Nașterea Maicii Domnului

0
29

Biserica noastră ortodoxă prăznuiește la data de 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului fiind prima mare sărbătoare din noul anul bisericesc, această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mică.

Sărbătoarea de astăzi începutul celor patru mari praznice închinate Maicii Domnului , fiind urmată de Intrarea in biserică la 21 noiembrie, Buna Vestire la 25 Martie și Adormirea Maicii Domnului la 15 August.

Pe lângă aceste patru mari sărbători Maica Domnuui mai este cinstită de alte cinci ori in calendarul ortodox- 1octombrie – Acoperământul MaiciiDomnului, 9 decembrie -ZămislireaSfintei Fecioare de cătreSfânta Ana, 26 decembrie – Soborul MaiciiDomnulu i2 iulie -AsezareavesmântuluiNăscătoarei de DumnezeuînVlaherneși 31 august – Punereaînracla a brâuluiMaiciiDomnului.

Sfânta Scriptură nu ne oferă informații despre Nasterea Maicii Domnului,dar din Sfânta Tradiție știm că părinții săi erau Ioachim și Ana din localitatea Nazaretul Galileii. Ei erau înaintați in vârstă și nu aveau copii , acest fapt era considerat în Vechiul Testament ca un blestem ,ca o pedeapsă divină și de aceea erau chiar desconsiderați de ceilalți semenii.

Tradiția ne spune că dreptul Ioachim a dorit să aducă jerfă la templu din Ierusalim dar a fost refuzat de mare preot pe motiv ca nu aveau copii fiind considerați ”urgisiți de Dumnezeu”.

Cei doi soți chiar dacă erau foarte înaintați în vârstă și după rânduiala firi nu mai puteau avea copii ei nu au deznădăjduit și s-au rugat cu stăruință și încredere  în Dumnezeu că le va dărui un copil.

Ioachim i-a spus soției sale :„Pe mine nu mătrageinimasămaiin­truîn casa mea, nicisămaitrăiesc o ziînaceastălu­me, căcinoisuntemurgisiţi de Dumnezeuşi de oameni. Citu, Ana, du-teacasăşifămultămilostenie la săraci, dupăaceeaascunde-teîngrădinăşiacolosăterogi din toa­tăinimaluiDumnezeu, iarăeumăduc la munteşiaco­lovoipostişimăvoirugaluiDumnezeu, doar se vamilostivişi ne va da nouăodraslă”, și s-a dus în pustie timp de 40 de zile unde a petrecut în post și rugăciune, iar soția sa Ana s-a dus la casa sa.

Iar Dumnezeu  a ascultat rugăciunea lor și a trimis pe Arhanghelul  Gavriil  la Ioachim în munte și ia zis :”Bucură-te, Ioachime, șiteveseleștecă am venitsă-țivestesccăveiavea o fiicacevanașteînfecioriepeÎmparatullumii, Dumnezeu! Deci, lasăîntristareașiamărăciuneasufletuluităușite du la casa ta, ca a auzitDumnezeurugăciunea ta. Numaisăainădejde tare încuvântulmeușisă-i multumeștiluiDumnezeu”.

ApoiÎngerulDomnului s-a dus la Ana șiiazis „ Ana, Ana, s-a auzitrugăciunea ta şiiatăveinaşte o fiică, de care toatepopoarelepământului se vorbucura”.

Ioachim a venit la casa sași o găsipesoțiasafoarteveselăpentruvestaprimită de la ÎngerulDomnului.

Dupănouăluni Ana a nascut o fiicăși i-au pus numele Maria sau Miriam.

Provenind din ebraicul “Aia”, Maria se tâlcuieste “Doamnă”, darnumeleevreiesc Maryam sauMiryamarputea fi și de străvecheorigineegipteană, trăgându-se din verbulmri, “a iubi”, cu sufixulafectivebraic – am, deci “ceadragă”, “ceaiubită”.

Cuvântul Maria mai însemnează Împărăteasăcaunaceaveasă fie ÎmpărăteasaÎngerilorşiDoamnalumii.

Fiecare din ceicesunteţi de faţăsăvăgândiţicâtăostenealăşimilostenieşicâtelacrimi au vărsatdumne­ze­ieş­tiiPărinţiIoachimşi Ana, casă le deaDumnezeulorfii. Şipentru a lorosârdieşirugăciunedintruadânculini­mii, au dobânditpeaceastăPreaSfântăFiică, de a că­reinaşterecerulşipământul s-au bucurat.

Să ne rugămtotdeauna la MaicaDomnului, cu credinţă tare şirugăciunifierbinţispre a-i cereajutorulşiocrotirea, caunaceestetuturorcreştinilor „acoperământareşipăzitoare, limanşizid, scarăşi turn” al mântuiriinoastreşisăzicem: „Bucură-teceaplină de dar, Domnuleste cu tine.

La mulțianicelorpepoartănumeleFecioarei Maria.

 

PREOT RADU MARIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *