Simularea apărării în cazul unor inundaţii

0
210

Specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu desfășoară, zilele acestea, un exercițiu de simulare anual  privind apărarea împotriva inundațiilor în  bazinul hidrografic Jiu. Se verifică modul de funcționare a fluxului informațional-decizional pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații.

Scopul exercițiului constă în verificarea modului de funcționare a fluxului informațional meteorologic și hidrologic de avertizare-alarmare a populației, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, a modului în care administrația publică locală cunoaște procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundații. Astfel,  perioada 14-16 noiembrie a.c., echipa Administrației Bazinale de Apă Jiu pune în aplicare exercițiul de simulare tuturor structurilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații din județele Gorj și Dolj.

Care este ipoteza

Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului s-a luat ca ipoteză depăşirea pragurilor critice de precipitaţii prognozate, sub formă de ploaie, izolat cu aspect torenţial, căzute pe un sol umed, ce pot produce scurgeri importante de apa pe versanţi şi torenţi, la care se asociază următoarele fenomene meteorologice: ora şi intensificări ale vântului, care pe alocuri vor căpăta aspect de vijelie, context în care se prognozează creşteri bruşte de niveluri si debite cu probabilitatea de depăşire a COTELOR DE APĂRARE  pe râul Jiu. De asemenea, pentru îndeplinirea condiţiilor de desfăşurare a exerciţiului pe râul menţionat, se vor prognoza si creşteri bruşte de niveluri şi debite cu depăşirea iminentă a COTELOR DE INUNDAŢIE şi a COTELOR DE PERICOL la staţiile hidrometrice: Sadu, Rovinari, ( jud. Gorj), Filiaşi şi Răcari (jud. Dolj). Astfel, datorită creşterii bruşte a nivelurilor şi debitelor cu depăşirea cotelor de apărare, viitura înregistrată pe râul Jiu va produce şi pagube din revărsare, afectând anumite suprafeţe ce aparţin localităţilor specificate în scenariul exerciţiului de simulare: Turcineşti, Târgu Jiu, Rovinari, Bâlteni si Turceni din judeţul Gorj, respectiv Filiaşi, Braloştiţa, Brădeşti, Scaeşti şi Coţofenii din Dos din judeţul Dolj. Mai exact, pentru îndeplinirea scopului exercițiului s-au urmărit timpii de reacție la câțiva parametri definitorii: depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de averse căzute pe un sol umed în bazinul hidrografic al râului Jiu; instabilitate accentuată a vremii cu intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, însoţite de fenomene (grindină); atingerea şi depăşirea cotelor/ fazelor de apărare pe râul Jiu la stațiile hidrometrice: Sadu, Rovinari, ( județul Gorj), Filiași și Răcari (județul Dolj).

Concret, ce se verifică

Modul în care membrii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă din localitățile Turcinești, Târgu Jiu, Rovinari, Bâlteni și Turceni din judeţul Gorj, respectiv Filiași, Braloștița, Brădesti, Scaești și Coțofenii din Dos din județul Dolj cunosc și aplică prevederile planurilor locale de apărare împotriva inundaţiilor, precum şi modul în care acestea au fost aduse la cunoştinţa cetăţenilor. Exercițiul implică structuri cu atribuții în fluxul informațional de la: Ministerul Mediului – România, Administrația Națională Apele Române, ISU local,_Administrația Bazinală de Apă Jiu și de la Comitetele Locale pentru Situații de Urgență. Bine de știut  : Poți consulta online hărțile de hazard și de risc la inundații accesând https://inundatii.ro/portal-harti!