Vacanţă de vis, pentru elevii Şcolii Gimnaziale din Filiaşi

0
1352

O vacanță ca oricare alta?!  Nu, o vacanță frumoasă, în care copiii din Filiași au avut posibilitatea să socializeze, să desfășoare activități sportive și să se deconecteze de  la monotonie.

Toate acestea au fost posibile datorită implicării  conducerii instituţiei de învăţământ preuniversitar din oraş – Şcoala Gimnazială.  “Au fost atrase două proiecte perfecte pentru elevii școlii: proiectul POCU EDU ACCES, în parteneriat cu Asociația de Consultanță și Consiliere Economico Socială Oltenia, Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” Craiova și Liceul Tehnologic ”Alexandru Macedonski” Melinești,  nr. 987/6/26/153940- educație nonformală în sistem outdoor –  , și  proiectul INSPORT coordonat de Asociația Naționala de Sprijinire a Tineretului Ecologist din Romania– proiectul ESCHigh Priority Volunteering Teams “Sport for social inclusion and mental health – InSport”, număr de referintaESC-SOLID-2022-VTHPA-101092526 proiect finanțat de Comisia Europeană. Acestea le-au permis copiilor să petreacă zile de neuitat alături de voluntarii străini și romani, având multe de învățat. Pe lângă experiența socializări, copiii și-au exersat cunoștințele de limba engleză, empatia și spiritul de echipă. Voluntarii din mai multe țări, Georgia, Turcia, Iordania, Italia și România, alături de profesorii școlii au organizat jocuri, s-au implicat in crearea unor spații care sa-i atragă pe cei mici spre joacă și, mai ales,  spre sport”, a precizat prof Alin Mondescu,  managerul Şcolii Gimnaziale din Filiaşi.

Implicare totală

INSPORT( Sport For Inclusion), EDU ACCES şi ŞCOALA GIMNAZIALă FILIAȘI s-au implicat, pentru a oferi bucurii copiilor și pentru a-i apropia de şcoală. “Alături de elevi, voluntari şi profesori, s-au implicat şi părinții din comunitate, care ne-au sprijinit şi ne-au fost alături seară de seară la activități. De asemenea, am fost sprijiniți de PRIMĂRIA ORAȘULUI FILIAȘI, care le-a oferit surprize voluntarilor. Aceștia au avut astfel posibilitatea de a vizita unul dintre cele mai frumoase monumente ale Doljului, Capela “Filișanu”, şi de a merge pe Stadionul “Ion Oblemenco”, pentru a susține echipa la meciul CSU- UTA Arad. Zilele petrecute alături de voluntarii INSPORT, nu mai puțin de 40 de zile, cu o participare zilnică a sute de copii din comunitate,  au transformat vacanța copiilor  într-o experiență despre care credem cu încredere că se va repeta și în anii ce urmează, a precizat prof. TĂNEAŢĂ STAICU CRISTINA TEODORA, coordonator de proiect.

Psihologii au participat

Pe de alta parte, în cadrul proiectului EDU ACCES, elevii au posibilitatea să se cunoască mai bine,  prin aplicarea unor teste de personalitate de către psihologii din cadrul proiectului, astfel încât să se orienteze în alegerea viitoarelor profesii. “Proiectul EDU ACCES continuă până în luna decembrie  a acestui an, cu activități inedite în beneficiul copiilor noștri, pe teme diferite precum ”Atelier de improvizaţie – Pe aripile fanteziei”;  ”Mișcare, joc și sport”;  ” Educaţie pentru sănătate, igienă şi nutriţie” ; ” Micul antreprenor și educație financiară”, ” Public speaking”, ” Ateliere de Role –play-uri”,  la care vor participa 85 de elevi, coordonaţi de 10 cadre didactice,  a precizat coordonator activități,  prof.  CORÎCI MARIA.