Nemulţumiri în învăţământul preuniversitar

0
289

Problemele din sistemul de învăţământ preuniversitar nu s-au încheiat, după greva din această vară, chiar dacă s-au statutat mai multe prevederi, cuprinse şi în legislaţie, dar nemulţumirea există. Sunt puse în discuţie aplicări ale unor legi, formularea unora dintre ele fiind ambigue, dar sindicaliştii sunt încrezători. Deocamdată, nu se pune problema altor acţiuni de protest.

Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal – bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung prevede, printre altele : “Începând cu 1 octombrie 2023, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare nete sunt până la 8.000 de lei , , inclusiv indemnizaţii de hrană la nivelul anual a două salarii minime pe economie în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, actualizat anual cu indicele preţului de consum comunicat anual de Institutul Naţional de Statistică, începând cu 2025, cu excepţia … “. De aici încolo începe ambiguitatea, în ceea ce priveşte personalul din învăţământ, indiferent că este vorba de cadre didactice, nedidactice sau auxiliare.

Nevoie de încredere

Bogdan Manea, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Dolj, parte a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), vine cu detalii : “Cred că textul este interpretat eronat de unele unităţi de învăţământ şi inspectorate şcolare, în sensul că, dacă veniturile totale nete încasate de salariat, în baza mai multor contracte individuale de muncă, depăşes 8.000 de lei, salariatul nu mai beneficiază de indemnizaţia de hrană. Or, vorbim de salariu nu de venituri totale. De asemenea, vorbim şi despre acordarea primelor de carieră, care sunt acordate, în perioada 2023 – 2027, fiecărei persoane care lucrează în învăţământ, indiferent de statut, bani care sunt destinaţi pregătirii cadrelor didactice. Se cer facturi pentru achiţiţia, de exemplu, a unor telefoane mobile, a unor consumabile, etc. Cred că trebuie să avem un pic de răbdare. Totodată, sunt discuţii pe ceea ce înseamnă meditaţiile acordate de profesori, li se cer declaraţii, dar trebuie văzut cum se poate rezolva acest lucru. Noi sperăm că toate se vor pune la punct, mai ales cu discuţiile cu Guvernul, iar, de la 1 ianuarie 2024, tot ce trebuie , conform legislaţiei, să fie pus în aplicare. Atât noi, cât şi colegii noştru de la Federaţia “Spiru Haret” vom urmări desfăşurarea evenimentelor şi avem încredere”.