Şcoala Gimnazială din Malu Mare, la înălţime, la propriu şi la figurat, prin proiecte europene accesate

0
100

Școala Gimnazială  din comuna Malu Mare este la înălțime,  la propriu și la figurat,  în cadrul proiectului PNRAS (Planul Naţional de Reducere a Abandonului Școlar). În cadrul Proiectului Național de Reabilitare a Școlilor (PNRAS), unitatea doljeană  își ridică standardele educaționale , câştigând un grant european, în valoare de 140.000 de euro.

Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate , prin Planul Național de Reformă și Reziliență (PNRR),  a lansat, în 2022, prima rundă a Schemei de Granturi din cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), finanțat prin PNRR, în cadrul Componentei C.15 – Educație, Reforma 3 Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4- Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar.  În cadrul acestuia,  Școala Gimnazială din Malu Mare a aplicat și a câștigat un grant în valoare de 140 000 de euro. Prin implicarea în diverse activități extrașcolare și proiecte de cercetare, elevii au oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele într-un mediu stimulativ și interactiv. De la excursii la munte și proiecte de educație outdoor, până la colaborări cu experți în diverse domenii, Școala Gimnazială din Malu Mare își propune să ofere o gamă diversificată de oportunități pentru fiecare elev. ” Prin aceste inițiative se urmărește, nu doar îmbunătățirea performanțelor academice, ci și dezvoltarea abilităților sociale, a spiritului de echipă și a creativității. Elevii sunt încurajați să-și exploreze interesele și pasiunile și să-și descopere potențialul maxim. În cadul activităţilor desfăşurate,  copiii claselor din gimnaziu au explorat centrul țării și au participat la activitati de dezvoltare personală prin educatie prin aventură oferite de Programul “Viaţa” al Fundaţiei “Noi Orizonturi”. Muntele și aerul acestuia au fost experiențe noi pentru copiii școlii. Educație la înălțime,  la propriu și la figurat , a fost scopul acestor activități de educație prin aventură,  în cadrul atelierelor de dezvoltare personală,  finanțate prin proiectul PNRAS Malu Mare, care au fost desfășurate în cadrul proiectului,  prin activități specifice : “Veverița zburătoare”, “Mersul pisicii pe buștean” și “Săritura acrobatului”. Programul VIAŢA foloseşte un design de activităţi dezvoltate şi îmbunătăţite de-a lungul mai multor decenii de către experţi , în educaţie prin aventură. Elementele cursului de frânghii au fost construite în acord cu standardele impuse de ACCT (Association for Challenge Course Tehnology),  cu suportul Project Adventure, SUA. VIAŢA creează un mediu sigur din punct de vedere fizic şi emoţional, oferind participanţilor sentimentul de încredere în sine şi în ceilalţi, necesar provocărilor din cadrul şi din afara cursului. Fiecare activitate este urmată de o discuţie,  care ajută participanţii să reflecteze asupra lucrurilor pe care le-au învăţat”, a precizat prof. Irina Anca Neda, director al Şcolii Gimnaziale din Malu Mare .

Ce spun copiii?

“Programul  VIAŢA este o experientă de neuitat care nu trebuie ratată.” (P.D.); „În cadrul acestuia  am învățat munca în echipă, cum să ne învingem fricile, cum să lucrăm singuri cu noi și cum să ieșim din zona noastră de confort.”(C.A.); „Am învățat să am încredere în colegii mei de echipă.” (O.C.); „În aceast program mi-am dat seama că suntem mai puternici împreună!”(S.R.). „Pentru că,  în Școala Gimnazială Malu Mare, fiecare copil contează, ne-am dorit implicarea în acest proiect! Prin activități de digitalizare a procesului de învățare, activități de învățare outdoor, experiențe noi de învățare în natură, aplicații în viața reală a cunoștințelor învățate la clase, ne dorim creșterea calițății educației oferită copiilor din comuna Malu Mare” – a mai spus prof. Neda Anca Irina, care este şi manager de proiect.

Ce reprezintă proiectul

În prima rundă de finanțare a schemei de granturi PNRAS au fost prioritizate 1.726 de unități de învățământ din țară, printre care și Școala Gimnazială din Malu Mare. Schema de granturi, planificată în două runde, pe parcursul anilor 2022 și 2023, a vizat susținerea unui număr minim de 2. 500 de școli cu risc crescut și mediu de abandon școlar, prin utilizarea metodologiei și a instrumentului informatic ale Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE), prin alocarea de resurse financiare școlilor pentru sprijinirea elevilor, în vederea reducerii absenteismului, îmbunătățirii rezultatelor la evaluări, obținerii unei rate mai mari de participare la examenele naționale și a unui procent mai mare de elevi care finalizează învățământul obligatoriu. Școala demonstrează astfel angajamentul pentru oferirea unei educații de calitate și relevante, adaptate cerințelor și oportunităților secolului XXI. Prin implicarea în Proiectul PNRAS, școala își reafirmă dorința de a investi în viitorul și succesul tinerilor comunitatea locală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *