Ion Prioteasa, senator de Dolj: Declarație politică

0
519

Chiar dacă vremea a fost mai blândă în ultima perioadă, calendaristic vorbind a mai rămas mai puțin de o lună înainte de venirea iernii, iar după cum știți anotimpul rece aduce cu sine mai multe probleme care necesită decizii politice.

Principala chestiune din această iarnă va fi costul la energie, atât pentru energia electrică, dar și pentru gazele naturale și în general, energia termică. Spre deosebire de perioada anterioară, în iarna care se anunță există riscul de a ne confrunta cu o nouă provocare legată de conflictul din Orientul Mijlociu, care poate perturba semnificativ prețul petrolului la nivel mondial, ceea ce ar putea genera efecte în lanț pe toate prețurile produselor energetice. Constat că la noi în țară asociațiile furnizorilor și distribuitorilor de energie intenționează să inițieze discuții cu factorii de decizie pentru modificarea schemelor de plafonare care sunt în prezent în vigoare. Ei ridică în discuție costului creditelor suportate de acești operatori din sectorul energetic, dar în același timp nu trebuie să uităm profiturile semnificative pe care acești operatori le-au înregistrat în perioada crizei energetice resimțită la nivel european.

Ceea ce doresc să semnalez prin această declarație politică e că România trebuie să mențină, cu orice preț, protecția asupra consumatorilor casnici și a operatorilor economici pe perioada anotimpului rece, când e de așteptat ca piața să pună presiune pe prețurile la energie.

Există o discuție și la nivelul Uniunii Europene pentru menținerea plafonării prețului la gaze naturale la 180 de euro pe MWh, tocmai pentru că și experții europeni iau în calcul riscul derapajelor pe piața energetică pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu.

Deci și România trebuie să își mențină politica de plafonare și să nu cedeze la presiunile și la lobbyul unor companii puternice din piața de energie. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat cu fermitate că plafoanele la prețurile la energie vor fi menținute și în această iarnă. Deci din punct de vedere politic fac apel la toți colegii din Parlament și la toate partidele să susținem menținerea plafonării prețurilor la energie în iarna care vine.

România este totuși printre statele privilegiate din Uniunea Europeană în sensul că deține încă suficiente resurse naturale pentru a-și acoperi consumul intern de energie, inclusiv pe perioada iernii.

În această chestiune, este inacceptabilă solicitarea unei mari companii austriece, de a i se permite să exporte mai multe gaze naturale extrase din Marea Neagră pentru a le vinde în principal către statul de origine, care tocmai și-a reafirmat cu tărie decizia de a respinge candidatura României la Spațiu Schengen. Este de-a dreptul revoltător acest șantaj care se pare că are loc, în care admiterea României în Spațiul Schengen este condiționată de accesul mai mare la resursele noastre naturale din Marea Neagră și în general din teritoriul nostru suveran.

O astfel de cerere exagerată trebuie să primească un refuz categoric din partea autorităților române. Țara noastră nu poate fi șantajată pentru că cere un statut de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

În concluzie, consider că toți decidenții din România, din Guvern, din Parlament, din toate partidele și din toată administrația publică centrală și locală trebuie să susțină menținerea politicii de plafonare a prețurilor la energie și de prioritizare a resurselor noastre naturale pentru necesarul intern de consum.

Dacă vom fi uniți, ca români, indiferent de diferențele politice, atunci vom trece cu bine și peste această iarnă.