Spitalele rămân fără medici

0
344

Fără o strategie clară, cu un proiect de lege a Sănătăţii controversat, a cărui redactare întârzie de mai bine de jumătate de an, sistemul sanitar românesc se îndreaptă cu paşi repezi către o criză profundă şi la nivel de personal medical. Ultimul semnal de alarmă în acest sens a fost tras chiar de Colegiul Medicilor, reprezentanţii instituţiei avertizând că uşor-uşor spitalele rămân fără doctori. 

Un număr tot mai mare de spitale se confruntă cu dificultăţi cauzate de deficitul de personal, fapt confirmat specialişti, dar şi de cifre. Potrivit celor mai recente date, în cele 396 de spitale care funcţionează în România, lucrează în total 20.648 medici. Dintre aceştia, nu mai puţin de 2.335 medici au peste 60 de ani, 4.358 au între 50 şi 60 de ani, 5.359 între 40 şi 50 de ani, iar 6.100 între 30 şi 40 de ani.

Îngrijorător este că, toate specialităţile sunt deficitare la capitolul număr de medici, însă unele dintre ele sunt extrem de afectate. Astfel, radioterapia numără doar 48 de medici, geriatria 54 de medici, alergologia şi imunologia clinică 63 medici, chirurgia toracică 81 de medici, chirurgia cardiovasculară 85 medici. În cazul secţiilor de Anestezie Terapie Intensivă, specialitate de o importanţă extremă în salvarea de vieţi omeneşti, numărul medicilor este de 624 – 1.052 împreună cu medicii rezidenţi- în timp ce necesarul ar fi de minimum 1.500 de cadre medicale.

După calculele reprezentanţilor Colegiului Medicilor, în prezent, în 27 de judeţe din întreaga ţară există unităţi sanitare care funcţionează fără a fi acoperite din punct de vedere al personalului medical.

Exodul medicilor, una dintre cauze

Sistemul sanitar este în pragul colapsului, iar cauzele sunt nenumărate. Pornind de la blocarea posturilor, tăierea salariilor, condiţiile de muncă precare şi până la, poate cel mai important aspect, migraţia medicilor. Plecarea în străinătate a doctorilor nu mai miră pe nimeni având în vedere că în România, un medic rezident câştigă 200 de euro, iar un specialist în medie 495 euro. Asta în vreme ce în ţările Uniunii Europene media este de 1.100 euro pentru un medic rezident şi 7.995 euro pentru un medic specialist.

În ultimul an, 85 de medici au părăsit spitalele doljene în căutarea unui loc de muncă mai bun în străinătate. Lipsa de perspectivă din ţară şi salariile mult mai mai mari au fost argumentele care au înclinat decisiv balanţa în favoarea unei astfel de decizii. Iar pierderea este incomensurabilă şi din punct de vedere financiar. Un calcul simplu arată că după ce statul român investeşte ani de zile în formarea unui chirurg ori a unui medic anestezist, acesta alege să profeseze peste hotare.

85 de medici doljeni au părăsit anul trecut ţara

Se vorbeşte de mai mult timp de o adevărată migraţie a halatelor albe peste hotare, numărul medicilor interesaţi să-şi găsească un loc de muncă în unităţile sanitare din străinătate fiind în creştere de la an la an, motiv pentru care şi deficitul de personal se resimte tot mai mult.

Dacă în 2009 plecau peste hotare 60 de doctori din Dolj, iar în 2010 numărul acestora ajungea la 70, în ultimul an alte 85 de cadre medicale şi-au căutat de lucru în diferite colţuri ale Europei. Printre statele preferate de doctorii doljeni se numără Anglia, Germania, Franţa, Italia, Belgia şi, într-un procent mai mic, ţările nordice.

Cei mai căutaţi sunt medicii de familie, urmaţi îndeaproape de chirurgi, specialişti în boli interne şi anestezie terapie intensivă. Aşa cum era de aşteptat, majoritatea doctorilor care pleacă sunt tineri. Chiar dacă există şi excepţii – medici cu vârsta peste 50 de ani – cei mai hotărâţi să părăsească ţara rămân medicii rezidenţi, nemulţumiţi de condiţiile de muncă, dar mai ales de salarii.