Peste 800 ha de vegetaţie uscată, mistuite de flăcări, în ultimul weekend

0
25

În perioada 15-19.08.2024, echipajele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Oltenia” al județului Dolj, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, căutării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor medical calificat, au participat la un număr de peste  247 intervenții. Din păcate, peste 800 ha de vegetaţie uscată au fost mistuite de flăcări.

Din numărul total de intervenții, 159 au fost ale paramedicilor SMURD , pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave. “Astfel,  83 incendii izbucnite la vegetație uscată,  care au pus în pericol comunitatea,  au fost stinse de pompierii doljeni și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, intervenind prompt și eficient pentru localizare și lichidarea acestora. Pe timp de caniculă și temperaturi ridicate de peste 40 de grade, eforturile depuse de aceste echipe au fost remarcabile, reușind să gestioneze situațiile de urgență cu profesionalism și devotament. În urma incendiilor,  au ars peste 800 ha vegetație uscată,  miriște,  lăstăriș,  45 ha litieră de  pădure, cinci mp din acoperișul unei case de locuit, o anexă gospodărească,  patru tone cărbune, 11 tone lemne pentru foc, 1.500 de nuci altoiți și 150 traverse din lemn  de cale ferată, pe raza județului Dolj. Această situație alarmantă nu numai că pune în pericol viețile și bunurile oamenilor, dar are și un impact negativ asupra mediului înconjurător”, a precizat Tania Vîlceanu, purtător de cduvânt al ISU Dolj.

Recomandări ale ISU Dolj

În acest sens , ISU Dolj vine şi cu recomandări, pentru evitarea unor dezastre : “NU IGIENIZAȚI TERENURILE PRIN INCENDIERE!; Reamintim cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii. Iată câteva motive pentru a evita această practică: risc major de propagare rapidă a incendiilor – vântul și condițiile meteorologice pot transforma rapid un foc mic într-un incendiu de proporții; pericol pentru vieți omenești și bunuri – incendiile de vegetație pot ajunge în zone locuite, punând în pericol casele și viețile oamenilor; impact negativ asupra mediului – distrugerea habitatelor naturale și poluarea aerului sunt consecințe grave ale incendiilor de vegetație.  Pentru a preveni incendiile de vegetație trebuie urmărite mai multe sfaturi: nu folosiți focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt”.

Şi alte cauze ale izbucnirii incendiilor

Dar incendiile au şi alte cauze. Astfel,  cinci dintre ele au izbucnit din alte  cauze –  unui scurtcircuit electric : în data de 16.08.2024, trei incendii,  unul izbucnit la o casă de locuit în comuna Giubega, unde au intervenit pompierii militari cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, incendiul a fost localizat și lichidat la nivelul acoperișului; un incendiu izbucnit la un tablou electric din municipiul Craiova, str. “Caracal”, nr. 9,  unde au ars masele plastice din componența tabloului electric,  și un incendiu izbucnit la acoperișul un magazin general din comuna Malu Mare, incendiul fiind lichidat în limitele găsite, în data de 08.2024, două incendii, unul izbucnit la un aparat de aer condiționat,  dintr-o clinică medicală din municipiul Craiova, str. “Împăratul Traian”, unde au intervenit pompierii doljeni cu  trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de salvare la înăltime. La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta cu degajare de fum la subsolul clădiri, acesta fiind lichidat în limitele găsite. De asemenea incendiu a izbucnit la un transformator electric în comuna Ciupercenii Vechi, unde au ars masele plastice din componența transformatorului electric și vegetația uscată din jurul acestuia. “Pentru înlăturarea acestui risc, nu uitați să respectați următoarele măsuri: verificați periodic instalațiile electrice astfel încât să puteți înlătura defecțiunile; nu folosiţi instalaţii electrice cu improvizații; la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional; nu suprasolicitați instalația electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere; nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate și nu înlocuiți cu liță fuzibilul calibrat de producător; nu lăsați copiii nesupravegheați cu aparate electrice în funcțiune. Fiți vigilenți și semnalați orice început de incendiu la numărul de urgență 112. Noi suntem aici pentru a vă proteja, dar avem nevoie de ajutorul și responsabilitatea fiecărui cetățean. Împreună protejăm mediul înconjurător și comunitățile noastre!  Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro.”, a mai spus Tania Vîlceanu.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *