AMR a organizat lansarea volumului prof. dr. Constantin Câşlaru „De la Kratovo la Băileşti”, un roman extrem de documentat şi plin de sensibilitate

0
567

La sfârşitul săptămânii trecute, Asociaţia Macedonenilor din România (AMR), în colaborare cu Asociaţia Pensionarilor Civili Mihai Viteazul, a organizat lansarea de carte „De la Kratovo la Băileşti”, a domnului prof. dr. Constantin Câşlaru. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman, în Sala Acad. Dinu C. Giurescu şi s-a bucurat de un public numeros multietnic. Invitaţi să vorbească despre carte au fost Angi Melania Cristea şi Gela Enea (Uniunea Scriitorilor din România), Mitel Gârleanu, prof. dr. Adrian Irinel Cănureci (istoric, muzeograf), Mariana Venera Popescu, membru AMR, subprefect al judeţului Dolj.

La lansarea de carte au fost prezenţi deputatul Ionel Stancu, reprezentanţii AMR – Laura Elen Rogobete Cristescu – preşedinte, membri şi simpatizanţi ai asociaţiei, membri ai Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul”.

„Domnul profesor dr. Constantin Câşlaru a fost unul dintre stâlpii mei de bază ca formare profesională. Mi-am dat seama că în viaţă am două drumuri sau două variante, istoria sentimentală sau etnografia sentimentală. Pentru că a pus foarte mult sufet în formarea mea, am ajuns lângă un alt băileştean drag nouă, prof. Ştefan Enache…De la domniile lor am învăţat că trebuie să am în viaţă ceeace spunea marele Vlahuţă: nu de moarte mă cutremur, ci de veşnicia ei, nu de onoarea făcută, ci de obligaţiile ei. Este deviza după care mă ghidez când trebuie să scriu ca istoric despre locurile natale, despre istoria acestor locuri şi nu puteam să nu remarc înverşunarea cu care dr. Contantin Câşlaru a căutat întotdeauna originile, de care nu cred că sunt nici eu prea departe ca neam, originile macedoneno-române sunt de căutat în acest areal Carpato-Danubiano-Pontic…Ce am putut constata când am citit cartea domnului profesor cu atenţie este faptul că domnia sa ne atrage atenţia asupra unor lururi foarte importante în viaţa de zi cu zi. Poporul roman nu s-a bucurat în istoria sa de perioade de linişte aşa de mari cum au fost, de pildă, de la Unirea României Mari şi până la Centenarul din 2018. Poporul roman a avut o istorie zbuciumată, de aceea oameni ca prof. Câşlaru sau mulţi alţii atrag atenţia că atunci când bunul Dumnezeu îţi hărăzeşte în viaţă linişte şi pace pe o perioadă, trebuie să profiţi de ea…Mă înclin în faţa domnului profesor, îi mulţumesc că mi-a oferit acest privilegiu să fiu alături de domnia sa la un moment atât de important”, sunt doar câteva cuvinte spuse deprof. dr. Adrian Irinel Cănureci.

Lansarea de carte a fost moderată de doamna Angi Melania Cristea, etnic macedonean, care a făcut şi o mica recenzie a volumului, analizând fiecare capitol în parte:

„În roman, domnul profesor integrează elemente care demonstrează că noi suntem urmaşii macedonenilor care au fugit de apăsătorul jug turcesc şi au fost primiţi cu ospitalitate în România. Cartea este structurată în zece capitole şi succită interesul atât al cetăţenilor români, cât al urmaşilor vechilor emigranţi macedoneni. Capitolele sunt denumite succesiv prin raportare la axa timpului. Este un volum extrem de bine scris şi documentat pe care vă sfătuiesc să îl citiţi”.

Discursurile despre volum au continuat cu cuvinte frumoase, analize doamnelor Mariana Venera Popescu, Gela Enea (Uniunea Scriitorilor din România), dar şi ale domnului Mitel Gârleanu.

„Domnule profesor doctor, bine aţi revenit la Asociaţia Macedonenilor din România, deoarece domnia sa nu este la prima apariţie editorială la noi în asociaţie. A mai scris o carte „Haiducii din Oltenia”, despre istoria etniei macedonene în zona noastră a Olteniei. Despre cartea de faţă nu îmi permit să fac o critică lierară pentru că eu sunt de profesie economist, însă pot să vorbesc din prisma cititorului asiduu. Volumul mi-a produs foarte multă emoţie, în primul rând prin întoarcerea la copilărie, am citit de exemplu capitolul Fântâna părăsită care m-a dus cu gândul la bunica mea, iaratunci când un scriitor, un artist provoacă emoţie înseamnă că şi-a atins ţelul.Vă mulţumesc domnule profesor pentru minunatul volum”, a spus Mariana Venera Popescu.

Toţi cei prezenţi au avut şansa să afle mai multe despre conţinutul cărţii direct de la autorul său, prof. dr. Constantin Câşlaru. Opera sa este rezultatul unei vieţi dedicate înţelegerii şi promovării diversităţii culturale şi istorice. Prof. dr. Constantin Câşlaru este specialist în arheologie, istorie, arhitectură antică, etnografie, muzeografie, scriitor. Visul său de a ajunge la Kratovo se va materializa în acest an, graţie reprezentanţilor AMR.

„Cartea de faţă este o amintire, o întoarcere în trecutul îndepărtat, este prezentarea unor oamerni obişnuiţi, cu bucuriile şi necazurile lor, cu împliniri şi deziluzii, care în majoritate aparţin trecutului. Este o prezentare de poveşti adevărate, auzite din copilărie de la bunica ori străbunicul, unele trăite de mine ori aflate din arhive deoarece totdeauna mi-a plăcut istoria pe care am studiat-o din comuna primitivă până în zilele noastre. În prezent, lucrez la o istorie a Macedoniei pe care îmi doresc să o termin până la Ziua de 8 Septembrie – data proclamării independenţei Macedoniei, pe care am intitulat-o «Interferenţe româno-macedonene la confluenţa cu istoria»” – prof. dr. Constantin Câşlaru, autor.