Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 8,7 grade, a fost înregistrat ieri în largul coastei occidentale a insulei indoneziene Sumatra, au anunţat agenţiile de geofizică indoneziană şi americană. Seismul s-a produs la ora locală 8.38 GMT (11.38, ora României), la o adâncime de 33 de kilometri şi la circa 430 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, a precizat Institutul american de Geofizică (USGS). Un al doilea cutremur, cu magnitudinea de 8,2 grade, s-a produs la ora 10.43 GMT (13.43 ora României), tot în largul insulei Sumatra, la 615 kilometri de Banda Aceh şi la o adâncime de 16,4 kilometri, potrivit datelor preliminare ale institutului american de geofizică.
O alertă de tsunami a fost emisă pentru întregul Ocean Indian, respective 28 de ţări (Indonezia, India, Sri Lanka, Australia, Birmania – Uniunea Myanmar, Thailanda, Maldive, teriroriile britanice din Oceanul Indian, Malaezia, Mauritius, Reunion, Seychelles, Pakistan, Somalia, Oman, Madagascar, Iran, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Comore, Bangladesh, Tanzania, Mozambic, Kenya, Insulele Crozet, Insulele Kerguelen, Africa de Sud, Singapore). După câteva ore însă, Centrul american de alertă în caz de tsunami, cu sediul la Hawaii, a anunţat că a retras alerta de tsunami pentru întreg Oceanul Indian, precizând că rămâne la latitudinea guvernului fiecărei ţări în parte să stabilească dacă mai menţin starea de alertă.
Primul cutremur a fost resimţit timp de cinci minute, a declarat un jurnalist AFP la Banda Aceh. „A început ca un cutremur slab, iar apoi a crescut în intensitate. Unii încercau să fugă (departe de litoral), alţii se roagă, iar copiii au intrat în panică atunci când profesorii au încercat să îi scoată din şcoli”, a declarat acesta. „Există blocaje rutiere peste tot, pentru că oamenii încearcă să se îndepărteze de coaste”, a adăugat jurnalistul. Martori prezenţi pe Insula Simeulue, localizată în apropierea epicentrului cutremurului, au anunţat că apa s-a retras 10 metri, relatează Reuters. Deocamdată nu există informaţii despre posibile victime sau pagube materiale.
Cutremurul a fost resimţit până în interiorul Indiei şi Thailandei, zguduind imobilele din Bangkok. Oficialii thailandezi au emis ordine de evacuare în staţiunile turistice Phuket şi Phangnga, precum şi în provinciile de coastă, şi au cerut locuitorilor de pe litoralul Mării Andaman să evacueze zona. „Oamenii care locuiesc pe coasta Andaman trebuie să se deplaseze în zone înalte şi să rămână cât de departe posibil de mare”, a precizat centrul naţional de gestionare a catastrofelor. Potrivit Sky News, şi locuitorii de pe coasta de est a Indiei au fost informaţi că trebuie să se îndepărteze de litoral, după ce seismul a fost resimţit în oraşele Calcutta, Chennai şi Bangalore. În Indonezia, în Banda Aceh, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, iar locuitorii au început să se îndrepte spre zone mai înalte, a relatat CNN.
Ambasada României de la Jakarta se află în contact permanent cu autorităţile indoneziene, pentru a identifica eventuale victime în rândul cetăţenilor români, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Doris Mircea. Ea a precizat că nu se cunoaşte numărul cetaţenilor români din zonă, deoarece nu este obligatoriu ca aceştia să se înregistreze la ambasadă.