În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale , Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dolj, efectuează, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, controale tematice specifice pentru a asigura cetăţenii de un comerţ cu carne de miel si alimente sigure , pentru a preveni apariţia de toxiinfecții alimentare la oameni. În perioada 3 – 10 aprilie, inspectorii sanitari au aplicat amenzi contravenţionale în cuantum de peste 185.000 de lei.
FOTO: arhivă
Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar , dar poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar. În Craiova s-a amenajat şi functionează, în perioada 10-15 aprilie , un centru de sacrificare temporara a mieilor si iezilor în incinta Pieţei “Chiriac” , spaţiu ce aparţine SC Pieţe si Târguri Craiova,.
– Centrul de sacrificare , funcţionează între orele 0700– 1700.
– Există spaţiu de parcare pentru mijloacele auto ce transportă miei şi iezi ;
– Unitatea are asomator pentru animale , filtru vestiar pentru măcelari, sală de sacrificare cu gresie şi faianţă, standuri pentru jupuire, mese, apa rece şi caldă, spaţiu de depozitat SNCU, contract cu firma de neutralizare si salubrizare ;
– Supravegherea sanitară veterinară este asigurată de personal din cadrul DSVSA Dolj –medici veterinari şi asistenţi , pe toată perioada sacrificării mieilor şi iezilor, conform programului de funcţionare,
– Mieii si iezii ce vin la vânzare sunt identificaţi cu crotalii individuale, iar proprietarii prezintă documentele, medicului veterinar .
Controale peste controale
În săptămâna 03.04.-10.04.2023, inspectorii sanitari veterinari au efectuat 149 controale, în vederea verificării condiţiilor de igienă în care sunt produse, procesate, depozitate si transportate alimentele de origine animală şi non-animala, după cum urmează:
- 23 unităţi de producţie şi procesare (abatoare, unităţi de procesare carne, carmangerii, măcelării), două pieţe en – gros , 12 supermarketuri, 35 magazine alimentare, şase cofetarii/patiserii , 13 depozite alimentare , 20 unităţi alimentaţie publică , 6 pescării , 4 târguri şi 27 producători individuali. În trafic au fost verificate 20 de mijloace de transport. Nereguli constatate: neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă -privind documentele, etichetare , ambalare, trasabilitatea , unitati neînregistrate sanitar- veterinar, sacrficare animalelor si vanzarea carnii in locuri neavizate , etc. Pentru deficientele constatate au fost aplicate 29 sanctiuni contraventionale in valoare de 185.800 de lei, conform HG 984/2005, şi confiscate 355 kg carne. “DSVSA Dolj, prin personalul propriu : medici veterinari , asistenţi, medici umani şi ingineri alimentarişti, asigură control oficial zilnic în toate unităţile de procesare şi producţie : abatoare , supermarketuri , brutării, depozite alimentare, patiserii, carmangerii , măcelării, etc. Cetăţenii sunt sfătuiţi să cumpere carne de miel, ouă şi produse alimentare din unităţi autorizate sanitar-veterinar, carcasele de miel să poarte marca de sănătate, ouăle să fie marcate, iar produsele alimentare etichetate . Nu cumpăraţi din stradă de la vânzătorii ambulanţi . În cazul când se constată neconmformităţi : alimente alterate – expirate se va depune petiţie , împreună cu bonul fiscal la:
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj,
Adresă: Strada Fântâna Popova 30, Craiova, Cod poştal 200319
Adresă de e-mail dedicată: office-dolj@ansvsa.ro”, a precizat Costică Retea, director executiv – adjunct al DSVSA Dolj.