Război în Ucraina: Un fond de ajutor de 100 miliarde euro, în centrul discuţiilor

1
348

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va propune crearea unui fond de 100 miliarde euro pe o perioadă de 5 ani pentru a ajuta Ucraina în războiul său împotriva Rusiei. Cele 32 de ţări ale Alianţei vor discuta despre această propunere, astăzi, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe, la Bruxelles. Nu se aşteaptă nicio decizie la această întâlnire, fiindcă discuţiile vor continua la summit-ul NATO de la Washington din luna iulie. Mâine se vor celebra 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei atlantice. La întâlnirea lor, miniştrii de Externe vor discuta şi despre succesorul lui Jens Stoltenberg al cărui mandat expiră. Premierul olandez Mark Rutte are sprijinul a 90% dintre ţările membre şi contracandidat, preşedintele României, Klaus Iohannis.

1 COMENTARIU

  1. Jurnalistul Alexandre Lemoine scrie în Reseau International următorul articol:,, Perspectivele planului de pace chinez pentru Ucraina” următoarele aspecte ale ubicuității UE și NATO:
    ,, În urmă cu un an, China a propus planul de pace pentru Ucraina. Recent, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afacerile eurasiatice, Li Hui, a făcut un tur în Europa pentru a explora dacă Beijingul ar putea acționa ca un mediator între Rusia și Ucraina. Prin metodele diplomației navetei, el a căutat să înțeleagă cum s-a schimbat atitudinea în Europa față de conflictul ucrainean și dacă era posibil să se organizeze negocieri de pace între Moscova și Kiev.

    Reamintim că planul de pace chinez pentru Ucraina, care include 12 puncte, se rezumă la următoarele: respectarea suveranității tuturor statelor; renunța la mentalitatea Războiului Rece; pune capăt conflictelor militare; începe negocierile de pace; eliminarea crizei umanitare; protejarea populației civile și a prizonierilor; asigurarea securității centralelor nucleare; reducerea riscului strategic; garantarea exportului de cereale; anularea sancțiunilor unilaterale; asigurarea stabilității lanțurilor de producție și aprovizionare; contribuie la reconstrucția post-conflict.

    Inițial, planul de pace al Chinei a fost interpretat greșit în Occident, spunând că conține doar „termeni generali”. În realitate, planul Beijingului este un set de principii și abordări, pentru că China a vrut în primul rând să înțeleagă cum ar reacționa alte țări la inițiativa propusă. Se presupune că mai întâi este necesar să se ajungă la un consens asupra principiilor și abordărilor generale (cele 12 puncte menționate). Apoi este posibil să mergem mai departe și să discutăm subiecte mai concrete: unde, când și cum vor avea loc negocierile, în cadrul cărora se poate discuta o foaie de parcurs. Nu întâmplător Moscova a perceput anumite puncte ca pe o bază pentru negocierile de pace (când Kievul și Occidentul sunt pregătiți pentru asta).

    Rusia a mai remarcat că cele 12 puncte ale planului de pace sunt interconectate și interdependente: este necesar să se respecte toate punctele în întregime. Cu alte cuvinte, dacă vorbim despre încetarea focului și negocieri, asta înseamnă și ridicarea tuturor sancțiunilor împotriva Rusiei.

    Documentul chinezesc este construit pe o logică impecabilă, de la general la specific. Stabilește cauza principală a conflictului și anume absența mecanismelor funcționale care să asigure securitatea comună (când este imposibil să-ți asigure propria securitate în detrimentul altora).

    Potrivit Moscovei, acest lucru poate fi realizat doar așezându-vă la masa negocierilor. Cu toate acestea, nu în termenii „formula de pace” a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski , în care acordurile sunt discutate și elaborate fără Rusia, ci cu participarea ei egală, timp în care, potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, Rusia este „ gata să garanteze interesele legitime de securitate ale altor participanți la proces .”

    În prezent, la un an de la publicarea planului de pace chinez, întrebarea este dacă s-au maturizat condițiile pentru acesta. În acest sens, turneul european al reprezentantului special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, pare să fi dat roade. Autoritățile chineze consideră rezolvarea pașnică a conflictului din Ucraina drept obiectivul cel mai urgent și prioritar, a declarat reprezentantul special într-o conferință de presă după călătoria sa: „ Sperăm într-un format de cooperare internațională care să fie recunoscut atât de Rusia. și Ucraina, unde toate părțile vor participa pe picior de egalitate, discutând în mod corect toate proiectele propuse .”

    La Conferința de Securitate de la München din februarie 2024, chiar și Volodymyr Zelensky, care l-a convins pe președintele Elveției să organizeze o altă conferință internațională asupra Ucrainei, ca parte a promovării „planului său de pace”, a părut de acord să invite Rusia, dar numai după elaborarea anumitor propuneri. de către ceilalți.

    Și acum, la sfârșitul turneului reprezentantului special, China arată clar că această opțiune nu are perspective, discutarea rezoluției pașnice fără Rusia este inutilă și Beijingul nu va participa la aceasta. Acest lucru este înțeles nu numai în China, ci și în alte capitale ale Sudului Global, pe care Ucraina și Occidentul încearcă să le atragă de partea lor.

    În prezent, China spune că consideră rezolvarea pașnică în Ucraina drept cel mai urgent și prioritar obiectiv, la care ar trebui să se gândească în primul rând Kiev, ale cărui poziții de negociere se deteriorează pe zi ce trece.

    sursa: Continental Observer
    Cum spunea fascitul Michel de la UE…Si vis pacem, para belum ” Noi UE și SUA facem pace cu armele

Comments are closed.