Recital de vioară şi pian

0
384

Stagiunea de muzică de cameră a Filarmonicii „Oltenia” continuă cu un recital care va fi susţinut mâine, 4 aprilie, de la ora 19.00, de Vlad Stănculeasa (vioară) şi James Maddox, din Australia (pian). Cei doi vor interpreta Sonata în Fa major, op. 57, de Antonin Dvorak; Fantezia, de Olivier Messiaen; Cinci melodii, op. 35bis, de Serghei Prokofiev; Sonata nr. 1, Sz. 75, de Bela Bartok. Preţul biletului este de 10 lei (5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

 

Vlad Stănculeasa cântă pe o vioară Sanctus Serafin din 1739, ce a aparţinut lui George Enescu, vioară pe care marele artist român la rândul lui a dăruit-o celui care i-a fost strălucit elev, muzicianul Yehudi Menuhin.

Născut pe 4 septembrie 1984, la Craiova, Vlad Stănculeasa a studiat mai întâi la Liceul de Artă din oraşul natal, iar din anul 1997 – la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, cu profesorii  Mihaela Tomescu, Cezar Marin şi Ladislau Csendes, devenind concertmaestru şi solist al Orchestrei şcolii. Palmaresul său cuprinde peste 25 de distincţii, între care Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Renata Molinari” (Gstaad/Elveţia), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional „Valsesia Musica” (Italia), Premiul ai III-lea şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei sonate pentru vioară şi pian de George Enescu la Concursul Internaţional „George Enescu” (Bucureşti). În anul 2007 a absolvit prestigioasa Academie Internaţională de Muzică „Yehudi Menuhin” din Elveţia (la clasa maeştrilor Alberto Lysy şi Liviu Prunaru), iar în prezent urmează cursurile pentru „Diplome de soliste” la Conservatorul din Lausanne (clasa maestrului Pierre Amoyal). Tânărul violonist este concertmaestru al Orchestrei Filarmonice din Gothenburg (Goteborgs Symfoniker) – Suedia şi concertmaestru la Orchestra de Cameră din Basel – Elveţia. Din toamna anului 2010 deţine statutul de solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”.

 

James Maddox deţine numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, a realizat CD-uri alături de Orchestra „Beethoven” din Bonn şi a colaborat cu dirijori şi compozitori faimoşi.

James Maddox şi-a petrecut copilăria în Armidale (Australia), unde a şi început studiul pianului, continuând pregătirea de specialitate la Conservatorul de Muzică din Sydney. O perioadă a locuit la Koln, unde a venit la sugestia renumitului violonist sloven Igor Ozim, cu scopul de a urma un curs de specializare în domeniul muzicii de cameră. În dubla ipostază de solist concertist şi de interpret de muzică de cameră, James Maddox a întreprins turnee în Australia, Europa şi Asia, în prezent desfăşurându-şi cariera pianistică în Germania cu precădere (s-a stabilit la Bonn, unde a câştigat o binemeritată reputaţie printre muzicienii-participanţi de seamă ai Festivalului anual „Brahms”). Din anul 1995 este profesor la „Robert Schumann” Hochschule – Dusseldorf, iar din 2008 (la Bonn-Endenich) coordonează evenimentele culturale cuprinse în programul aniversar al Zilelor „Brahms”.