce priveşte Monarhia Constituţională Română, prin această conferinţă. Sunt prezenţi reprezentanţi ai tuturor structurilor sociale, educaţie, economie , dezvoltare ştiinţifică, aceştia putând să prezinte rezultatele obţinute de-a lungul timpului ” , a precizat Dumitru Otovescu.

Universitatea din Craiova nu exista fără Monarhia română

Rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu a avenit cu amănunte în plus, neuitând să aducă în conştiinţa publicului ceea ce a însemnat Monarhia Constirtuţională Română. “Manifestarea culturală își propune să aducă în prim-plan o abordare multidisciplinară a rolului Monarhiei în evoluția societății românești. Participanții vor avea ocazia să asiste la dezbateri academice susținute de experți din mai multe domenii, precum:istorie, sociologie, științe economice sau științe politice, care vor analiza rolul monarhiei în procesul de formarea identității naționale, în consolidarea instituțiilor democratice și în promovarea relațiilor României cu alte state europene de-a lungul timpului. Evenimentul este organizat de Facultatea de Științe Sociale, Școala Doctorală de Științe Sociale și Umaniste – Sociologie, în colaborare cu Academia Română și Comitetul Român de Istoria și Filosofia Ştiinței ș iTehnicii – Filiala Craiova. Conferința este realizată cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României. Să nu uităm că Universitatea din Craiova a fost înfiinţată, în aprilie 1947, printr-unul dintre ultimele Decrete Regale al Majestăţii Sale Mihai I al României. În 1866, atunci când s-a înfiinţat Monarhia Română, am păşit spre modernitate, ne-am obţinut independenţa şi am mers înainte. Nu sunt specialist în ştiinţele socio – umaniste, sunt chimist, dar nu pot să nu urez succes acestei conferinţe. Aş dori să mai transmit ceva: un popor care nu are istorie, pe care nu şi-o cunoaşte, este unul pierdut. Suntem la Craiova, şi, cum se spune, “Suntem cei mai buni dintre români, suntem olteni!”.  Mai departe, ştiu istoricii şi cei care , acum, fiind tineri, învaţă istorie”, a precizat Ionuţ Cezar Spânu. Nu în ultimul rând, prof.univ.dr. Sorin Damean, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova, directorul Şcolii Doctorale de Ştiinţe Sociale, amintită de Dumitru Otovescu, a menţionat : “Mi-este foarte greu să vorbesc, în câteva minute, despre Monarhia Română. Cred că aş putea sta de vorbă două – trei zile despre acest lucru. Prin ea, am ajuns la modernizarea statului român. Atunci, în 1866, când Principele Craol I de Hohenzolernn – Sigmaringen, un prusac, a fost ales, de clasa politică, de la aceea vreme, i s-a pus în vedere un lucru foarte important : obţinerea independenţei Statului Român , cu fără presiuni anxioniste, din partea imperiului Austro – Ungar şi al celui Ţarist. Ceea ce s-a şi obţinut, la 1877, iar, apoi, s-a mers spre modernitate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *