Talente la Liceul Tehnologic Căi Ferate Craiova

0
1087

Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova îşi caută revenirea în rândurile unităţilor de învăţământ preuniversitar cu prestanţă, mai ales în învăţământul tehnologic şi profesional, cu precădere în domeniul feroviar. De-a lungul anilor, de aici au plecat elevi care, ulterior, şi-au desăvărşit o carieră, în diverse domenii, de la inginerie până la matematică sau alte ştiinţe exacte. În acelaşi timp, continuă pregătirea elevilor în domenii cultural – artistice, patru dintre cei mai buni elevi fiind în faţa noastră, după ce au câştigat mai multe premii, la diverse competiţii şcolare, cu precădere în Limba franceză.

Activităţile sunt multe şi complexe, în vederea atingerii gloriei de altădată. “Suntem în căutarea revenirii acolo unde ne este locul, în rândul unităţilor de învăţământ preuniversitar din domeniul tehnologic şi profesional, mai ales în ceea ce înseamnă transporturi. Avem patru elevi cu rezultate deosebite, atât în ceea ce priveşte cele obţinute la disciplinele tehnice, cât la cele artistice, dar ei sunt doar o parte dintre cei care s-au evidenţiat. Despre acestea vă spun mai multe ei şi profesorii lor”, a precizat prof. Cristian Pătraşcu, director al Liceului CFR, aşa cum este cunoscută instituţia de ani şi ani de zile.

Muncă şi talente

Primul dintre ei este Daniel Ionuţ Bundic, elev în cls. a XI-a, la “telecomunicaţii”. Este din judeţul Gorj şi, de curând, a obţinut două premii importante: primul loc la faza judeţeană a Olimpiadei disciplinelor tehnice, şi, implicit, calificarea la faza naţională, precum şi locul I, la desen, la concursul “Francophones sans frontieres”. Dacă la primul este vorba, în primul rând, de muncă, la cel de-al doilea primordial este talentul. “Am muncit mult , pentru Olimpiada tehnică şi mă bucur că am reuşit. În ceea ce priveşte desenul, este un hobby, iar lucrarea cu care m-am prezentat a fost un portret al lui Molliere, tema venindu-mi la aniversarea a 400 de ani de la naşterea marelui dramaturg”, a precizat Daniel. Geanina Andreea Ţăranu este în cls. a XI-a, tot la “telecomunicaţii”. Ea îmbină teatrul, grafica şi, bineînţeles, pregătirea zilnică tehnologică. “La concursul şcolar “Mesajul meu antidrog” am obţinut locul I. De asemenea sunt în echipa de teatru a liceului, iar la concursul interjudeţean “Să ne cunoaştem prin teatru” am ocupat locul al III-lea, la secţiunea monolog. Sunt şi în echipa de dansuri populare, iar pe 2 aprilie voi fi prezentă la un concurs de desen la Palatul Copiilor din Craiova”, a spus Geanina. Mezina “lotului”, dacă se poate spune aşa, este Andreea Tiliuţă, elevă în cls.a X-a, locuieşte la căminul şcolii, fiind din Terpeziţa. Ea are mai multe rezultate, pe care le prezintă: “Am obţinut, primul loc, tot la concursul de francofonie, la interpretarea unui text literar, din opera lui Molliere. Dragostea mi-a fost insuflată de doamna de Limba franceză, Adina Predoi. Îmi pare rău că nu avem decât o oră pe săptămână la această materie. De asemenea, joc fotbal, pe portul de portar, în echipa liceului, iar la Olimpiada Sportului Şcolar m-am clasat, împreună cu colegele mele, pe al II-lea loc. Sunt în vederile antrenorilor de la echipa de fotbal feminin Universitatea Craiova. Până în urmă cu un an sau doi, am practicat şi boxul”. Maria Luisa Gulan , cls. a XI-a, a obţinut locul I tot la “Francophones sans frontieres”, la desen, şi spune că “îmi place să cânt şi să desenez. Le fac de când eram mică. îmi place să realizez mai mult simboluri, dar mai fac şi portrete”.

Ce spun profesorii

Tinerii , foarte talentaţi, sunt şi îndrumaţi, iar două dintre cadrele didactice ne vorbesc despre ceea ce înseamnă talentul şi munca. “Este extraordinar să lucrezi cu aceşti copii. îi ajutăm să-şi descopere talentele, pe care, uneori, nu-şi dau seama că le posedă. Lucrăm cu ei, atunci când programul permite, şi după ore. Când îi întrebi despre talentele lor, la început sunt emotivi, derutaţi, dar, încet – încet , devin foarte receptivi” – prof. Adina Predoi. “Suntem o adevărată echipă – cadre didactice şi copii – pentru a  promova imaginea, atât a noastră , a liceului, cât şi a lor. Copiii se implică total şi încercăm să lucrăm şi suplimentar” – prof. Anca Toader, care predă Limba engleză şi Limba franceză.

O provocare pentru liceu

Dar provocarea cea mai mare a liceului este alta: reînfiinţarea celebrei fanfare, condusă de Ion Găvenea – Moroianu, care a fost cunoscută pe toate meridianele lumii, în perioada 1967 – 2007. “Este pariul nostru, dacă putem spune aşa. numele fanfarei este al celui care i-a pus bazele. A fost simbolul nostru, dar este de muncă. Colaborăm foarte bine cu taraful din Rădineşti, judeţul Gorj, condus de Constantin Arcuş, şi sperăm ca, foarte curând, să apărem, din nou, pe scene”, a menţionat Cristian Pătraşcu.