Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova , la ceas aniversar

0
984

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova este la ceas aniversar – împlinind 25 de ani de la înfiinţare. Astăzi, 16 iunie, în Aula Magna a instituţiei de învăţământ superior, a avut loc o manifestare grandioasă, la care au participat invitaţi de marcă. De fapt, nu a fost vorba doar de 25 de ani, ci de 53 de ani de învăţământ superior de profil, în 1970 deschizându-se cursurile Facultăţii de Medicină, în cadrul Universităţii din Craiova.

Manifestarea a fost deschisă prin intonarea imnului, pe care îl ştie toată lumea, “Gaudeamus Igitur”. Apoi, rectorul UMF, prof.univ.dr. Dan  Ionuţ Gheonea, a deschis sesiunea : “Suntem onoraţi să fim , astăzi, aici. Cel mai în măsură să vorbească este domnul prof.univ.dr. Tudorel Ciurea, primul rector al UMF”. Acesta  a făcut o prezentare a istoricului UMF, prezidând , după cum a precizat, “ultima şedinţă” a primului Senat al UMF: “Sunt, din ce am văzut, prezenţi, în această zi, în jur de 40% din membrii primului Senat. Dar, trebuie să venim puţin înapoi, în istorie. În 1970 se înfiinţa Facultatea de Medicină, în cadrul Universităţii din Craiova. În 1998, am reuşit să devenim Universitate. În acel an, 1970, la primul examen de admitere au fost peste 2.500 de candidaţi, pe 100 de locuri. În prezent, sunt, conform datelor, 3.995 de studenţi, 612 fiind din ţări de pe patru continente. Au fost ani de transformări, care îşi văd rezultatele”. Prof.univ.dr. Dan Ionuţ Gheonea a menţionat: “Sun onorat că fac parte din această familie. În urmă cu 25 de ani, absolveam cursurile Colegiului Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova şi m-am hotârât să urmez cursurile UMF. Am învăţat medicină de la cei mai buni profesionişti. Oferim educaţie şi trebuie să rămânem integri, să putem să ne privim în oglindă cu mândrie”. La rândul său, prof. univ.dr. Ion Rogoveanu, fost rector şi actual preşedinte al Senatului UMF, a precizat: “Sunt 25 de ani de excelenţă şi performanţă, constituind principalul pol de p0+regătire din întreaga Oltenia. A fost un început greu, dar am evoluat frumos” .

Au cuvântul invitaţii

Aşa cum aminteam, au fost invitaţi de marcă la manifestare. Primul care a luat cuvântul a fost ÎPS Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei: “Sunteţi cei care vindecaţi medical oamenii, iar noi suntem cei care îi vindecăm sufleteşte. Aţi realizat progrese extraordinare şi meritaţi toate aprecierile”. Conf.univ.dr. Daniela Burchilă, director general în Ministerul Educaţiei, a menţionat: “Sunt onorată şi emoţionată în acelaşi timp. Tinereţea dumneavoastră, domnule rector, ca şi a Universităţii, folosiţi-o pentru formarea unor oameni de mare caracter şi, aşa cum aţi spus, să fie păstrată integritatea”. Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei: “Între municipalitate şi UMF există o strânsă colaborare. Instituţia de învăţământ superior ne-a surprins mereu cu investiţiile făcute. Ne dorim ca, în foarte scurt timp, să preluăm, împreună cu UMF şi Spitalul CFR”. Prof.univ.dr. Radu Oprean, prorector al UMF “Iuliu Haţeganu” din Cluj – Napoca, reprezentanta al celor şase UMF-uri din România: “Nu pot decât să vă felicit. Aşa cum a spus fostul rector de la noi, în 1998, prof.univ.dr. Oliviu Pascu, la înfiinţarea UMF Craiova s-a închis cercul instituţiilor de elită în domeniul medical “. Prof. univ. dr. Ionuţ Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova : “În 1998, eram tânăr asistent. Pe holurile Universităţii auzeam unele voci: “Vai!, se rupe de noi Medicina”. Nu ştiam ce să cred, la acel moment. Dar, cu timpul, mi-am dat seama că a fost un lucru benefic  şi, acum, Craiova se poate mândri cu două Universităţi de prestigiu internaţional”. Ca un corolar, fiul domnului Spânu este student la UMF, lucru “divulgat” de rectorul UMF Craiova.